Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 12:36 - АМЕРИКАНСКАТА КУЛТУРНА БОРОВИНКА
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 3289 Коментари: 0 Гласове:
0



 

(Vaccinium myrtillus)

 

 

 “Ако искате да се предпазите от проблеми с паметта, яжте боровинки”

 

У нас се срещат 4 вида нискохрастовидни диворастящи боровинки (черна, синя, червена и странджанска). За разлика от диворастящите, културните боровинки са по-едри, по-вкусни и с по-голяма родовитост. Условия за виреене на културната боровинка има в Пирин, Рила, Родопите, Осогово, Стара планина и Витоша, където са и естествените находища на дивата боровинка. Значението на тази култура е огромно заради хранителните и лечебните й качества. Плодовете на боровинката са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини - (OMEGA-6 и OMEGA-3), каротеноиди и фитостероли.  Да не забравяме и декоративната й стойност - в САЩ  боровинката-бонсай струва над 40 долара. Културната американска боровинка води началото си от Северна Америка. У нас е внесена през седемдесетте години на миналия век. Плодът е сочна ягода с тъмногълъбов или черен цвят и сив восъчен налеп. Плодовото месо е зеленикаво, със сладко-кисел вкус. Боровинката цъфти през май в продължение на 20-25 дни. Плодовете узряват два и половина месеца след цъфтежа и се задържат на растенията за около 8-12 дни, след което окапват.

Къде виреят боровинките ? Когато се засаждат боровинки не трябва да се забравя, че те изискват кисела реакция на  почвата (рН 4,3-4,8), висока почвена и въздушна влага и богата на хумус песъчливо-торфена  горска почва. Най-подходящи условия за развитие на боровинката са планинските места с умерен климат и валежи не по-малко от 800-950 mm, равномерно разпределени през вегетационния период. Повечето от сортовете понасят добре студения климат. Боровинката издържа до  минус 22-25оС. Не понася тежките глинести почви. Не понася и засушаване. За корегиране на почвената киселинност се използват ситно смляна вар или сяра.

Грижи. Разможаването на боровинките се извършва чрез зелени и зрели резници, чрез издънки или отводи. Засаждането на  растенията става на есен след листопада или напролет. Една от най-съществените грижи, още в началото на летните месеци, е задължителното мулчиране на околостъблените чаши с угнил боров тор (от борови иглички с дебелина на пласта 8-10 cm). Едновременно с мулчирането може да се внесе  и комбиниран минерален тор (NPK) размесен с боровия.  По-късно не се тори. Околостъблените чашки не се окопават, а само се плевят. Месеците юни, юли и август са период на интензивен растеж на леторастите,  които  оформят  храста. Тогава наедряват и плодовете. Най-важно в този период е редовното поливане – през 2-3 дни, по 3-4 л вода на храст. Не трябва да се полива с варовита вода. Беритбата се извършва на 3-4 ръце. Плодовете могат да се съхраняват 2-3 седмици в хладилник.

Изпитани рецепти:

 

1. Чай за диабетно болни: Една шепа нарязани листа от боровинка се поставят в стъклен или неметален съд и се заливат с 1 литър гореща вода. Запарката престоява с нарязаните листа докато изстине. Прецежда се и се съхранява на хладно. Дозата се изпива за един ден. Понижава нивото на кръвната захар.

 

2. При разхлабен стомах се консумират 100 грама на ден пресни боровинки докато стомахът се  нормализира. Дъбилните  вещества действат затягащо   и противовъзпалително.

 ,

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 854239
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi