Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2021 14:21 - ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 690 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.02.2021 14:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По време на пандемията  погледите на хората в целия свят  са насочени към ваксините, лекарствата и не на последно място към полезните храни, които ни осигуряват  по-дълъг живот. 
Учените са доказали, че диетата с високо съдържание на полифеноли намалява смъртността при възрастните хора с 30 %. Полифенолите са естествени съединения, които се намират главно в плодовете, зеленчуците, кафето, чая, ядките, бобовите и зърнените храни. Около 8000 различни фенолни съединения са открити в растенията. Те притежават антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства.  Положителният ефект се наблюдава, ако консумацията на полифеноли е над 500 мг на ден.
Киселото зеле е отличен източник на пробиотици, а прясното зеле намалява стреса и депресията.
Кафето в миналото се считаше за нездравословно, но напоследък учените доказват, че умереното му използване (2-3 чаши на ден) удължава живота. То е най-големият източник на антиоксиданти в западната диета  - до 66% от всички антиоксиданти. Кафето намалява общата смъртност от сърдечносъдови заболявания  с 20 %. То забавя образуването на пикочна киселина, което е полезно за предотвратяване на камъни в бъбреците и подагра.
Разтворимата цихория подобрява храносмилането, помага за контролиране на диабет тип 2, регулира намаляване на теглото, понижава холестерола и кръвното налягане, предотвратява остеопорозата, снижава риска от рак на дебелото черво, намалява симптомите на възпалителните заболявания при червата, подобрява функцията на черния дроб и го предпазва от стареене, удължава живота.
Екстрактът  от  зелен чай удължава живота на хората с около 4-6 години, предпазва бъбреците и черния дроб, предпазва от рак, участва в лечението на акне, а при опитите с животни доказва защита на мозъка и удължаване на живота.
Броколите  укрепват костите, предотвратяват появата на рак на белия дроб, дебелото черво, на гърдата, на простатата, на панкреаса и рак на стомаха. Те нормализират кръвното налягане и понижават холестерола.
Морковите предотвратяват сърдечносъдовите заболявания, засилват имунитета, намаляват риска от остеопороза, играят превантивна роля при рак на дебелото черво, на стомаха, на гърдата, понижават холестерола, предотвратяват дегенерацията на макулата на очите, намаляват телесното тегло.
Мазната риба удължава живота на хората. Колкото повече се консумират мазни риби, толкова по-малък е рискът от всякакви болести, включителнио деменция, сърдечносъдови заболявания и депресия.
Ядките проявяват антиракова активност. Защитават сърцето, съдовете и мозъка.
Авокадото нормализира холестерола , предпазва сърцето, намалява риска от развитие на рак на гърдата, намалява теглото.
Маслиновото олио предотвратява инсулт, възпаления, сърдечни заболявания, рак, деменция, забавя стареенето, удължава живота.
Какаото без захар подобрява паметта, предотвратява атеросклерозата на кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане намалява риска от образуване на кръвни съсиреци, предотвратява инсулт и инфаркт, ефективно е срещу стареенето.
Суровата храна забавя стареенето. Грубите влакна съдържащи се в суровата храна изчистват холестерола и канцерогенните вещества от чревните стени и предпазват организма от тумори, инсулт, инфаркт и др.
Омега-3 мастните киселини  удължават средната продължителност на живота, като със сигурност за няколко години изчистват съдовете от холестеролни плаки, предотвратяват развитието на атеросклероза.
Ликопенът намалява разпространението на раковите клетки на простатата с над 70%. 
Антоцианините,  кверцетинът,  капсацинът, алицинът и др. унищожават много видове рак.
Учените препоръчат да се избягват храните с трансмазнини, изкуствена фруктоза и излишна сол. Да се използват  задушаването и варенето като начините за  приготвяне на храната. Да се избягват сладките напитки и сокове. Всеки ден да се консумират по 500 грама зеленчуци (без картофи), а плодовете да не са много сладки. Поне три пъти в седмицата да се яде мазна риба, ядки, семена (тиквено, сусамово, ленено), зехтин и ленено масло, гъби, тъмен шоколад, морски дарове. Пържените картофи, картофеното пюре и ориза в повечето случаи да се заменят с продукти от елда, твърда пшеница, пълнозърнести зърнени култури, бобови растения. По-често да се ядат храни съдържащи различни витамини - боб, грах,  орехи, телешки черен дроб, говеждо месо, спанак, броколи, карфиол, краставици, рибено масло, яйца, цитрусови плодове, извара, млечни продукти, овесени ядки, бразилски орех, чесън, гъби, царевица, водорасли. Полезна е и консумацията всеки ден на половин чаша сухо червено вино. Периодичното подреждане на постни дни в диетата  и намаляване на калориите, както и редовното движение и спокоен сън също са гаранция за дълголетието ни.





Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 854090
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi