Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2012 13:44 - ЛУННИЯТ КАЛЕНДАР И РАСТЕНИЯТА (3)
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 2956 Коментари: 0 Гласове:
0



Колкото ни се иска вече да е топло и слънчево, да сме навън сред природата, прогнозите за времето  ни съветват, че  все още трябва да се съобразяваме с по-ниските температури и да правим това, което ни позволява Лунният календар.
- 6 март (вторник) - нарастващата Луна преминава в знака на Лъва. Преразгледайте съхранените семена за посев, може да имат нужда от прочистване. Продължава зимната резитба на дърветата и храстите. Почистват се и ненужните издънки. Продължава почистването на градините от измръзнали и изсъхнали дървета, клони и камъни. Ремонтират се и оградите, телената конструкция на лозята и др.
- 7 и 8 март (сряда и четвъртък) - В 5,28 часа сутринта Луната преминава в знака на Дева. Подходящо време за обработка на почвата и борба с болестите и неприятелите (все още може да се направят зимни пръскания  на овощните растения). В четвъртък е пълнолуние (започва от 11,41 ч.). Добре е през това време да се приготвят субстратите и саксиите за стайните растения. Не е подходящо време за други мероприятия.
- 9 и 10 март (петък и събота) - Луната преминава в знака на Везни в 6,51 ч. Това е добро време за извършване на посадъчни и посевни работи, прехвърляне (пресаждане) на стайните цветя в по-големи саксии. Сега е времето и за засяване на много зеленчукови семена и семена от градински цветя на открито. Особено подходящо време е за разсаждане на луковичните и клебеновите цветя и някои бобови растения. Засаждат се и бегонии, глоксиния, ахименес и др. Благоприятни дни са и за посев на зеле, пъпеши и патладжани на закрито (в култивационни съоръжения) и за култивиране на гъби. Засяват се и семената на стайните растения - пеларгониум, бровалии, колеус, евкалипт, лимон, лаврово дърво, хизантус и др. Засяват се и семената за разсад от многогодишните култури на които е нужна стратификация, а така също и семената от едногодишните цветя с дълъг срок на поникване (бегония, върбинка, салвия, някои хибриди на петунията, цинерария, лобелия, виола, мексикански здравец, еустома и др. за ран цъфтеж. Извършва се и кореново подхранване с минерални торове на цветя и разсади.
- 11 и 12 март (неделя и понеделник) - В неделя сутринта (в 7,25 ч.) намаляващата Луна преминава в знака на Скорпион. Продължава засяването и засаждането  на зеленчукови култури,  цветя, дървета и храсти.
- 13 и 14 март (вторник и сряда) - Луната преминава в знака на Стрелец в 8,55 ч. във вторник. Препоръчва се засяване и засаждане на зеленчукови, овощни дървета и храсти. Полезни са и грижите за поникналия разсад - проверява се за изтегляне (може да се подсипе със смес от почва и добре угнил оборски тор), да се извърши плевене и разрохкване на почвата.







Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 855780
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi