Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2016 10:31 - ПЕТУНИИТЕ - КРАСОТА ПРЕЗ ЦЯЛОТО ЛЯТО
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 1116 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Петуниите са постоянни обитатели на цветните лехи, бордюрите, терасите, саксиите  и прозорците. Те формират ярки каскади от ароматни цветове с всички нюанси на дъгата от началото на лятото до замръзване. Понякога цветовете напълно покриват листата и образуват един красив ухаещ килим. Петунията (Petunia) принадлежи към  семейство Solanaceae. Това са едногодишни тревисти растения. Те имат храстовидна форма, разклоняват се и растат доста бързо, като достигат на височина 15-30 см, с диаметър до 30 см. Листата са с овална форма, тъмнозелени или зелени с дължина 5-12 см. Формата на  храстите варира от почти сферична компактна, до разтегната ампелна. Цветовете са във формата на фуния, много ароматни, единични, израстват в пазвите на листата на къси здрави дръжки. Цветовете са  просто обагрени - в бяло, кремаво, жълто, синьо, лилаво, розово, карминено, ярко червено, в различни нюанси. Сложнообагрените са във вид на ивици или звездовидни с различна окраска. Венчелистчетата на някои сортове петунии са нагънати или с дебели ресни. Около 30 вида петунии са пренесени от Америка. При кръстосването на различни видове е  получен хибрид (Р. х Hybrida) – изправенорастящ  или пълзящ с височина 20 до 80 см. Цъфтежът при благоприятни условия трае няколко месеца, обикновено от края на юни до октомври (преди значителното застудяване). Плодовете на петуниите  са  капсулки с многобройни дребни семена.
Голямото разнообразие от този вид може да се сведе до следните групи: Petunia hybrida nana compacta – с ниски, гъсти стъбла и по-дребни цветове; Petunia hybrida grandiflora – с по-едри цветове; Petunia hybrida pendula – балконска петуния, с висящи стъбла. Във всяка група има разновидности с едноцветни или пъстри цветове. Petunia superbissima е къдравата петуния, която има по-широки листа, дебело стъбло и значително по-едри цветове с широко отворено гърло и накъдрена периферия. Тя дава значително по-малко цветове от Petunia hybrida, които са много нежни и лесно опадат при дъжд или невнимателно оросяване.
Петунията изисква добро осветяване  и се развива в плодородни, леко кисели, рохкави почви. В случай на продължително студено време и дъжд, спира цъфтежът докато настъпи добро време, когато отново се възобновява. Петунията е устойчива на суша, но при редовно поливане се формират по-красиви буйни растения и изобилие от цветове. Тя се  размножава традиционни чрез семена, но може и чрез резници. Семената  са дребни и за да се получи добър разсад се изисква внимателно  засяване. Препоръчително е да се засяват по-нарядко, от февруари до края на март. Нужно е да се осигурява постоянна влажност на посева.  Поникват при температура (23-25оС)   в рамките на една седмица и половина. Пикирането може да става и в пластмасови чашки. При  поливането на разсада трябва да се внимава да не се получи преовлажняване и образуване на плесени. За да се избегне „сечене” на разсада, периодично се напръсква със слаб разтвор на калиев перманганат. Разсадът се отглеждат при 20°С. Когато се развият 3-4 истински листа той може да се разсажда на постоянно място при разстояние 20-40 см. Кореновата система е лесно въстановима. Отглеждането може да се извърши и без разсад – чрез директно засяване на семената на постоянно място, като последва прореждане. Сортовете с кичести цветове се размножават по-често с резници, тъй като при семенния начин не всички растения са кичести.



Тагове:   цветя,   Петунии,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 851071
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi