Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2015 11:40 - КАЙСИЯТА - ГАРАНЦИЯ ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 1904 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Изследователи, изучавали през 60-те години на 20 век живота на хунзите (племе населяващо високопланинските части на Пакистан), установяват, че ракът, инфарктът, хипертонията, дори подаграта са непознати за тях. Учените доказват, че целогодишната  консумация на свежи и изсушени плодове, най-вече от кайсии в големи количества е причината за тяхното дълголетие. Основен източник на мазнини при хунзите са кайсиевите ядки. Те измерват богатството си с броя на притежаваните кайсиеви дървета. Една тяхна поговорка гласи: ”И жена ти няма да отиде в страна, където не растат кайсии". 

Много ценни за организма вещества се намират в кайсията - захари, фибри, органични киселини (ябълчна, лимонена, салицилова, винена), каротеноиди и биофлавоноиди - антиоксиданти за защита и забавяне процесите на стареене. Богати са и на витамини (особено провитамин А), желязо и мед, предотвратяващи хиповитаминози и анемии. В традиционната китайска медицина кайсиите се препоръчват при малокръвие, а ядките действат успокояващо при кашлица. Арабите използват кайсиевото масло като лек срещу простудни заболявания и дори при хемороиди. С кайсиеви ядки лекували тумори, а през 17 век в Англия използвали и кайсиевото масло Днес в медицината то се използва като разтворител за приготвяне на някои инжекционни разтвори и лекарствени форми. Смолата, застинала по стволовете на кайсиевите дървета в кехлибарени твърди налепи, се използва като емулгиращо и слепващо средство във фармацевтичната промишленост. Високото съдържане на калий, особено в сушените кайсии, не позволява задържане на течности в организма и благоприятства сърдечната дейност. Магнезият повлиява хипертонията, а заедно с фосфора благоприятства умствената дейност. Сушените кайсии, заедно с орехите и стафидите, са ценно лакомство в менюто на бременните. Благодарение на високото съдържание на фибри, сушените кайсии са ефикасно средство за избавяне от запек. Понякога са достатъчни не повече от 3 кайсии, последвани от чаша вода, за да засилят перисталтиката на червата. В детското меню се включват най-рано като сок и пюре след 5-7-я месец при спазване на правилата на захранване. За приготвяне на сок в домашни условия се подбират добре узрели и здрави плодове. От 100 g кайсии се получават около 50 ml  сок, достатъчно за деца, навършили годинка. Препоръчва се при деца със склонност към запек. На по-големи деца се предлага нектар, компот или сушени кайсии - отлична добавка към детски каши, мюсли, корн флейкс и др. Кайсиевият плод допринася за здрав и свеж вид на кожата. Костилката, стрита на фини частици, в състава на сапун или крем е идеален почистващ пилинг преди козметични процедури, особено при мазна кожа. Маслото, извлечено от ядката, е подходящо за масажи на цялото тяло и е основна съставка на повечето нощни кремове за лице. Попива в кожата без да остава мазни петна и е чудесен избор за всички типове кожа с регенериращ и успокояващ ефект. Модерен топъл плодов аромат внася кайсията и нейните цветчета, особено в комбинация с аромат на бадемови ядки при аромотерапията. Консумацията на кайсии през време на слънчеви бани ускорява образуването на шоколадов загар на кожата.

Гликозидът амигдалин (причиняващ горчивия вкус на кайсиевите ядки) е наречен от химика Ернст Кребс, витамин В17, макар всъщност да не е витамин. Ядките с горчив вкус не бива да се консумират, но не бива да се прекалява и със сладките (не повече от 20 - 30 ядки на ден).

Какви кайсии да избираме при закупуване? -  Пресни плодове могат да се консумират от юли до октомври. В останалата част от годината – сушени или под формата на сокове, сиропи, нектари, компоти и др., а кайсиевата ракия е чудноват еликсир. За да се почувства удоволствието от вкуса на зрялата, кадифена кайсия, се избират добре узрели с жълто-оранжев цвят плодове, с мека и сочна сърцевина, без наранявания и загниване. Предназначените за компот не трябва да са напълно узрели, за разлика от тези за  мармалад, нектар, сок или ракия. Избягвайте плодове, които са бледо или зеленикаво-жълти и много твърди, чиято костилка се отделя трудно и са възкисели. Не купувайте и плодове с по-светли жълтеникави петна, те са болни. За предпочитане са сушените плодове, които не са третирани със серен диоксид.

Как се съхраняват кайсии?  - Кайсиите могат да се съхраняват 2-3 дни при стайна температура, а в хладно и проветриво помещение няколко седмици. В хладилника се запазват поставени в хартиен плик,  неизмити. Ако се замразяват, плодовете първо се  бланшират и се поливат с лимонов сок, за да се предотврати окисляването и потъмняването (същото се отнася и за  нектарите и пюретата). Плодовете за сушене трябва да са добре узрели или леко презрели, едри и здрави. При слънчево топло и сухо време е достатъчна една седмица сушене на открито, разстлани върху дървени скари (запазени от мухи). Така изсушените плодове притежават подчертано сладко-кисел вкус и тъмнокафяв цвят. Третираните със серен диоксид (E220) запазват естествения цвят, но понякога предизвикват нежелани реакции, по-често при астматици. От 100 кг пресни плодове се получават 10-15 кг сушени кайсии, които се съхраняват на сухо и проветриво място в добре затворени платнени или книжни опаковки.

Рецепта за маска

В домашни условия може да се приготви лесно маска от кайсии с прясно мляко и мед. Ефектът е свежа и стегната кожа.

Пасират се 1-2 по-едри  добре узрели плода, добавя се 1 чаена лъжици прясно мляко и 1 чаена лъжичка мед. Разбърква се добре и веднага се нанася върху предварително почистеното лице. Престоява около половин час. Измива се с хладка вода.

Кайсиев сладкиш с извара

500 г извара, 250 г сметана, 50 г масло, 1 ч. чаша захар, 1 ванилия, 100 г сушени кайсии. Изварата се отцежда върху тензух в сито около 3-4 часа. Сметаната се разбива, добавя се размекнатото масло, кубчетата кайсии, захарта и ванилията. Изварата се блендира и се смесва с крема. Насипва се във форми и се оставя в хладилник няколко часа да стегне. Сервира се с кайсиеви резенчета.

 



Тагове:   кайсия,   овощни видове,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 851019
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi