Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2018 12:05 - КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ РОЗАТА И ШИПКАТА ЗА ЛЕЧЕБНИ ЦЕЛИ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 616 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.04.2018 12:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Цветовете на розата и шипката съдържат витамините С, А, В, Р, К, захари, пектин, желязо, мед, манган и цинк. Те се използват за приготвяне на разнообразни домашни ястия, като комфитюри, желета, пюрета, пестил, компот и др. Пресни или сушени, венчелистчетата се използват за приготвяне на чай или за ароматни смеси. За да се изсушат листенцата се разстилат на тънък пласт върху хартия или марля, на сянка, защитени от мухи или други насекоми. Малки дози могат да се изсушат и в микровълнова печка в продължение на 3-4 минути. Захаросани листенца могат да се използват за украса на торти или десерти (всяко листенце се потапя в разбит яйчен белтък, а след това в пудра захар). Така приготвените листенца се поставят за изсушаване върху плътна кърпа. След пълното им изсушаване се съхраняват между листове от восъчна хартия в плътно затворена кутия.
Етеричното розово масло (от килограм венчелистчета излизат само няколко грама) се използва като съставка на много козметични продукти, за различни цели.
За парна баня: - 1-2 шепи листенца се поставят в литър кипяща вода. Тази процедура е полезна както за вдишване, така и за кожата на лицето. Парната баня с цветове от роза и шипка е отлично средство за справяне с акнето. Охладената и филтрирана розова вода се използва и за измиване на лицето, като средство срещу бръчките. Ако при умора се появят черни кръгове и  подуване на очите, добро средство е поставянето на марлени торбички напълнени със сухи венчелистчета. Торбичките се потапят във вряла вода, изцеждат се за няколко минути и още топлички се поставят върху очите, докато напълно се охладят.
Когато към сухите розови листенца се добавят сухи цветове от лайка, липа и мента в равни части, се приготвя чудна маска за суха кожа. Сместа се смила в мелничка за кафе. Две супени лъжици от нея се разбъркват в зехтин до получаване на кашица и се поставят върху лицето за около 20-30 минути. Изплаква се с хладка вода, последвана от студена.
За козметична баня към цветовете на розата и шипката се добавят сухи листа от розмарин и лавандула (по около 50 грама) След завиране, огънят се намалява и така къкри около 10-15 минути. Готовата отвара се изсипва във ваната. Розовата вода добре изглажда кожата и намалява възпаленията, а с добавяне на лимонов сок (1 част сок за 2 части розова вода) се успокоява кожата при обриви.



Тагове:   Шипка,   Роза,   цветя,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 850984
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi