Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2016 11:43 - ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ.....
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 841 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Цветята, храстите и дърветата, освен да разкрасяват, да ни носят наслада и красота, могат да ни предпазват от злини и нещастия.
Дрянът е магическо растение и за Бъдни вечер задължително трябва да има дрянови пъпки за надежда, късмет, здраве и дълъг живот. Вярва се, че здравата му жилава дървесина символизира мощта, устойчивостта и борбата с лошите сили. С пръчки от дрян се разравя огъня на Игнажден, с криваци и сурвачки от дрян се известява и идването на Коледа и Нова година. За здраве и късмет дрянът присъства на сватби и кръщенета. 
Ясенът е дървото, което има невероятна способност да пропъжда злите духове и е възпято в народните ни песни като райско дърво. Според поверията кобилиците на момите и гегите на овчарите се правят от ясеново дърво, което предпазва от самодиви и змейове. От клоните му се изработват амулети за защита, а листата се използват за лекуване на рани.
Според българската митология най-предпочитаното дърво е яворът. Той предпазва пътниците от злини, а чашите направени за младоженците от явор, носят любов и разбирателство.
Още император Хинг Минг (2737-2697 г. пр.н.е.) се е занимавал с цветарство и е открил много тайни за цветята. Според древното китайско изкуство фън шуи, хубаво е в дома ни да има свежи цветя. Те са преките носители  на енергията "ци". Букетите от теменужки или незабравки действат успокояващо. Растенията с кръгли широки листа най-много акумулират енергия и я запазват дълго време в дома. Растенията с твърди, остри, бодливи листа са защита от негативната енергия и не позволяват да ни навещава злото. Позитивни цветя са семейно щастие, кръглолистните фикуси, марантата, еврейското дърво, бегонията, амаралисът и др. Някои цветя се смятат за универсални, символизиращи едно и също - щастие. Това са ирландската камбанка -  с наситено зелен цвят на листата и цветове, нежно оформящи бели камбанки. Бялата детелина (четирилистната) носи щастие и благополучие. Белият карамфил, цъфнал от сълзите на Мария, оплакваща Исус Христос на кръста, дава надежда и сбъдва желания.
Има още редица растения, които носят позитивна енергия, затова хората поставят в жилищата си саксии с различна зеленина и цвят, вярвайки в тяхната сила и магичност. 



Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 850967
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi