Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 15:40 - МАГИЯТА НА ОТРЯЗАНИТЕ ЦВЕТЯ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 1234 Коментари: 0 Гласове:
0



          

 Според източните мъдрости болестта е нарушаване енергийното равновесие в човешкия организъм. Лечението със срязани цветя се нарича флоротерапия, т.е. хармонизиране на пространството в което живеем чрез цветята, тъй като те са част от нашата обща енергийна система. Не  случайно  поднасяме цветя на болен. За първи път терминът "флоротерапия" е използван от доктор Едуард Бах. Той смята, че цветята, подобно на батериите, трупат в себе си енергия, докато растат. След тяхното откъсване отдават тази енергия около себе си и нормализират енергийното пространство. С флоротерапията се занимават специалистите флоротерапевти, но има общи принципи, които всеки човек трябва да знае, ако иска да използва това изумително, вълшебно качество на цветята.

Специалистите твърдят, че ароматът на мушкатото успокоява и способства за добрия сън, мирисът на мента премахва умората и действа съдоразширяващо, а розмаринът помага на хората със заболявания на дихателната система. Психологични експерименти доказват, че различно въздействие върху човека имат и багрите на цветята. Жълтото е цветът на новия ден, на бъдещето. Той е и  цветът на очакването, щастието, топлината и уюта. Жълтите (със силен аромат) и пъстри цветя се препоръчват при инфекциозни заболявания. Червеното се асоциира с кръвта, с първобитния инстинкт на ловеца. То стимулира нервната и хормоналната активност, стремежа към лидерство, волята за победа. Цветята с червен оттенък (със слаб или без аромат) помагат при болести на вътрешните органи. Зеленият цвят пробужда качества като целеустременост и упоритост. Растенията с широки листа и наситено зелен цвят способстват за логическото мислене. Синият цвят, който се смята за символ на нощта, предизвиква умиротворение, отпускане и покой. Той настройва хората към съзерцание. Бялото (с деликатен аромат или без аромат) се използва при заболявания свързани с психоемоционалната сфера. „Студените" оттенъци на цветята помагат да се намали агресивността. Препоръчва  се букет от светлосини цветя да се поставя в стаята, където човек прекарва най-много време. Трябва да се следва едно елементарното правило при букетите - цветята със студени тонове намаляват възбудата, а с топли  - повишават тонуса.

Определени психологични  и физиологични проблеми в дома могат да бъдат решени с рязан цвят. Когато имаме нарушения в храносмилането, нужно е в кухнята да се поставят топли, стимулиращи тонове. Много често в ресторантите, поради тази причина, поставят малки букети с ярки цветове. Ако в помещенията на дома ни преобладават мраморът и плочките, това може да бъде причина за неподдаващият се на лечение гастрит. За да се балансира несъответствието, на прозореца се поставя букет с ярки тонове, те ще “стоплят” обстановката. Хармонизиране на отношенията в семейството се постигат чрез два контрастни букета в различни помещения – в кухнята топли оттенъци, а в хола (където се събират всички за по-дълго време) – студени тонове. Студените букети подтискат агресията и се използват за укротяване на палавите деца. За да се загърби случващото се на улицата или на работното място, в антрето се поставя да ни “посреща” букет от пъстри, весели цветя (по равно топли и студени). Така студените ще угасят възбудата, а топлите ще повишат тонуса  ако сме изтощени. Спалнята е оазис на спокойствието, доверието и релаксацията. Там не се поставят цветя (само в краен случай ако се извършва лечение на болен). Отношенията трябва да са хармонизирани преди да се стигне до спалнята. В източните представи тя е помещението в което блажено се сливат душите в хармония и покой. Не се поставя букет и зад вратата. Това е зоната на отчуждението и там всичко живо се чувства зле.

НачалоНачалоЛечението с цветя започва винаги с една отрязана неразцъфнала пъпка, тъй като цветята отдават огромна енергия. Човек “прихваща” тази енергия зрително, слухово, чрез обонянието и осезанието. Енергията е поток от информация, а цветето е ключът към тази информация за отваряне на енергийният вход. Човек трябва да наблюдава разтварянето на венчелистчетата, „оживяване” на  цвета и впоследствие неговото увяхване. Всяко цвете има своя особена енергетика. Студените тонове са свързани с енергията на главата, а топлите с енергията на тялото.

Срязаните цветя активно разсейват положителната енергия и поемат лошата. Когато изхвърляме повехналите цветя, ние се избавяме  от лошотията, болестите и проблемите. Цветята са нашият съюзник в борбата за спокойствие и здраве. Общувайки с тях ще се почувстваме по-добри и пречистени. Ще разберем, че магията на цветята ни е докоснала.

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 855608
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi