Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2014 13:08 - ХИМАЛАЙСКОТО ЧУДО ГОДЖИ БЕРИ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 3516 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Лечител, билкар и майстор на бойни изкуства, Ли Чин Юн е живял 256 години (според официалните регистри на Китай). Надживял е девет поколения императори, имал е 23 съпруги и е оставил над 180 потомци. И е изглеждал като онези, с 200 години по-млади. Чудно нали ?...... Една от тайните на дълголетието си той обяснява с пиенето на отвара,  чиято основна съставка са плодовете на растението Годжи - Годжи бери, Императорско плодче  или Лиций (Licium Barbarum, Licium Chinense). Това растение спада към семейство Solanaceae и е родственик на доматите, картофите и др. Произхожда от Хималаите и е разпространено най-вече в Китай, Индия и Непал. Първите китайски медицински книги, написани през 100-те г. преди н.е. му отделят особено място, като посочват, че Годжи подновява кръвта, прочиства бъбреците, овлажнява белите дробове, укрепва мускулите и сухожилията, предпазва от настинки и води до дълголетие.

Плодовете на Годжи бери са оранжево-червени с киселичък вкус. Предлагат се в хранителната мрежа изсушени подобно на стафидите. Поради приятният вкус могат да се консумират сурови, като чай, с мюсли, овесени ядки, кисело мляко, в кексове, пудинги и др. Препоръчителната дневна доза е около 30 грама плодове, консумирани на 2-3 приема (на гладно) в продължение на 2-3 месеца.

На кои основни елементи се дължат свойствата на тази супер храна?

Годжи съдържа 22 минерала, 18 аминокиселини, 6 основни витамина (особено богат на витамин С и В), 8 вида полизахариди и 6 вида монозахариди, калций, магнезий, желязо, цинк, селен, рибофлавин, 5 вида ненаситени мастни киселини, 5 вида каротеноиди (включително зеаксантин, бета-каротин, лутеин и др.) и много фенолни пигменти (антиоксиданти).
Да отдадем полагащото се внимание на полизахаридите:
Едва ли има друго растение на земята, което може да вирее при толкова стресови условия, както Годжи. Това се дължи на  високо биоактивните полизахариди - активни защитни механизми срещу атаките на околната среда. Те представляват сложни въглехидрати, свързани с протеини. Подобряват структурата на чревния епител, повишават усвояването на минералите, регулират нивото на глюкозата в кръвта, понижават нивото на рH, като по този начин се редуцира риска от рак на дебелото черво, стимулират дейността на имунната система. Годжи е най-богатият източник на гликонутриенти. Те са в състояние да поддържат всички енергийни системи в тялото и действат в места, недостъпни за много лекарства.

Как действа Годжи бери?

-         Уникален адаптоген – действа терапевтично върху човешкото тяло,укрепва организма и го прави по-устойчив на стресовите условия на околната среда, поддържа способността на организма за самоизцеление.
-         Увеличава продължителността на живота като увеличава производството на хормона на растежа, един от най-важните за тялото.
-         Годжи е мощен антиоксидант. Той подобрява активността на ензима супероксид дисмутаза и пречиства организма от токсините, като предпазва всички системи използващи кислород.
-         Увеличава енергийните нива в тялото. Подобрява функционирането на надбъбречните жлези, което увеличава издръжливостта и енергията ни.
-         Контролира холестерола и кръвното налягане благодарение на ензима супероксид дисмутаза.
-         Подобрява зрението благодарение на съдържащият се в растението зеаксантин и лутеин, като защитава ретината от заболявания свързани с възрастта – катаракта, дегенерацията на макулата и диабетна ретинопатия.
-         Осъществява „мониторинг” на жизненоважните органи. Поддържа нивото на кръвната захар, поддържа функционирането на черния дроб (предпазва го от хепатит В) и храносмилателната система. Плодовете са особено полезни за възстановяване при заболяване от язва.
-         Подобрява външния вид, тъй като мастните киселини в плода синтезират колаген, който помага за придобиване на по-млада и хидратирана кожа.
-         Увеличава сексуалното желание и издръжливостта, тъй като увеличава производството на тестостерон. Китайците казват: „Който отива в командировка, да не взема със себе си Годжи”.
-        Подобрява съня – благодарение на високото съдържанието на витамин В и магнезий.

-        Намалява теглото, като подобрява метаболизма. Годжи контролира нивата на кръвната захар и апетита. Около 20 % от теглото му са фибри, а съдържанието на хром спомага за запазване на чистата мускулна маса.

Трудно е да се изброят всички ползи от консумацията на Годжи, но ще споменем само, че от него се повлияват сърдечно-съдовите заболявания, замаяност, умора и отпадналост, главоболие, диабет, шум в ушите, анемия, бъбречна недостатъчност, стерилитет, слабо производство на сперматозоиди, остеопороза, атеросклероза, болки в кръста и коленете, дефицити в паметта, белодробни проблеми, настинки, авитаминоза и др. При химиотерапия или лъчетерапия, плодовете на Годжи Бери се използват за защита от спадане  нивото на белите кръвни телца и за увеличаване ефекта от терапията.

При гастрити и за регулиране на храносмилането плодовете се консумират свежи или изсушени. За понижаване на кръвната захар и кръвното налягане плодовете се заливат с гореща вода, запарват се и се консумират заедно с водния извлек. Чаят от годжи бери се препоръчва за подобряване на зрението, а заедно с китайския лимоник – за пречистване на черния дроб и предпазване от затлъстяване. Спиртните извлеци на годжи бери се препоръчват за подобряване на потентността. Утвърден е  като естествен афродизиак. Умело се комбинира със зелен чай, фурми, жен-шен, хризантема и др.

Изсушените плодове  се съхраняват в стъклени съдове, хартиени пликове или хладилник.

Отглеждането на годжи бери е лесно. Растенията образуват храст и грижите   не се отличава от тези при другите овощни видове. Засаждат се на разстояния 1,5-1,8 метра между растенията в реда и 2-2,5 м между редовете (при промишлените насаждения). При малки насаждения - в дворовете, където не се използват машини за обработка на почвата, разстоянията между редовете се намаляват до 1.5 м, а тези в редовете   на 1м.  След засаждането може да се изгради  опорна конструкция с височина около 2 метра. Подготовката на почвата за насажденията, изкопаването на посадъчните ямки, засаждането, притъпкването и поливането са както при всички овощни видове. През първите 2-3 години се формира короната, като се оставят от 3-5  по-дебели клони, на които се формират плодни рамене с дължина 20-50 сантиметра. Ежегодно се подрязват плодните клонки, като се оставят от една до четири пъпки на всяка. Годжи бери може да се формира  с  водач или без водач. Както и да формирате растенията,  няма да сгрешите. Просто създайте на дървото или храста достатъчно светлина и опора. Годжи бери се размножава с коренови издънки, зелени и зрели резници, или чрез  отводи. Технологията на отглеждане не се отличава  от технологията при другите овощни дървета и храсти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 



Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 855568
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi