Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2013 12:44 - ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ МОГАТ ВСИЧКО
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 2174 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Плодовете и зеленчуците са източник на полезни вещества, необходими за правилното развитие както на възрастните, така и  на децата. Консумирането на повече плодове и зеленчуци  засилва енергията, издръжливостта и намалява риска от болести. Научавайки децата да консумират плодове и зеленчуци още от малки, ще ги предпазим от честите посещения при лекар и ще създадем условия за нормалното им физическо и умствено развитие. А за това е нужен личния пример.
Плодовете и зеленчуците доставят на организма важни витамини и антиоксиданти: витамин С, фолиева киселина, биофлавоноиди, които стимулират защитните сили, особено по време на инфекциозни заболявания. Най мощните антиоксиданти се съдържат в ягоди, малини, къпини, боровинки, сливи, касис, нар, джанки, черници и др. Плодовете са богати на фруктоза (плодова захар), която е чудесен източник на енергия за организма. Те съдържат и плодови киселини, като ябълчна, лимонена и др., които придават приятен вкус  и стимулират отделянето на стомашен сок. Много от зеленчуците са богати на бета – каротен. Той изобилства в чушките, морковите, спанака, зелената салата, тиквите и много други зеленчуци. В организма се превръща във витамин А, известен като витамин на растежа. Всички плодове и зеленчуци са богати на фибри, които стимулират стомашно–чревния тракт и улесняват храносмилането. Продуктите които се усвояват бързо от организма го снабдяват и бързо с  енергия, а тези които се усвояват бавно - осигуряват по-дълго усещане за ситост. За да се храним здравословно и да не дебелеем, трябва да знаем не само колко калории имат плодовете и зеленчуците, но и времето за усвояването им  (табл.1). Така бързо ще се ориентираме какво да похапнем преди състезание или тежък физически труд, или с какво можем да „залъжем” глада ако килцата ни са множко. Препоръчително е обядът и вечерята да започват със зеленчукова салата, а междинните закуски да се  посветят на плодовете. Ако този режим на хранене стане навик, ще бъдат забравени излишните килограми и болестите.

 Табл.1. Време за усвояване на растителните храни

Растителни продукти Време за усвояване
1. Лимони 1час  и 30 минути
2. Маслини, малини, авокадо, грозде, манго, 1 час и 45 минути
3. Череши, грейпфрут, портокал, стафиди, кокосово мляко, чесън, картофи, домати и кафяв ориз 2 часа

4. Круши, ананас, пресни смокини, ягоди, моркови, зеле и зелена салата.

2 часа и 15 минути
5. Праскови, фурми, сушени смокини,  печени бадеми, зелени подправки, лук, гъби, бобови растения, бял ориз. 2 часа и 30 минути
6. Кайсии,  ябълки, сини сливи, орехи, кестени, диня, цвекло, тиквички и пшеничени трици. 2 часа и 45 минути

7. Сушени сливи, лайм, фисташка, броколи, царевица, спанак, соя, пшеничени кълнове.

3 часа
8. Пъпеш, кашу, нар,  кокосов орех, целина, краставици, чушки, тиква, ряпа, грах, фъстъци, пшеница. 3 часа и 15 минути
9. Патладжани, сушен грах,  ръж. 3 часа и 30 минути

10. Райска ябълка, дюли, червено зеле, ечемик.

3 часа и 45 минути

11. Хрян и брюкселско зеле

4 часа

Мъдра е народната медицина. Тя учи, че захарното цвекло и морковите  лекуват очите. Динята чисти стомаха и червата, дава настроение и действа на ума. Тиква се яде при безпокойство. Грах  за хубав тен на кожата. Целината е срещу склероза. Леща  за очите, а кайсии за сърцето. Патладжан  за мощ и успокоение. Магданозът действа благотворно на стомаха, а копривата на кръвта. Доматите подобряват кръвообращението. При малокръвие се консумират краставици. При  слаби дробове се яде грозде. Чесънът дезинфекцира, действа срещу склероза и високо кръвно налягане. Той е магическо средство и служи като предпазител от болести и зарази. Картофите придават доволство. Който иска да е интелигентен и разумен да яде круши. При болни бъбреци  се яде зрял боб. Дренките  доставят желязо в кръвта. Киселините на лимона дават активност. Орехите развиват ума,  влияят добре на мозъка. Ябълките успокояват нервите, регулират стомаха.

Защо да не се възползваме от тези мъдри съвети на нашите предци?....

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 855860
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi