Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2012 13:44 - „ИНДИЙСКИЯТ ШАФРАН”
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 3677 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.05.2012 13:51


image

Познаваме ли куркумата? – Наричат я още индийски шафран. За нас тя е нова култура, която свързваме с кърито, но пропускаме, че  освен подправка, тя е и лечебно растение, и много красиво цвете.

Куркумата е от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae), род Curcuma. Родината на Curcuma longa е Югоизточна Азия, но се отглежда и в Китай, Виетнам, Индонезия, Япония, страните от Карибския басейн и др. Вирее до 1500 m надморска височина, при температура 20-30оС и средногодишни валежи над 1500 mm. Растение на дългия ден. При недостатъчно осветление куркумата остава ниска, съкращава се периодът на цъфтеж и се снижава интензитета на оцветяване. Предпочита дренираните песъчливи или песъчливо-глинести почви, но може да се развива и на различни типове. Тя е многогодишнотревисто растение, достигащо височина до 1 m. Има прости, почти изправени листа, които излизат направо от коренищата и за­бележителни големи цветоносни стъбла със светлозелени или обагрени брахтеи, в долната част на които са разположени оранжеви цветчета.  

Коренищата са дебели,  закръглени, от външната страна жълтеникави, а  вътре оранжеви. Те се използват за консумация. Плодове се образуват много рядко.

Есента, (през ноември) след прецъфтяване, листата засъхват, растенията се обезлистват и настъпва период на  покой. Отмира надземната част и коренищата се пренасят за съхранение в пясък на прохладно място с температура около 7°С, като се внимава да не просъхват. Може да презимуват и в почвата (ако климатът не е много суров) и на пролет (март-април) да се разсадят.  През вегетацията се нуждае от обилно поливане и подхранване на всеки две седмици.

Куркумата като храна и лечебно средство. Това растение има силно изразен оцветяващ ефект в жълто, благодарение на пигмента куркумин в корена (достигащ до 4-5%). Съдържа 5% есенциални мастни киселини, ефирно масло 4-14%, захар (28% гликоза, 12% арабиноза), белтъчини и смоли. Куркуминът притежава силни радиозащитни свойства. Намалява увреждането на ДНК и образуването на тумори. Унищожава раковите клетки. Д-р Шарън McKenna от Ирландия и нейният екип установяват, че куркуминът започна да убива раковите клетки в рамките на 24 часа. Редуцира липидната пероксидация в белите кръвни телца. Има изключително благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб. Влияе положително и на страдащите от диабет, артрит и дори деменция. Куркуминът понижава нивото на вредния холестерол в кръвта и нормализира състава на жлъчната течност, подобрява циркулацията на кръвта и стимулира образуването на еритроцити. Регулира обмяната на веществата и  усвояването на белтъчините. Куркумата забавя стареенето на кожата, подобрява еластичността й и предпазва от пигментни петна, бръчки и др. Препоръчителната доза е 400–600 mg, три пъти дневно. В промишлеността се използва масово като оцветител на маргарини, сирена, ликьори, сладолед, кексове, портокалов сок, бисквити, сосове и е известен като Е100. Стрити на прах, коренчетата имат ярък оранжев цвят и дори съвсем малки количества силно оцветяват ястията в жълто. Наричат я още "шафрана на бедните”. Добавя се към ястия с ориз, яйца, къри и др.

В качеството си на декоративно растение куркумата е позната отскоро. Цветовете й наподобяват тези на ехмеята – събрани са в съцветия, дълги около 15-25 cm.  При добри грижи, едно растение образува до 7 цветоносни стъбла, а цветовете се запазват цъфнали до 3 месеца.   Цъфтежът продължава от юли до октомври. Рязаният цвят може да се съхрани 2-3 седмици. Най-разпространен вид, отглеждан за декоративни цели, е  Curcuma alismatifolia от Тайланд - растение с височина 50-80 cm. От тови вид интересни са формите Chiangmai Pink, Dark Pink, Siam Pearl, Snow White и др.  Различават се по окраската на  цветовете - жълт, бял, виолетов, розов. Компактната форма  (Curcuma alismatifolia compact) е висока около 25 cm и е с по-тънки коренища. Оранжевата куркума (C. aurantiaca) е с височина до 1 m.  Дължината на съцветията й  достигат  25 см, с диаметър 7-12 cm. Цветовете са кремави или светлорозови. На пряка слънчева светлина се отглеждат само някои разновидности от вида С. alismatifolia: Siam Diamond, Siam Ruby. В полусенчести места се развива добре оранжевата куркума.

Рецепта за спанак с картофи и куркума (по индийски)

Необходими продукти: спанак – 1 kg, картофи – 1 kg, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л джинджифил смлян, 2 бр.люти чушки (без семената), зехтин 2-3 с.л, 1 ч.л. сол, 2 с.л. лимонов сок.

Приготвяне: Измития спанак се отцежда и  нарязва на ситно. В зехтина се запържват за около минута ситно нарязаните люти чушки и джинджифила. Прибавя се куркумата и след няколко секунди - обелените и нарязани на кубчета картофи. Всичко се задушава за около десетина минути. Слага се нарязания спанак. Когато зеленчуците омекнат, се добавят солта и лимоновият сок. Всичко се изсипва в намазнена тавичка. Поръсва се с настърган кашкавал и се пече до лек загар.



 



Тагове:   цветя,   подправки,   куркума,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 854235
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi