Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2018 12:45 - ПОЛЗИТЕ ОТ ЧЕРНИЯ БЪЗ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 428 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.08.2018 12:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Наближава времето за беритба на плодовете от  черния бъз. За да сме наясно за какво се използва, какво съдържа и как се употребява, нужно е добре да го познаваме.
Има три вида бъз - дървовиден, тревист (наречен още бъзак) и червен.
Тревистият бъз
вирее в цяла Европа и Азия и предлага редица лечебни свойства. Плодчетата узряват в края на лятото, около септември. Всички части на растението са лечебни и заслужено е класиран като суперхрана от нутрициологията. Може да се използват добре узрелите черни плодчета както на тревистия, така и на дървовидния бъз. Те съдържат каротин, витамин С, желязо, витамини от групата В, аминокиселини, яблъчна и винена киселина, антоцианинови съединения, пектин и целулоза, глюкоза, фруктоза, тирозин, багрилни вещестква, йод, минерални соли.  Продуктите приготвени от черния бъз много добре действат при простуда, хрема, ангина, кашлица, невралгии, анемия, благоприятно се отразяват и на отделителната система. Пресните плодчета се използват за профилактика и лечение  на хепатит, язвена болест, ревматизъм. Сокът е полезен при захарен диабет и бъбречни заболявания. Заедно с мед плодовете са изключително имуностимулиращо средство. Смята се, че те са толкова полезни, че се използват за допълващи средства при лечение на тумори на стомаха и кожата. При рак на стомаха се приготвя сладко от плодчетата, а при рак на кожата сокът служи за приготвяне на екстракт с вино. Сушените плодове пък действат жлъчегонно, пикочогонно и имат разхлабващ ефект.
Какво можем да  приготвим от плодовете:
Отвара  - 30 г плодчета се заливат с гореща вода и се варят 5-10 минути на бавен огън. След 45 минути се прецеждат. Отварата се използва  при диабет и злокачествени заболявания.
Сок - 1 кг плодове се бланшират за около 5 минути, изстисква се сока и се добавят 400 г захар. Вари се до кипване, поставя се в стъклени бугилки и се затваря. Сокът е полезен при ревматизъм, невралгии, ишиас, възпаление на лицевия нерв. Пие се 3 пъти на ден от 30 мл до 1 чаена чаша, заедно с 1 лъжица мед.
Пюре - 1 кг плодове се бланшират за 3-5 минути и се прецеждат през цедка. Добавя се захар на вкус и се вари до кипване. Напълнените стъклени бурканчета се стерилизират.
Напитка от сушени плодчета - 1 супена лъжица плодчета се заливат с 500 мл вода и се варят до кипване. Прецежда се и се добавят 2 супени лъжици мед. Пие се няколко пъти дневно по малко.
Най-често се приготвя сироп  по следния начин -     в 3-литров буркан се слагат ред плодчета с 1-2 пръста височина, ред захар. Така до края на буркана. Престоява на хладно три-четири  седмици. Полученият сок може да се съхранява в стъклени бутилки, като се стерилизира за 5 минути.  Използва се по 1 супена лъжица два пъти дневно. От останалата маса може да се приготви пюре. 
Добре е плодчетата да се подложат на топлинна обработка, за да се разградят вредните глюкозиди самбунигрин и самбуцин. Употребата на черен бъз трябва да се избягва от бременни жени и кърмачки.


Тагове:   суперхрани,   черен бъз,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 854087
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi