
Плодовете и зеленчуците са източник на полезни вещества, необходими за правилното развитие както на възрастните, така и на децата. Консумирането на повече плодове и зеленчуци засилва енергията, издръжливостта и намалява риска от болести. Научавайки децата да консумират плодове и зеленчуци още от малки, ще ги предпазим от честите посещения при лекар и ще създадем условия за нормалното им физическо и умствено развитие. А за това е нужен личния пример.
Плодовете и зеленчуците доставят на организма важни витамини и антиоксиданти: витамин С, фолиева киселина, биофлавоноиди, които стимулират защитните сили, особено по време на инфекциозни заболявания. Най мощните антиоксиданти се съдържат в ягоди, малини, къпини, боровинки, сливи, касис, нар, джанки, черници и др. Плодовете са богати на фруктоза (плодова захар), която е чудесен източник на енергия за организма. Те съдържат и плодови киселини, като ябълчна, лимонена и др., които придават приятен вкус и стимулират отделянето на стомашен сок. Много от зеленчуците са богати на бета – каротен. Той изобилства в чушките, морковите, спанака, зелената салата, тиквите и много други зеленчуци. В организма се превръща във витамин А, известен като витамин на растежа. Всички плодове и зеленчуци са богати на фибри, които стимулират стомашно–чревния тракт и улесняват храносмилането. Продуктите които се усвояват бързо от организма го снабдяват и бързо с енергия, а тези които се усвояват бавно - осигуряват по-дълго усещане за ситост. За да се храним здравословно и да не дебелеем, трябва да знаем не само колко калории имат плодовете и зеленчуците, но и времето за усвояването им (табл.1). Така бързо ще се ориентираме какво да похапнем преди състезание или тежък физически труд, или с какво можем да „залъжем” глада ако килцата ни са множко. Препоръчително е обядът и вечерята да започват със зеленчукова салата, а междинните закуски да се посветят на плодовете. Ако този режим на хранене стане навик, ще бъдат забравени излишните килограми и болестите.
Табл.1. Време за усвояване на растителните храни
Растителни продукти | Време за усвояване |
1. Лимони | 1час и 30 минути |
2. Маслини, малини, авокадо, грозде, манго, | 1 час и 45 минути |
3. Череши, грейпфрут, портокал, стафиди, кокосово мляко, чесън, картофи, домати и кафяв ориз | 2 часа |
4. Круши, ананас, пресни смокини, ягоди, моркови, зеле и зелена салата. |
2 часа и 15 минути |
5. Праскови, фурми, сушени смокини, печени бадеми, зелени подправки, лук, гъби, бобови растения, бял ориз. | 2 часа и 30 минути |
6. Кайсии, ябълки, сини сливи, орехи, кестени, диня, цвекло, тиквички и пшеничени трици. | 2 часа и 45 минути |
7. Сушени сливи, лайм, фисташка, броколи, царевица, спанак, соя, пшеничени кълнове. |
3 часа |
8. Пъпеш, кашу, нар, кокосов орех, целина, краставици, чушки, тиква, ряпа, грах, фъстъци, пшеница. | 3 часа и 15 минути |
9. Патладжани, сушен грах, ръж. | 3 часа и 30 минути |
10. Райска ябълка, дюли, червено зеле, ечемик. |
3 часа и 45 минути |
11. Хрян и брюкселско зеле |
4 часа |
Мъдра е народната медицина. Тя учи, че захарното цвекло и морковите лекуват очите. Динята чисти стомаха и червата, дава настроение и действа на ума. Тиква се яде при безпокойство. Грах за хубав тен на кожата. Целината е срещу склероза. Леща за очите, а кайсии за сърцето. Патладжан за мощ и успокоение. Магданозът действа благотворно на стомаха, а копривата на кръвта. Доматите подобряват кръвообращението. При малокръвие се консумират краставици. При слаби дробове се яде грозде. Чесънът дезинфекцира, действа срещу склероза и високо кръвно налягане. Той е магическо средство и служи като предпазител от болести и зарази. Картофите придават доволство. Който иска да е интелигентен и разумен да яде круши. При болни бъбреци се яде зрял боб. Дренките доставят желязо в кръвта. Киселините на лимона дават активност. Орехите развиват ума, влияят добре на мозъка. Ябълките успокояват нервите, регулират стомаха.
Защо да не се възползваме от тези мъдри съвети на нашите предци?....
Плодове и зеленчуци за калций и здрави к...
Плодове и зеленчуци за калций и здрави к...