Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2012 11:53 - КОСМИЧЕСКАТА СИЛА НА СЕМЕНАТА
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 2421 Коментари: 0 Гласове:
0



Трудно си представяме каква сила е необходима на семената, за да поникнат -  да пробият обвивката си (понякога твърда и жилава), да преодолеят гравитацията, да противодействат на тежестта на почвата и въздуха, и кълновете да се покажат над земята. Степента на тази сила определят биофизиците, но е ясно, че семената са включили в себе си потенциала на цялата слънчева енергия.

 

Можем ли да „впрегнем” силата на семената?... Използването им за храна е съпътствало човека от дълбока древност. Житните и бобовите семена, черупковите плодове и семената от маслодайните растения са неизменни спътници в развитието на човешкия род. Те са оказали огромно влияние върху живота, бита и културата му. И колкото и да звучи всичко познато, има какво да узнаем за силата на семената в съвременното екологично хранене. Всички живи форми притежават  структура, енергия и информационно поле (памет). Наред с веществата и енергията ние поглъщаме от зърната и информацията. И този заряд от памет се вгражда в нашето информационно поле, насища го и го укрепва с жизнеутвърждаваща нагласа. Семената и зърната са дар приготвен с любов от природата. На нас ни остава само с благодарност да приемем този дар.

Семената са богат източник на протеини, минерали, витамини и други хранителни вещества повишаващи жизнеността. Консумирани сурови, те са ценен източник на животворяща сила за организма.

     Тиквените семена  стимулират кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система и подпомагат доброто зрение, подхранват мозъка и стимулират функциите му.  Съдържат цинк, витамините А и С, витамини от В групата, калциеви, калиеви, магнезиеви, фосфорни соли, омега-3 и омега-6 мастни киселини и др. Препоръчват се при усилена умствена дейност, по време на обучение. Полезни са и за хората от третата възраст. Тиквените семки са  безвредни средства срещу чревните паразити. Олиото от тиквените семки оказва и леко слабително действие. Полезно е при жлъчнокаменна болест и стимулира обмяната на веществата. Препоръчва се и при възпалителни заболявания на белите дробове и дихателните пътища, както и при стоматит и парадонтоза. Намалява неприятните усещания при цистита. Профилактично се използва срещу атеросклероза. При дерматит, екзема, псориазис, както и при изгаряне, спомага възстановяването на кожата.

Слънчогледовите семена са перфектни за отслабване, тъй като подобряват  храносмилането. Изключително богати са на фолиева киселина, важна за репродуктивността. Те съдържат набор от полезни мазнини, антиоксиданти, витамин Е, селен и мед. Витамин Е (основният мастно-разтворим антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали) проявява значителен антивъзпалителен ефект при остеопороза, артрит и др. Фитостеролите понижават холестерола, укрепват имунната система и намаляват риска от някои видове рак. Магнезият успокоява нервите, подобрява дейността на мускулите и кръвоносните съдове, помага при астматични пристъпи, понижава кръвното налягане, предпазва от мигрени  и редуцира риска от инфаркт. Селенът подобрява детоксикацията,  предизвиква синтезирането на нови клетки и потиска  раковите.

Лененото семе е пълноценен източник на протеини и съдържа редица незаменими аминокиселини, антиоксиданти (витамини А, Е, С),  витамини от групата В, елементите  Zn, Cu, Mg, Mn, Fe и др. Препоръчва се като добавка към храната  по време на диети, за вегетарианци и спортисти. Лененото семе се отличава с богатото си съдържание на омега-3 алфа линоленова киселина и омега-6 линолова киселина, мононенаситената олеинова киселина и наситените  палминова и стеаринова киселини. В 100 g ленено семе се съдържат 29,88 g въглехидрати; 1,55 g захари; 27,3 g фибри; 42,16 g мазнини; 19,29 g белтъчини; 1,644 mg тиамин (вит.В1);  0,161 mg рибофлавин (вит.В2); 3,08 mg ниацин (вит.В3); 0,985 mg пантотенова киселина (вит.В5); 0,473 mg вит.В 6; 0,6 mg вит.С; 255,00 mg калций; 5,73 mg желязо; 392,00 mg магнезий; 642,00 mg фосфор; 4,34 mg цинк; 813,00 mg калий. От лененото семе се произвежда и незаменимото ленено масло. Лигнините (фитоестрогените) в семената и маслото имат антикарценогенни свойства, особено по отношение на рака на простатата и гърдата. Показват изявени антибактериални, антивирусни и антимикотични качества. Омега-3 мастните киселини участват в строежа на нервната тъкан, ретината и сърцето. Те нормализират  липидната обмяна, понижават „лошия” холестерол, предпазват от атеросклероза, исхемична болест на сърцето и хипертония, намаляват образуването на тромби и предпазват от инфаркти и инсулти.

Сусамът е за здрава кожа и  кости, гъсти коси и дълголетие. В сусамовите семена се съдържат 20 % белтъчини, 50 % растителни масла, 16 % захари, 9 % влакнини, витамините В1, В2, В3, каротени, калций, магнезий, желязо, цинк, калий и фосфор. Диетолозите твърдят, че сусамът може да понижи нивото на холестерола и кръвното налягане, и помага при стопяване на мазнините. Използва се при остеопороза, анемия, безплодие, изпотяване, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми, депресия, неврози. Сусамовите семена и олио са отлични източници на витамин Е, омега-6 и мононенаситени мазнини, които намаляват риска от сърдечни заболявания и поддържат здрави кожата и косата. В-витамините укрепват нервната система и подпомагат преодоляването на стреса. Калцият и магнезият са необходими за сърцето,  цинкът – за укрепване на имунитета, а селенът – за борба с бръчките. 

Чиа е от семейство ментови. Малки по размери семена, но с изключително мощни качества. Богати на фибри, протеини, хранителни масла, разнообразни антиоксиданти и калций. Проучванията показват, че семената от чиа стабилизират кръвната захар и спомагат за намаляването на теглото. Тези малки семена са съставени от 34% омега-3 мастни киселини.  Имат два пъти повече антиоксиданти от боровинките, пет пъти повече калций от млякото, два пъти повече калий от бананите и три пъти повече желязо от спанака. Богати са на бор, който спомага за придвижването на калция към костите. Две супени лъжици чиа дават около 7 g фибри, 4 g протеин, 205 mg калций и 5 g омега-3 мастни киселини. Може да се добавят към сутрешната закуска с мюсли или овесени ядки, салати и др. Лесно смилаеми са за разлика от лененото семе и не трябва да се смилат преди ядене. Консумацията на 1 супена лъжица на ден е достатъчна.

Конопените семена са перфектно балансирана здравословна  храна с богато съдъжание на омега-6 и омега-3мастни киселини. Съдържат 30% чист протеин и 40 % фибри. Изследователи и лекари считат конопените семена за една от най-ценните храни на планетата. Издръжливостта на семената и хранителната им стойност биха могли да се справят в значителна степен със световните нужди от протеин и с проблемите на глада. Изследвания доказват, че конопените семена предотвратяват сърдечно-съдови заболявания, много видове рак, както и болестите  Алцхаймер и Паркинсон. Конопените семена са добър източник на калций, желязо, витамин Е и по-малко фосфор, магнезий, цинк, мед и манган. Не съдържат глутен, казеин и галактоза. Мазнините в конопеното семе са 80% есенциални (незаменими) мастни киселини. Нито едно друго растение не съдържа тези незаменими аминокиселини в толкова лесно смилаема форма и в такова перфектно съотношение, което да отговаря на хранителните нужди на човека.Те имат забележителен ефект върху кожата и косата онопената мазнина се усвоява лесно). Семената  са по-вкусни  и по-лесно смилаеми от соята. Те са добър източник и на лецитин.

Семената от мак притежават мек вкус, със сладък и пикантен привкус. Маковите семена (от маслодайният мак) действат болкоуспокояващо и отхрачващо. За пръв път Хипократ предложил използването им в медицината. С опиум лекували астма, стомашни заболявания и др. Маковите семена допълват чудесно меда за закуска. Поръсват се върху кифлички и гевречета, а служат и за подправка на зеленчукови салати. С тях  овкусяват и сосове. Чудесно подхождат на картофи и на ястия от риба. В някои страни често украсяват десертите.

Растенията се възпроизвеждат от семената, така че те не умират и не изчезват.  Семената са енергийно ефективния механизъм за собственото си възпроизводство и за възпроизводството на човека.



image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 855656
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi