Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2015 11:12 - КОМПОСТИРАНЕ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 2395 Коментари: 0 Гласове:
4



 
image

Никога не е късно човек да започне нещо толкова полезно като компостирането. Чрез правенето на собствен компост ние подпомагаме и себе си, и  околната среда. Компостирането  спестява пари за закупуването на изкуствени и органичени торове, помага на почвата да стане плодородна, защото компостът подобрява структурата й и подхранва растенията; помага на почвата да задържа влага и  да се произвеждат екологично чисти плодове и зеленчуци. От друга страна компостът  запазва околната среда като намалява количеството изхвърляни отпадъци, намалява нуждата от изкуствени химични торове, намалява разходите по сметосъбирането, служи за рекултивиране на почви, замърсени с токсични вещества и тежки метали и др.

         Компостирането е естествен процес, извършван от милиони малки същества, като бактерии, насекоми, гъбички и червеи, които разграждат кухненските и градински отпадъци до почвоподобен материал, наречен компост. Компостирането превръща отпадъците в полезен продукт - органичен тор. Този сложен процес на разлагане се проявява напълно естествено в горските почви и може съвсем лесно да бъде пресъздаден в домашни условия. По-голямата част от кухненските и градинските отпадъци могат да бъдат използвани за компостиране: обелки от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца, окосена трева, окастрени клончета, листа, едногодишни плевели, фекалии от зайци, морски свинчета и др. Трябва да се избягват сготвените храни, месо, риба, млечни продукти, котешки и кучешки изпражнения, кокали, заразени растения. За успешното протичане на компостирането са необходими наличието на три компонента: материал, влага и въздух. Компостиращите организми се нуждаят от балансирана храна – големи количества въглерод и малки азот, или С:N = 20-25:1, ето защо най-подходящи материали са плодовете и зеленчуците, прясно окосената трева, листата, сламата, хартията, дървените стърготини и др. Колкото съотношението е по-близко до 25:1, толкова компостирането е по-сполучливо. Без влага компостирането спира. За да се уверим, че количеството вода е достатъчно, в шепата стискаме компоста, той трябва да прилича на намокрена и изстискана гъба. Въздухът е толкова необходим, колкото и влагата. С желязна вила често се разбърква материала, защото микроорганизмите, както и ние, се нуждаят от кислород.

Къде се  поставя съда за компост ? Компостерът се поставя на лесно достъпно място, директно върху почвата. Това ще позволи на червеите и другите организми да влязат в него. Освен това формираният инфилтрат и страничните продукти на разлагането ще се отвеждат в почвата. Добре е през зимните месеци да има директна слънчева светлина, но през горещите летни месеци компостерът трябва да се постави на сенчесто място. Нужно е да не е съвсем до обитаваното жилище, за да не се усеща неприятен мирис, макар че при правилно компостиране такъв не трябва да има. Ако в съда не достига кислород, процесът става анаеробен, компостиращите организми преустановяват своята работа и се заменят с други, които могат да се развиват при отсъствие на кислород. Страничен продукт от дейността на тези микроорганизми е неприятен мирис. Решението е да се въведе въздух и така да се поднови дейността на "добрите" микроорганизми, а мирисът скоро ще изчезне. Излишната влажност също може да възпрепятства аерацията поради запушване на порите с вода и изтласкване на въздуха от тях.

Колко време ще продължи компостирането зависи от редица фактори, не само от годишния сезон. През пролетта и лятото процесът се ускорява от повишаване на температурата. Ако компостирането започне през пролетта, ще са  нужни около 3 месеца. През есента и зимата процесът се забавя, защото поради ниските температури повечето от организмите намаляват активността си. Ако се стартира есента, процесът реално ще започне чак през пролетта и ще са нужни 9 месеца, за да се получи компост.  Важно е да се отбележи, че зареждането с материали може да продължи и през периода на "ниска активност". Активирането ще настъпят при повишаване на температурата или при създаване на условия за микробиална активност. В добре аериран съд, в който има баланс между материалите и влагата, и отпадъците са нарязани на по-малки парчета, разграждането ще се извърши много по-бързо, отколкото когато един от тези фактори е пренебрегнат. 

Как да се  познае дали  компостът е готов? Готовият компост е тъмнокафяв пласт, подобен на почва, който се намира на дъното на съда.  В него могат да се намерят неразградени компоненти или уплътнен и по-влажен пласт, но това не е страшно – чрез разрохкване всичко може да се коригира.

 

 

 




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 851071
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi