Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2013 11:14 - НЕЗАЛЯЗВАЩИ СЛЪНЦА
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 1385 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Запленяващи и омайващи, с цитрусов аромат и цвят на слънце. Така може да се охарактеризират портокалите (Citrus sinensis). Плод на радостта и светлите емоции, който повдига настроението, премахва депресии, печал и тревоги.

Всички  познават и обичат портокалите. Екзотичните вкусови качества не са единственото им достойнство. Медицинските им качества са отдавна признати. Портокалите  са полезни за храносмилателната, ендокринната, сърдечносъдовата и нервната система. Те намират приложение в стоматологията, козметиката и аромотерапията. Тези прекрасни плодове са богати на витамини (А, В1, В2, В6, В8, В12, Р,  РР) и на различни микроелементи (магнезий, цинк, манган), но главното им достойнство е съдържанието на витамин С, което ги прави идеален защитник на имунната система. При недостиг на  витамин С, човек развива т.н. синдром на хроничната умора – разстройство в съня, намаляване трудоспособността, влошаване на настроението, чести боледувания. В 150 g портокали се съдържат около 80 mg аскорбинова киселина, която задоволява ежедневните човешки нужди от този витамин. Цитрусите са богати и на антиоксиданти. Няколко плода на ден са сигурна превенция срещу вирусни заболявания и настинки.

100 ml портокалов сок  включва следния състав:

Килокалории

45

Въглехидрати

10,46 g

Захари

8,9 g

Мазнини

0,1 g

Белтъчини

0,6 g

Витамин С

37,63 mg

 Оранжевите плодове могат да решат редица здравословни проблеми:

➢ Да понижават  телесната температурата. За тази им способност се е знаело от дълбока древност. Рецептата за приготвяне на лекарството не се е променила много с времето. Тя е  проста: - 1 портокал се изцежда и към сока се прибавя 100 ml вода със стайна температура. Отварата се пие  вместо вода. Добре е да се приготвя в момента на използването.

➢ При гастрит с понижена секреция на жлъчката, специалистите препоръчват приемането на 100 ml сок три пъти дневно. Тази рецепта може да се използва и за почистване на организма от шлаките.

➢ Диетолозите препоръчват 6-7 плода на седмица профилактично срещу артрита.

➢ Портокалите участват и в профилактиката на много стоматологични заболявания (унищожават бактериите, предпазват от кариес и възпаление на венците), което се дължи на големите количества  витамин С. А съдържащият се  калций в портокаловите плодове обезпечава напълно  нуждата на зъбите.

➢ За борба с мигрената се използва следната рецепта: - необелени портокали, хрян и мащерка се смилат и към тях се прибавя ракия или коняк. Приемът от 40 g по четири пъти на ден е достатъчен.

➢ В някои страни изцеденият портокалов сок се използва след прекаляване с алкохол. Към сока се прибавя жълтък от прясно яйце. Тази микстура бързо отрезвява.

➢ Специфичните плодови киселини правят цитрусите много полезни при диети, тъй като разграждат мазнините и спомагат за смъкването на килограми.

➢ С помощта на изсушени портокалови кори китайските билкари лекуват  анорексия, простуда, кашлица и рак на гърдата. Възстановяват аурата.

➢ Портокалите са идеални  за празниците, тъй като стимулират празничното настроение. Подпомагат усилването на оптимизма, вярата в собствените сили. Отварят сърцето за радост и любов.

Маслото от портокал има антисептично, спазмолитично и успокояващо действие, понижава артериалното налягане, отстранява психоемоционалната възбуда. Има бактерицидно, антицелулитно и имуностимулиращо действие. Прилагането на маслото в аромолечението има позитивно въздействие върху нервната система. Помага за съсредоточаване и концентрацията на вниманието, повишава работоспособността, има силен успокояващ ефект. Препоръчва се при депресии, тревожни състояния и нервно напрежение. Притежава спазмолитично и успокояващо действие. Подобрява зрението, сваля напрежението при работа на компютър, четене, гледане на телевизор. Притежава мощно антицелулитно действие и способства за обновяването на кожата, подпомага ефективния и бърз загар. Маслото от портокал почиства добре кожата, избелва пигментните петна, способства за обновяването на клетките, подобрява цвета на лицето. Маслото се добавя в козметични кремове, балсами, лосиони и др. Особено е ефикасно за суха кожа. Ароматичните вани с портокалово масло са ефикасни против безсъние. Прилагат се в съчетание с лавандулово масло  при нервна възбуда, а също и при целулит. Портокалите по-малко натрупват пестициди, тъй като плодовото месо е защитено с дебела кора, която не позволява да проникнат  дълбоко.

За да освежите въздуха в дома си и да намалите вредните патогени, засадете портокалово дърво в саксия. Свежият полъх на цитруси ще създава уют, спокойствие, здраве и хармония.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 855847
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi