Постинг
07.05.2016 11:43 -
СУСАМОВ ТАХАН
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 3122 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 07.05.2016 11:45
Прочетен: 3122 Коментари: 2 Гласове:
1
Последна промяна: 07.05.2016 11:45
Таханът представлява гъста кашица или полутечна консистенция, получена от смилането на различни семена. Най-полезен е сусамовият тахан и то полученият от небелени сурови сусамови семена. По-тъмен е на цвят от таханът от белени семена и е по-полезен от него. Той е изключителна храна. Оказва се, че е истинска перла сред полезните храни. Употребата му помага за:
-намаляване на болките в ставите при артрит;
-действа укрепващо и оздравяващо на черния дроб;
-чудесно средство за профилактика при язва и гастрит;
-заздравява костите и косата;
-подобрява имунната система и метаболизма.
Добре е да се консумират поне 20-50 грама тахан на ден, за да се очаква положителен ефект.
Сусамовият тахан е богат на витамините В и Е. Поднася на организма коктейл от необходимите аминокиселини, силиций, фосфор, мед, манган и калий. Само една супена лъжица сусамов тахан на ден може да осигури 10-12 % от нужните на организма количества желязо, селен и цинк. Съдържа калций в пъти повече от този в млякото и млечните продукти. Съдържа и много белтъчини. Сусамовото масло се усвоява напълно от организма. Заради високото съдържание на лесно усвояем калций, той е изключително полезен за костите. Подобрява имунната система, както и работата на кръвоносната и сърдечно-съдовата система. Консумиран сутрин на гладно (1-2 супени лъжици) е истински балсам за стомашно-чревния тракт. Доказано е, че таханът намаляма нивата на чернодробните ензими (AST, ALT), нормализира вредния холестерол, изгаря мазнините, помага при анемия.
Препоръчително е да се включва в менюто на бременните, на активно спортуващите или на често боледуващите, за да укрепи и стабилизира организма. Едно ново проучване показва, че таханът може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с 39 % само за шест седмици. Особен интерес предизвиква съдържащият се в сусамовия тахан фитоестроген сесамин - с доказан противораков ефект. Здравословните ползи от този диетичен продукт не свършват до тук, тъй като той е полезен и за мозъчната дейност с богатото си съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които стимулират развитието на нервна тъкан. Това от своя страна спомага за подобряване функциите на мозъка. Мастните киселини забавят и развитието на болестта на Алцхаймер. Освен това таханът съдържа манган, който стимулира функциите на нервната система и мозъчната дейност.
Кои хора задължително трябва да консумират тахан? - Хората с остеопороза, костно-ставни заболявания, сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания, бременни и кърмачки, хора подложени системно на стрес, при анемия, суха кашлица, запек, хипертония, за жените в менупауза, при мъжка потентност, за стабилизиране на паметта и концентрацията.
А ето и една ударна рецепта "сутрешно торпедо":
100 г сусам;
200 г вода;
1 лъжица мед.
Приемането на тахана може да става по различни начини:
-Равни количества тахан и мед на закуска с добавени сурови ядки;
-Добавяне на тахан към шейкове;
-Като основна съставка на хумуса;
-За приготвяне на дресинг или сосове (тахан, лимонов сок, зехтин и подправки по желание);
-Да се добавя към мюсли или овесени ядки (трици).
Дори да нямате никакви здравословни проблеми, добре е да се консумира често сусамова паста в натурален вид или вдлагайки я в различни солени и сладки ястия. Диетичният продукт е богат на много незаменими хранителни вещества - полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамин В1, магнезий, фосфор, цинк, желязо, манган и мед. Само с една супена лъжица сусамов тахан дневно се осигурявае на организма 1 г фибри, 3 г протеини и 85 калории (65 от които са полезните мазнини).
А знаете ли къде се произвежда най-качественият сусам и най-качественият тахан? - В Ивайловградско. Там той не се смесва с фъстъци или други подобни и е най-полезен.
-намаляване на болките в ставите при артрит;
-действа укрепващо и оздравяващо на черния дроб;
-чудесно средство за профилактика при язва и гастрит;
-заздравява костите и косата;
-подобрява имунната система и метаболизма.
Добре е да се консумират поне 20-50 грама тахан на ден, за да се очаква положителен ефект.
Сусамовият тахан е богат на витамините В и Е. Поднася на организма коктейл от необходимите аминокиселини, силиций, фосфор, мед, манган и калий. Само една супена лъжица сусамов тахан на ден може да осигури 10-12 % от нужните на организма количества желязо, селен и цинк. Съдържа калций в пъти повече от този в млякото и млечните продукти. Съдържа и много белтъчини. Сусамовото масло се усвоява напълно от организма. Заради високото съдържание на лесно усвояем калций, той е изключително полезен за костите. Подобрява имунната система, както и работата на кръвоносната и сърдечно-съдовата система. Консумиран сутрин на гладно (1-2 супени лъжици) е истински балсам за стомашно-чревния тракт. Доказано е, че таханът намаляма нивата на чернодробните ензими (AST, ALT), нормализира вредния холестерол, изгаря мазнините, помага при анемия.
Препоръчително е да се включва в менюто на бременните, на активно спортуващите или на често боледуващите, за да укрепи и стабилизира организма. Едно ново проучване показва, че таханът може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с 39 % само за шест седмици. Особен интерес предизвиква съдържащият се в сусамовия тахан фитоестроген сесамин - с доказан противораков ефект. Здравословните ползи от този диетичен продукт не свършват до тук, тъй като той е полезен и за мозъчната дейност с богатото си съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които стимулират развитието на нервна тъкан. Това от своя страна спомага за подобряване функциите на мозъка. Мастните киселини забавят и развитието на болестта на Алцхаймер. Освен това таханът съдържа манган, който стимулира функциите на нервната система и мозъчната дейност.
Кои хора задължително трябва да консумират тахан? - Хората с остеопороза, костно-ставни заболявания, сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания, бременни и кърмачки, хора подложени системно на стрес, при анемия, суха кашлица, запек, хипертония, за жените в менупауза, при мъжка потентност, за стабилизиране на паметта и концентрацията.
А ето и една ударна рецепта "сутрешно торпедо":
100 г сусам;
200 г вода;
1 лъжица мед.
Приемането на тахана може да става по различни начини:
-Равни количества тахан и мед на закуска с добавени сурови ядки;
-Добавяне на тахан към шейкове;
-Като основна съставка на хумуса;
-За приготвяне на дресинг или сосове (тахан, лимонов сок, зехтин и подправки по желание);
-Да се добавя към мюсли или овесени ядки (трици).
Дори да нямате никакви здравословни проблеми, добре е да се консумира често сусамова паста в натурален вид или вдлагайки я в различни солени и сладки ястия. Диетичният продукт е богат на много незаменими хранителни вещества - полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамин В1, магнезий, фосфор, цинк, желязо, манган и мед. Само с една супена лъжица сусамов тахан дневно се осигурявае на организма 1 г фибри, 3 г протеини и 85 калории (65 от които са полезните мазнини).
А знаете ли къде се произвежда най-качественият сусам и най-качественият тахан? - В Ивайловградско. Там той не се смесва с фъстъци или други подобни и е най-полезен.
Д-р Людмила Емилова сензационно: Ето кои...
Полезни храни, с които трябва да се вним...
Домашен сусамов тахан
Полезни храни, с които трябва да се вним...
Домашен сусамов тахан
Следващ постинг
Предишен постинг