Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 15:48 - ДА ЗАПАЗИМ КРАСОТАТА
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 1714 Коментари: 0 Гласове:
0



  Годината е  с много празници, с много подаръци и много цветя. Как да запазим букетите по-дълго красиви, ароматни и свежи ? Вероятно имате в своя арсенал много  техники и иновативни решения, но не се лишавайте и от нашите съвети.

     - Ако сте получили просто букет, не бързайте веднага да го поставите в каквато и да е ваза. Направете си композиция, като използвате интересни съдове, които всеки притежава в дома си (бронзови, керамични и лакирани вази, бамбук , даже и кратунки). Използвайте и флорална гъба, тел за ориентиране на стъблата, телена мрежичка, цветарско тиксо, кензан, епруветки, прозрачен скоч, клечки за коктейли или други материали, за да поставите цветята в оригинална и елегантна поза. Основно правило при композициите е да поставим растенията по начин  по който те изглеждат в естествената си среда.

- Независимо от това дали цветята са поставени във ваза или друг подходящ съд, водата трябва да е в достатъчно количество и редовно да се подменя. И ако  помътнее или има  неприятна миризма,  сменeте я веднага и измийте старателно съда. В застоялата вода се развъждат милиони бактерии. Добавянето на малко аспирин във водата ще помогне на растенията да се противопоставят на бактериите.

- Преди да потопите цветята във вода, отрежете под ъгъл няколко сантиметра от стъблата с остра градинска ножица или нож. Така направените коси отрези не позволяват на стъблата плътно да прилепват към дъното на съда и увеличават смукателната повърхност. Отрезите правете под коленцата, а не върху тях. Не пипайте отрязаните участъци с пръсти.

- Не допускайте във водата да попаднат счупени листа, а ненужните отстранете.

- Ако предварително не сте се погрижили да се снабдите от цветарските магазини със специални консерванти за цветя, капнете  във водата няколко капки белина за пране.

- Поставете вазата (композицията) далеч от пряка слънчева светлина,  течение, радиатори или телевизор, тогава тя ще се запази по-дълго.

- От време на време, както се оросяват стайните цветя, така  пулверизирайте и букетите.

-  Отрежете белезникавите краища на луковичните цветя. Те живеят по-дълго ако водата в съда покрива не повече от една трета част от стъблото. Обикновено техните стъбла са по-меки и по-дебели, затова вместо върху флорална гъба,  по-добре е да ги набодени върху кензан.

- В стъблата на някои растения се съдържа млечен сок, който изтича при отрязването и може да възпрепятства всмукване на водата. Предотвратете това като  подържите стъблото над пламък.

- Ако цветята са отглеждани в по-замърсена среда, измийте ги предварително, като във водата капнете малко миещ препарат, а след това ги изплакнете. При сребристи или сиви листа, не правете това.

- За да се запази естетичния вид на букета, изваждайте навреме от него увехналите цветя, преди да са го загрозили. Може да изправите полегналите стъбла на лалетата като ги „реанимирате”. Увийте ги в намокрен вестник (все едно са поставени в тръба), направете 5-6 сантиметров разрез на стъблата и ги потопете в хладка вода (до цветовете) за няколко часа или една нощ.

- Не поставяйте герберите в много вода. Там където е срязано стъблото натрийте със сол.

- Премахвайте бодлите на розите непосредствено преди направата на композициите.

- Като аксесоари, използвайте стъклени топчета, камъчета, дърво, сатенени панделки, свещи и др.

- След като изхвърлите букетите, измийте и подсушете съдовете много щателно преди да слагате нови цветя в тях.

И експериментирайте отвъд въображението си!

 




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 855378
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi