Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2015 14:33 - МРАВЧЕНО ДЪРВО
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 4033 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Мравчено (балдахиново) дърво или Розово лапачо (Pau d`Аrco). Така се нарича това уникално дърво, което и у нас стана известно благодарение на лечебните му свойства. То е вечнозелено, разпространено в топлите
райони на Южна и Централна Америка. Произхожда от Амазонската джунгла, Парагвай, Бразилия и Аржентина. Познати са около сто различни вида, но само няколко от тях притежават полезни свойства. На височина мравченото дърво достига до трийсет метра, а обиколката на дънера – до почти два метра. Характерно за дървото е твърдата кора, която не позволява на вредителите да я наранят. Това осигурява една постоянна защита и устойчивост на растенията срещу вредители и заболявания. Кората е гладка, жълто-зелена на цвят. Листата са широко елипсовидни, леко заострени на върха. Цветовете са нежни, розови до лилави, събрани в едри съцветия. Когато дървото цъфти то цялото се покрива в розово или лилаво и листата почти не се забелязват. Цветчетата са с формата на фунийка.  Някои видове имат сини или жълти цветчета. Растението цъфти през пролетта. Плодовете представляват дълга шушулка пълна със семена. За медицински цели се използва кората на дървото и по-точно вътрешният ѝ слой, характерен с
противовирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Кората е силен имуностимулатор  и антиоксидант и притежава противотуморно действие. Тя е богата на лапахол, бета-лапахон, нафтазалин, дихлон и хинони (нафтахинони, нафтофурандиони и антрахинони). Растението съдържа още гликозиди  (иридоид, лигнан, изокумарин, фенилетаноид и фенолни гликозиди). Препаратите приготвени от кората на това дърво  помагат при бактериални и вирусни инфекции, прочистват  кръвта, полезни са при алергии, подобряват сърдечно-съдовата дейност, помагат при ревматизъм, тумори и язви. Използват се при профилактика на диабет, херпес-симплекс, хипогликемия, заболявания на черния дроб и облекчават симптомите на артрита. Изследвания показват изключително въздействие и върху раковите клетки. Мравченото дърво се използва за лечение на голям брой инфекциозни заболявания, като настинка и грип,  остри белодробни заболявания, бронхиална астма, заболявания на отделителната система (цистит, пиелит, уретрит и др.), кожни заболявания (обриви, екзема, фурунколоза), нарушена проводимост на жлъчните пътища, панкреатити, язва на стомаха и др. В допълнение, това дърво има и известно понижаващо действие върху кръвното налягане.

За лечение мравченото дърво се приема във формата на чай, тинктура или капсули. За приготвяне на чай са необходими 3 до 6 супени лъжици от кората стрита на прах и 250 милилитра студена вода. След като сместа заври тя се оставя на бавен огън за около 15 минути. Чаят се прецежда и се пие 2-3 пъти през деня.

Тинктурата от мравчено дърво е  по-силна от чая. Обикновено капките се поставят под езика. Тинктурата може да се добави и към вода с лимонов сок. Използват се 30 капки в 50 милилитра вода два до три пъти дневно. Мравченото дърво се предлага и под формата на мехлем за външна употреба.

Под формата на капсули, мравченото дърво се приема в доза от 1200 до 2000 милиграма дневно по време на хранене, като се следва указанието на опаковката.

Употребата на Мравченото дърво трябва да е с повишено внимание. Трябва да се знае, че то забавя кръвосъсирването. Предозирането може да доведе до поява на гадене, повръщане, диария, замайване и др. То не се използва по време на бременност и кърмене, тъй като ефекта върху плода и кърмачето не са проучени.

Мравченото дърво допринася за нормалното функциониране на имунната система и за защита на клетките от оксидативен стрес.  




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 850927
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi