
Прочетен: 3584 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 09.05.2012 13:51

Познаваме ли куркумата? – Наричат я още индийски шафран. За нас тя е нова култура, която свързваме с кърито, но пропускаме, че освен подправка, тя е и лечебно растение, и много красиво цвете.
Куркумата е от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae), род Curcuma. Родината на Curcuma longa е Югоизточна Азия, но се отглежда и в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, страните от Карибския басейн и др. Вирее до 1500 m надморска височина, при температура 20-30оС и средногодишни валежи над 1500 mm. Растение на дългия ден. При недостатъчно осветление куркумата остава ниска, съкращава се периодът на цъфтеж и се снижава интензитета на оцветяване. Предпочита дренираните песъчливи или песъчливо-глинести почви, но може да се развива и на различни типове. Тя е многогодишнотревисто растение, достигащо височина до 1 m. Има прости, почти изправени листа, които излизат направо от коренищата и забележителни големи цветоносни стъбла със светлозелени или обагрени брахтеи, в долната част на които са разположени оранжеви цветчета.
Коренищата са дебели, закръглени, от външната страна жълтеникави, а вътре оранжеви. Те се използват за консумация. Плодове се образуват много рядко.
Есента, (през ноември) след прецъфтяване, листата засъхват, растенията се обезлистват и настъпва период на покой. Отмира надземната част и коренищата се пренасят за съхранение в пясък на прохладно място с температура около 7°С, като се внимава да не просъхват. Може да презимуват и в почвата (ако климатът не е много суров) и на пролет (март-април) да се разсадят. През вегетацията се нуждае от обилно поливане и подхранване на всеки две седмици.
Куркумата като храна и лечебно средство. Това растение има силно изразен оцветяващ ефект в жълто, благодарение на пигмента куркумин в корена (достигащ до 4-5%). Съдържа 5% есенциални мастни киселини, ефирно масло 4-14%, захар (28% гликоза, 12% арабиноза), белтъчини и смоли. Куркуминът притежава силни радиозащитни свойства. Намалява увреждането на ДНК и образуването на тумори. Унищожава раковите клетки. Д-р Шарън McKenna от Ирландия и нейният екип установяват, че куркуминът започна да убива раковите клетки в рамките на 24 часа. Редуцира липидната пероксидация в белите кръвни телца. Има изключително благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб. Влияе положително и на страдащите от диабет, артрит и дори деменция. Куркуминът понижава нивото на вредния холестерол в кръвта и нормализира състава на жлъчната течност, подобрява циркулацията на кръвта и стимулира образуването на еритроцити. Регулира обмяната на веществата и усвояването на белтъчините. Куркумата забавя стареенето на кожата, подобрява еластичността й и предпазва от пигментни петна, бръчки и др. Препоръчителната доза е 400–600 mg, три пъти дневно. В промишлеността се използва масово като оцветител на маргарини, сирена, ликьори, сладолед, кексове, портокалов сок, бисквити, сосове и е известен като Е100. Стрити на прах, коренчетата имат ярък оранжев цвят и дори съвсем малки количества силно оцветяват ястията в жълто. Наричат я още "шафрана на бедните”. Добавя се към ястия с ориз, яйца, къри и др.
В качеството си на декоративно растение куркумата е позната отскоро. Цветовете й наподобяват тези на ехмеята – събрани са в съцветия, дълги около 15-25 cm. При добри грижи, едно растение образува до 7 цветоносни стъбла, а цветовете се запазват цъфнали до 3 месеца. Цъфтежът продължава от юли до октомври. Рязаният цвят може да се съхрани 2-3 седмици. Най-разпространен вид, отглеждан за декоративни цели, е Curcuma alismatifolia от Тайланд - растение с височина 50-80 cm. От тови вид интересни са формите Chiangmai Pink, Dark Pink, Siam Pearl, Snow White и др. Различават се по окраската на цветовете - жълт, бял, виолетов, розов. Компактната форма (Curcuma alismatifolia compact) е висока около 25 cm и е с по-тънки коренища. Оранжевата куркума (C. aurantiaca) е с височина до 1 m. Дължината на съцветията й достигат 25 см, с диаметър 7-12 cm. Цветовете са кремави или светлорозови. На пряка слънчева светлина се отглеждат само някои разновидности от вида С. alismatifolia: Siam Diamond, Siam Ruby. В полусенчести места се развива добре оранжевата куркума.
Рецепта за спанак с картофи и куркума (по индийски)
Необходими продукти: спанак – 1 kg, картофи – 1 kg, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л джинджифил смлян, 2 бр.люти чушки (без семената), зехтин 2-3 с.л, 1 ч.л. сол, 2 с.л. лимонов сок.
Приготвяне: Измития спанак се отцежда и нарязва на ситно. В зехтина се запържват за около минута ситно нарязаните люти чушки и джинджифила. Прибавя се куркумата и след няколко секунди - обелените и нарязани на кубчета картофи. Всичко се задушава за около десетина минути. Слага се нарязания спанак. Когато зеленчуците омекнат, се добавят солта и лимоновият сок. Всичко се изсипва в намазнена тавичка. Поръсва се с настърган кашкавал и се пече до лек загар.