Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2023 17:07 - НИЕ-734 Специализираният наказателен съд
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 2071 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯТ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД

 

Нямаше изобщо да разисквам в моята история Специализирания наказателен съд, създаден през 2010-2011 г. с няколко промени в Закона за съдебната власт, приети от 41-ото НС. Първо, материята е специална и второ, решенията на Съда се изпълняват, а чак след това може да се коментират.
Само че отново съм предизвикан от присъщата на нашите комунисти безочлива наглост, която не преминава в буквално-убийствена, само защото днес Съветска армия у нас няма. Разбира се, че ще се обоснова за онези читатели, които смятат твърдението ми за пресилено, да речем.

Малко конституционна теория в началото.
Съгласно чл.8 от Конституцията на Републиката държавната власт у нас се разделя на законодателна - това е Парламентът, защото сме парламентарна република, изпълнителна - правителството, което се избира от Парламента и съдебна. (Ако питате къде тук е Президентът и Медиите, няма да ви отговоря веднага, защото не искам да се ожесточавам предварително.)
Структурата на съдебната система се определя от специален Закон за съдебната власт, който, както написах вече, е сложна работа и не е за референдум, т.е. не е за всеки.  „Върховният  главнокомандващ“ на съдебната система е Висшият съдебен съвет (ВСС). Той е административният орган за управление на съдебната власт, представлява я и осигурява нейната независимост от законодателната и изпълнителната власт. Министърът на правосъдието участва в заседанията на ВСС, но без право на глас, защото е представител на изпълнителната власт.
Като мислим за съдебната власт, обикновено имаме предвид трите дейности: откриването на правния извършител, което се извършва от Следствието, неговото обвинение – извършвано от Прокуратурата и произнасяне на присъдата – от Съда. Само че първият участник в процедурата – Следствието, е част от изпълнителната власт, и е подчинено на министъра на вътрешните работи (ако не става въпрос за „тайни държавни работи“, разбира се). Прокуратурата обикновено (у нас сега е така) е част от съдебната система. Неин началник е Главният прокурор. Тя е трансмисията между правителствата (които се сменят на избори) и съдебните органи, които са избираеми и подчинени само на ВСС. Затова и ВСС е разделен на две колегии (това предстои да стане през 2015 година) – прокурорска и съдийска.
Тук има една „тънка работа“. Посочвам я веднага, защото тя е „ябълката на раздора“ между разните политически сили в държавата:
Първо, едно деяние не става предполагаемо престъпление, ако Прокуратурата (която е част от съдебната власт) не мисли като Следствието (което е в изпълнителната власт). Преценката дали дадено деяние ще стигне до Съд принадлежи на Прокуратурата! И второ, дали даденото деяние ще стане „престъпление“ или няма да стане, е единствено в прерогативите на Съда. Да довърша за пълнота на изложението: Обжалването на произнесените присъди в България е триинстанционно (или двуинстанционно за някои видове дела).
Видове съдилища: Съдилищата се разделят на
районни и окръжни; военни; административни и апелативни съдилища; Върховен касационен съд (ВКС), Върховен административен съд (ВАС) и Конституционен съд (КС). Съществува и арбитражен съд, но той не е държавна институция. В гражданските съдилища (окръжни и районни) се разглеждат граждански и наказателни дела. Административните съдилища, начело с ВАС, са мястото където се разглеждат дела, свързани с държавната администрация. В апелативните съдилища се разглеждат обжалваните дела на втора инстанция. Най-висшата (трета) инстанция на последните е Върховният касационен съд.
Районни съдилища са основните съдилища, които разглеждат делата като първа инстанция. Решенията им подлежат на обжалване пред съответния окръжен съд като втора инстанция. Окръжните съдилища могат да разглеждат дела и на първа инстанция, но само точно определена категория дела, характеризиращи се с по-висок материален интерес или значимост на обществените отношения, до които се отнасят.
(Другите видове съдилища няма да обсъждам, тъй като те нямат пряко отношение към конкретния проблем – създаването на специализирания наказателен съд.)
Специализирани съдилища са такива в които се разглеждат дела по определена материя с оглед предмета им или съобразно субектите. В страната ни специализирани съдилища с оглед субектите на престъпленията, са военните съдилища, а с оглед предмета на дейност – административните съдилища и Специализираният наказателен съд.
Последният
, специализираният наказателен съд е предмета на споровете, които „се вихрят“ в нашата преса, а оттам и в главите ни.

И сега да се вгледаме в конкретната днешна картинка:
Наказателни дела от общ характер – каквито са всички образувани дела за престъпления срещу гражданите - се разглеждат от районните съдилища, както и от окръжните съдилища на втора инстанция (или първа, ако са по-значими за обществото). Естествено престъпленията, извършвани от ОПГ (Организирани Престъпни Групи) попадат направо в окръжните съдилища. И сега си представете престъпленията на „Наглите“ или на „Октопода“ – те не се ограничават само в даден район, а се разпростират в цялата страна. Техните дела в кой окръжен съд трябва да се разглеждат? В търновския окръжен, в Софийския градски, в Софийския областен, във Варненския, в Кюстендилския, в Пловдивския…? Отговорът на стария закон е: във всички изброени. А става въпрос за едни и същи физически извършители. Това старо решение в Закона за съдебната власт е не само безсмислено, но и вредно.от гледна точка на държавата (но полезно за „октоподите“, нали)?
Тъкмо за да се премахне тази лоша практика в областта на делата на огранизираната престъпност, с новите промени в Закона за съдебната власт всички образувани „октоподски дела“ от Прокуратурата се поемат от едно за цялата страна първоинстанционно специализирано съдилище. Това е СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯТ наказателен съд, който е приравнен на окръжен съд и седалището му е в град София. На втора инстанция обжалването се контролира от Апелативния специализиран наказателен съд, а ВКС е висшата съдебна инстанция по наказателни дела.
Съгласно закона специализираните съд и прокуратура започват работа от 3 януари 2012-а нататък.
През юли 2017 г. НС ще приеме още една поправка в Закона за съдебната власт с която ще възложи на Специализирания съд, освен с делата на огранизираната престъпност, да се занимава и с делата срещу лица, заемащи висши длъжности, по обвинения в присвояване, безстопанственост и корупция. 

Тези новини са ужасно неприятни за Наглите, нали?! И са повод за започване на играта им „вабанк“! Текущата година е 2010-а.

КЪДЕ СМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ В ТАЗИ ИГРА ? 
Учим се по трудния начин. Вместо да седнем и да прочетем урока, написан от преминалите оттатък народи (вкл. и от нашите предци – приказката за щуреца и мравката, помните ли), припичаме се на есенното слънце и си мечтаем. „Пък като дойде лошото време, тогава ще му мислим“.
Ох, мили сънародници! 
Да се съсредоточим. Тази игра „Кой кого – лъжците или лъганите“ е по-стара от нас. За нея има разработена печеливша стратегия как я да спечелят лъганите. Пише я над входа на Народното събрание. И не е случайно толкова нависоко. За да се научи овреме и да се прилага с разбиране.
Не, няма да раздавам поучения. Само „ще ви почуквам“ оттук-оттам със забавни припомняния от минали лета. 
Интригата в тази игра се поддържа от конфликта на интереси между двете страни: „Едната ги хваща, Другата ги пуска“. Да „хванеш“ измамник обаче, е много по-трудно, отколкото да го „пуснеш“. Дори защото, а може би точно поради това, че хващането е обществено полезно, а пускането – лично облагодетелстване. И тъй като хората не са ангели, трябва да се търсят обходни пътища:
- Борбата за минимизиране на корупцията (нулирането й е фиксия) е „умряла работа“. Т.е. две умрели работи. Едната - да разчиташ на достатъчно заплащане на „откривателите“ на корупция, е смешна. Винаги ще се намерят хора, които да им платят повече, за да не я откриват. Другата е още плюс, и невъзможна. Тарикатският манталитет на българския народ в това отношение е непробиваемо вечен. Извинявам се, ако съм се изказал непростимо, според внуците на бай Ганьо и неговия исторически съсед Андрешко.
- Внедряването на вербувани агенти сред средите на действащите мафиоти е нож с две остриета. За какви по-големи корупционери от служителите на ДС можете да се сетите?.Защо ли е така? – Защото освен пари, им давате и власт да се разпореждат с корумпираните. А властта винаги означава „още повече пари“. Тъкмо за това борбата за власт е „кървава“. Както за внедрените служители (напр. Алексей Петров, братя Галеви), така и за началниците внедрители (да речем Румен Петков напр.)
-  На мен лично ми харесва тактиката на Бойко Борисов: Скарай два мафиотски клана и гледай отстрани как работи омертата. Който и да победи, файда има – намалява популацията на бандитите. После операцията се повтаря пак. Но и това е игра по острието на бръснача. Веднъж стомна за водичка, втори път стомна за водичка, на третия път стомната се счупва. … Докато технологиите се сменят и стомните станат нечупливи.
Кога ще настъпи този момент ли? Ама аз да не съм баба ви Ванга, че да знам всичко. Знам само няколко неща. Едно от тях е, че Нещата ще тръгнат да се оправят, ако някои „чистници“, ги вземат мътните.

Я да видим кои отново се навират на моя визьор, обявявайки се „принципно“ против създаването на Специализиран наказателен съд, а всъщност защитавайки своите хора сред Наглите.
Откъде да ги започна? Хайде тоя път да е от „краката“, и накрая – Главата.
- Наглите имат един кош платени защитници. Говоря за АДВОКАТИТЕ ИМ. Вие познавате някои от тях: баща и син Марковски (които нагло твърдят, че „нямали никаква материална изгода, тъй като не са страна в спора между държавата и престъпниците“), Ина Лулчева, защитничка на от Андрей Луканов през Станишев и Масларова, та до Самоковеца, Брендо и Трактора, Даниела Доковска, учителката на Ина Лулчева, Татяна Дончева и Янаки Стоилов (последните трима цитирах за последно преди само 30-ина страници), Рени Цанова (помните ли я), Лилия Христовска… Името им е легион

- А ЖУРНАЛИСТИТЕ от червената квота? Не легион, цяла армия са…
- Следват ДЕПУТАТИ от 41 НС, които са против разкриването на специализирания съд: (обърнете внимание от кои парламентарни групи са и не ме обвинявайте, че съм скрил тия от ГЕРБ – няма от тая ПГ)
Депутатът Любен Корнезов от парламентарната група „Коалиция за България“ заявява, че според него тези промени са писани в МВР. По думите на Христо Бисеров от ДПС този закон не е срещу опозицията, това е закон срещу "врага с партиен билет“. Веселин Методиев („Синята коалиция“) коментира, че няма начин да бъде защитена теза, че не става дума за политически съд. Мая Манолова от „Коалиция за България“ посочва, че в новите съдилища ще работят "политически послушковци, които са избрали бърза възможност за израстване, изпълнявайки политически поръчки". Четин Казак от ДПС коментира, че предлаганите съдилища са точно извънредни или специални и ще обслужват желанията на обвинението и на органите на досъдебното производство.
(Всичко в последния абзац са цитати, събирани от вестниците след приемането на промените в ЗСВ. Така че не обвинявайте мен за някои витиевати изразявания от типа на „няма начин да бъде защитена теза, че не става дума за политически съд“.)
- ПРЕЗИДЕНТЪТ Първанов (на среща с бизнеса в страната): „"Сигурно операция "Октопод" е важна стъпка за противодействие на престъпността, но продължавам да смятам, че това не е целият "Октопод. Няма смисъл да се отклонява вниманието на хората, като се показват репортажи за джебчиите, а трябва да бъде ударена главата на подземната престъпност. Категоричен съм, че трябва да се продължи реформата в МВР и съдебната власт. Този процес обаче трябва да стане без
политически препирни. Картината изобщо не е розова. Антикризисната стратегия трябва да се изхожда от позицията какво ще правим след това. Тя трябва да бъде да изградена на базата на реалистични очаквания, а не на парче.“
(Писах ли, че юридическият съветник на президента Сашо Пенов участва в една неправителствена организация, в която членува един от задържаните при акция "Октопод"?)

ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ПОНЕ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ  Октоподът – ОПГ-тата му и поддържащите го партийни червени структури ще се борят, както те си знаят, ожесточено и до последна капка разум, срещу съществуването на специализираните Прокуратура и Съд! Бащите стари комунисти и техните деца – нови социалисти е ясно защо го правят – това са техните любими инструменти за оставане на власт. Но сред Имената на защитниците на Октопода има и знакови демократи. През сегашната 2010 година те са сравнително малко. Все още не е станало пределно ясно, че целта на ГЕРБ е сериозно намерение, подкрепено от ЕС. Когато след десетина години Демокрацията им допре кокала, маските ще паднат. Разните „демократи за силна България“, „градската десница“, разните АД-та – „автентично десни“, „продължаващи промяната“, „Изправи се, BG“, „пролети, лета, възходи“  И  Т. Н, ще се обединят около новия президент Румен Радев, пак като „Добрите Сили“. Така България ще загуби още поне 10 години в лутане и търсене на път към Европа, който да минава през Москва.
Усилията на ТОЗИ Октопод ще доведат през 2022 година до закриване на специализираните Прокуратура и Съд. Старите престъпни времена на ОПГ-тата няма да се върнат (защото „светът върви напред, а не назад“), но днешните им организатори и защитници по високите етажи на властта, ще се спасят от съдебно дирене
. Старите им дела в специализирания съд ще бъдат закрити и размити отново в 28-те окръжни съдилища.
(Това е повторение на събитията около 10 ноември 1989 година, когато точно имитираният Преход от социализъм към демокрация скри и разми престъпленията, извършените от дядовците и бабите им на ТИЯ, през всичките 45 комунистически години на България. Е, „който ял – ял, който не е ял, ами да е ял“, ще кажете. Така е, но само краткосрочно. С пример: Ако членовете на едно семейство знаят за чуждите копелета на някои свои разюздани близки, но са ги приели в семейството си в името на спокойното бъдеще на другите деца, това нищо не спасява. Остава Божият Съд след смъртта на преките знаещи, който ще въздаде отложената справедливост спрямо престъпилите Неговите правила. Ще плащат наследниците.
Не плаша. Просто уведомявам, че Божият Съд не може да бъде закрит. Така пише в Библията.)

Фактите, според вестниците:
По техни данни от началото на април 2022 г. 841 дела са в досъдебна фаза с над 10 хиляди тома материали по тях, които трябва да бъдат разпратени из прокуратурите в страната, правоприемници на закритите спецзвена. Висящите дела, които подлежат на доразглеждане в спецсъда, са 156. От тях  - 21 дела, на които е даден ход по същество в Апелативния специализиран наказателен съд, и 135 дела с проведено първо разпоредително заседание. Поименно ли искате?
Такива са делото за фалита на "Корпоративна търговска банка" (КТБ); за водната криза в Перник от 2019 г. срещу бившия министър Нено Димов; делото за пране на пари и данъчни престъпления срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви; делото за пране на пари и данъчни престъпления срещу Николай и Евгения Баневи; делата срещу Васил Божков и други.
Защо намесих името на президент Румен Радев в това червено антиевропейско безобразие ли. Щото е бързак! Пак факти: НС ЗАКРИ специализираната Прокуратура и Съд на 14 април 2022 г. Президентът Радев подписа Указа за закриването на 20 април и на 26 април 2022 г. „Държавен вестник“ ги публикува. Промените влязоха в сила 3 месеца след публикуването им – на 26 юли 2022 година. (Ако се върнете 4 страници назад и проверите срока за влизане в сила на решението за СЪЗДАВАНЕ на спецсъдилищата през 2010 г., ще установите, че президентът Първанов не е бързал толкова. Разстоянието от решението на НС до влизането му в сила е 13 месеца.)
Парламентът от 2022 г., който закри специализираните Прокуратура и Съд,  „живя“ само 7 месеца, вместо 4 години. Но доминиращите в него депутати от „Коалицията срещу България“ посрещнаха с аплодисменти връщането на старото положение. Специално отделям изказването на зам.-председателя на НС от квотата на БСП Кристиян Вигенин: „Закриването на спецструктурите е малка стъпка за човека, голяма крачка за човечеството“.
Сигурно знаете, че „Това е малка крачка за човека, но огромна за човечеството“ са думите, които американецът Нийл Армстронг казва, докато прави първата човешка крачка по лунната повърхност. А  Вигенин го цитира по повод закриване на спецправосъдието! Това показва просто или просто нахално невежество. По-скоро е второто. И добавете „комунистическо“. Вярно, че Вигенин е бил на 6 години, когато Армстронг произнася тези думи, но това изобщо не може да служи за оправдание на тяхната забрава от един културен човек. За вас не знам, но аз лично съм уверен, че ако първият човек на Луната беше руснак, този поамериканчен българин, кръстен от родителите си Кристиян (вместо Кръстьо да речем) щеше да е наизустил тези думи. Обаче, нали „количествените натрупвания водят до качествени изменения“ „от гърнето може да изтече само онова, което има в него“.
Но това е нивото на червените съветски българи. Да ви кажа, ако не „връзвате“ - Кристиян Вигенин е бил зам.-председател на БСП в 6 последователни Парламента. Ама да не се помислите, че това са 24 години?! О, не, последните пет парламента от 2020-а насам траят по половин година и се вмирисват. Сега няма да градя хипотези защо.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 461767
Постинги: 632
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031