Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2015 13:43 - КОГА ДА ЗАСАДИМ ЛУКОВИЦИТЕ ?
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 3937 Коментари: 0 Гласове:
0



Знаете ли кога се засаждат луковиците на луковичните растения? Не се бъркайте…. Има два различни срока на засаждане. Луковичните  представляват една голяма група цветя, които се различават не само по видовия си състав, но и по времето на засаждане на луковиците.

 
   

 image

 Първата група е тази, при която луковиците се засаждат през есента (октомври – ноември) и оформят групата на ранно пролетно цъфтящите. Това са лалета, зюмбюли, нарциси, кокичета, минзухари, амарилис и др.

При втората група луковиците се засаждат през пролетта - гладиоли, кана, кала, далия (гергини), анемоне, лилиум и др. Те започват да цъфтят от края на пролетта до края на лятото.

Дълбочината на засаждане зависи от големината на луковиците. Колкото са по-големи, толкова и дълбочината е по-голяма, но засаждането не трябва да е  по-дълбоко от 20-25 см. Окомерно преценяваме покривния слой почва да е колкото 3 пъти височината на луковицата.

 
   

 image

Защо е нужно да изваждаме и отново да засаждаме луковиците?... -  За да получим равномерното им разпределение в лехата през вегетацията, така че корените да имат възможност да се развиват в определено пространство с необходимите хранителни вещества, в добре дренирана почва. Само така ще получим едри, добре обагрени, красиви цветове и обилен цъфтеж. Луковиците се изваждат след цъфтежа, когато листата са засъхнали и хранителните вещества са се оттекли към луковиците. Съхраняват се през лятото на тъмно и хладно място, а през зимата на проветриво, запазени от гризачи, докато настъпи срокът на засаждане за отделните видове.  

Л а л е т а т а са с най-голямо видово разнообразие. Родината им не е Холандия, а Турция. По късно, през 1593 г., французинът Чарлз дьо Леклюз разпространява лалетата в Холандия. Лалето (Tulipa) спада към семейство Лилиеви, където са включени около 150 вида тревисти растения, разпространени в Южна Европа, Северна Африка, Близкия Изток и Централна Азия с най-голямо разнообразие в Памир, Хиндукуш и степните области на Казахстан. За по-лесното им разграничаване лалетата са обединени в следните групи:

Обикновени ранни лалета – с чашовидни обикновени цветове и здрави стъбла.
Видове: Pallada, Apricot Beauty, Bellona.

Кичести ранни лалета - цъфтят в средата на април, подходящи са и за букети.
Видове: Blue Diamond, Carnaval de Nice, Carlton

Лалета  Триумф -  подходящи са за лехово отглеждане, понасят добре  лека сянка.

Видове: Gavota, Flaming Flag, Beauty Trend

Хибриди  Дарвин. Това са големи лалета с височина на растенията до 60 см. Цъфтят в края на април до началото на май. Подходящи са за лехи.
Видове: Van Eijk, American Dream, Apeldorn Elite и др.

Късни лалета. Височината на растенията достига 60-70 см. Подходящи са за парково отглеждане. Цветовете са с цилиндрична форма, различно обагрени.

Видове: Queen of Night, Shirley, Aristokrat, Baccuhus, Luis XIV и др.

Ресничести лалета - цъфтят до средата на май. Имат много фини ресни по върховете на венчелистчетата.

Видове: Flamenco, Santander, Daytona, Bellflower с розов цвят, Maja с жълт цвят, Noranda с червена окраска.

Лалета  папагали. Цветовете са с накъдрени, големи венчелистчета. Тези качества се предават само при размножаване с луковици.  Цъфтят в края на май. Използват се за рязан цвят и за групово засаждане.

Видове: White parrot, Estella Rijnveld, Black Parrat – с кафяво-червен цвят, Bird of Paradise – червен цвят и  жълт кант, Red Champion – отвътре перигонът е червен, отвън – розово-червен, силно нагънат. Дънцето е кремавобяло с кант, тичинковите дръжки сиви, а тичинките черно-пурпурни.

Лалета  Рембранд.  Лалета с големи цветове, които са сложно обагрени. Достигат на височина 45-70 см. Цъфтят през май.

Видове: World Expression, Del Pierro, Montgomery – цветът му е бял с червени пламъци, San Marino – червен цвят с жълти пламъци и Cordell Hull – кървавочервен с бели пламъци.

Ботанически лалета. Ниски лалета с размер от 10 до 30 см. Цъфтежът е по различно време според сорта.

Видове: Toronto, Purissima.

Зеленоцветни лалета. Пъстроцветни с частично зелена багра на перигона, който понякога е  леко асиметричен. Подходящи са за зацветяване на открити площи, както и за получаване на рязан цвят.

Видове: Hummingbird е с патешкожълта багра със зелен кант, Greenland има млечнорозов цвят със зелена багра от външната страна на перигона.

Кичести късни. Тук се включват сортове с кичести цветове, приличащи на божура. Високи са до 60 см. Препоръчват се за цветни лехи и паркове. Видове:  Uncle Tom е с много кичест кадифено тъмно-червен цвят, Eros – пастелнорозов, а Bonansa – карминеночервен с жълти краища.

Лалетата могат да се засаждат в комбинация с други луковични растения, така че да формират красиви композиции. Нужно е само да се спазва срока на цъфтежа на отделните видове, така че цъфтежът да протича по едно и също време.




Тагове:   цветя,   луковични,   лалета,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 850950
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi