Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2015 14:21 - КАКАОТО, ШОКОЛАДЪТ И ..... МНОГО НАСЛАДА
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 2345 Коментари: 0 Гласове:
2



        

Хората винаги са мечтали да се доближат до божественото, да вкусят неземните наслади и блага, и откривайки “храната на боговете” наистина са успявали. Това са мечти и легенди, но истината е, че научното наименование на какаото – шоколадовото дърво (Theobroma cacao, L.) означава храна на боговете.

Защо какаото и шоколадът завладяват света ?.… Отговорът е във вълшебния вкус и богатия химичен състав на какаовите бобове. В тях са идентифицирани над 300 химически съединения, което прави какаото една от най-сложните и богати храни. Знаменитият император Монтесума изпивал 50 купички какао на ден, което му придавало необикновена бодрост, сила, енергия и мъжественост. Какаото било разкош и свещена напитка за маите, при това не само в живота, но и в смъртта. Една легенда на ацтеките гласи, че семената на какаото са попаднали при тях от Рая и от плодовете на какаовото дърво идва мъдростта и силата. През 16-то столетие испанският историк Овиедо пише: "Само богатият и благородният може да си позволи да пие шоколад, понеже той буквално пие парите си”. Шоколадът се смятал за аристократична напитка и струвал 10-15 шилинга за фунт. Придворните дами го обожавали. През XIX век се появили и първите блокчета шоколад, а Жан Неаус изобретява първия бонбон с пълнеж. Следващото голямо събитие в шоколадовата индустрия бил млечният шоколад, изобретен от швейцарецът Даниел Петерс през 1876 г. на базата на какао на прах и сухо мляко. В момента поредната грандиозна атракция от бял, черен и млечен шоколад е в Китай. В централния парк на Пекин посетителите могат да видят,  макет на Великата китайска стена, десетки модели на прочутите теракотени войници в цял и умален ръст, автомобил в реални размери и какво ли още не. Днес  всяка секунда се изпиват средно по 238 чаши от прекрасната шоколадова течност и се изяждат безброй шоколади и шоколадови бонбони. Мощната сладкарска промишленост в целия свят разчита на какаото. Защо е така ?…..

В какаовите бобове има около 50 % мазнини, 10-12 % белтъчини и 10-12 % въглехидрати. Семената на  някои сортове съдържат от 6 до 10 % безцветно дъбилно вещество с катехинова природа и антоцианови вещества обуславящи тръпчивия вкус. Маслото на какаото се състои главно от глицериди на палмитиновата, стеариновата и олеиновата киселина и е твърдо при обикновена температура. То има точка на топене  28-36оС, температура на застиване от -22 до -27оС, число на осапуняване  191-203, йодното число е 28-42 и относителното тегло при 40оC около 0,92. Тези показатели на маслото го правят незаменима суровина за козметиката и фармацевтиката. Използва се в чист вид, като лекува дори най-сухата, напукана и чувствителна кожа. От обвивката на какаовите зърна се получава теобромин. Той стимулира сърдечния мускул, нервната и дихателната система. Съдържащите се в какаото N, Ca, Mg, K и др. повишават общата жизненост на сърдечния мускул. Магнезият намалява съсирването на кръвта и понижава кръвното налягане. Стимулира развитието на епидермалните клетки. Тонизира и подобрява настроението. Неизброими са качествата на какаото. Съдържащите се вещества с фармакологично значение са анандамидът (оказващ блаженство), аргининът (действащ като Viagra), допаминът (невромедиатор), епикатехинът (антиоксидант), хистаминът, магнезият, серотонинът (антистрес невромедиатор), триптофанът (антидепресант), фенилетиламинът, полифенолите (антиоксиданти), тираминът и салсалинолът. Намиращите се в какаото флавоноиди са  антиоксиданти  забавящи стареенето.  Според научни изследвания, в 100 грама кaкaoви бобове се съдържат 10 g от антиоксиданта flavonol. Това е огромно ниво на концентрация (10%) и прави какаото един от най-богатите източници на стабилни и лесно достъпни за човешкия организъм антиоксиданти. В Корнелския университет учени установили, че какаото на прах съдържа почти два пъти повече антиоксиданти от червеното вино и до три пъти повече от зеления чай. Фенилетиламинът (PEA)  повишава активността на невротрансмитерите (невромедиаторите) в мозъка и контролира способността на човек да се съсредоточава и фокусира. РЕА е в изобилие в мозъка на щастливите хора. Анандамидът (N-arachidonoylethanolamine) определя чувството на блаженство. Това съединение е липид, известен като "химическо блаженство". Тези редки МАО инхибитори благоприятстват серотонина и другите невротрансмитери като анандамида и допамина, които циркулират в мозъка. МАО инхибиторите подмладяват, тъй като позволяват повече невротрансмитери да останат в кръвния поток. Колкото повече остарява човек, толкова повече нивото на невротрансмитерите намалява. Това създава физическа неустойчивост, по-малка креативност, по-малко радост, и по-бързо стареене. Какаото, който е инхибитор на МАО, поддържа нивото на невромедиаторите в обръщение и забавя стареенето. Кофеинът действа стимулиращо на организма, като същевременно тонизира кожата. Какаото и шоколадът ни даряват не само с наслада и незабравими шоколадови моменти, но са и лекарство. Всички, които мислят, че чаша чай действа най-добре на повишеното  кръвно налягане са в грешка – парче шоколад е далеч по-ефективно, твърдят немски учени в научното списание Archives of Internal Medicine. Резултатите показват, че какаото намалява риска от сърдечен удар с 10-20 %. И какаото и чаят съдържат полифеноли за които е известно, че се отразяват благотворно на сърдечно-съдовата система. В какаото обаче полифенолите са от типа процианиди, които са по-ефективни. “Не посягайте към всяко парче шоколад – само натуралният би свършил необходимото. Останалите видове съдържат твърде малко какао и твърде много захар”, съветват немските учени. Алкалоидът теобромин, действа ободряващо, но е с много по-меко действие от  кофеина. Затова какао могат да пият и онези, които не бива или не обичат да пият кафе. Смята се, че всички какаови продукти защитават зъбите от вредното действие на захарта. Американски изследователи установили и един любопитен факт - независимо че какаото е по-калорично от чая и кафето, то не води до напълняване. Дори една малка чаша какао предизвиква чувството на ситост и човек не преяжда. Какаото и шоколадът са полезни и при активна умствена или физическа работа, а за мнозина те са прекрасен антидепресант. Специалистите го препоръчват особено за децата. Какаото е продукт, чийто ценности трудно могат да бъдат описани. И до днес е загадка защо толкова обичаме шоколад. Предполага се, че освен необикновеният му вкус, важна роля играят биологично активните вещества, които заставят мозъка да изработва каскада от хормони, които носят удоволствие. За наслаждението са особено важни серотонинът, чиято липса води до депресии, а шоколадът повишава неговото ниво в кръвта. Специалистите твърдят, че какаовото масло помага на мозъка да изработва вещества, сходни с опиума и освен това освобождава хормона ендорфин (даващ силно чувство на наслада) и фенамин, действащ психостимулиращо. В действителност какаото е  източник на енергия, има способността да редуцира нивото на вредния LDL-холестерол, да повдига настроението, свързано е с дълголетието, предпазва кожата от увреждане при продължителен престой на слънце и стимулира притока на кръв към нея. Какаото винаги е било и ще бъде незаменимо в света на кулинарията. Блюдата и рецептите, които се приготвят с него са неизброими. Какаото се прилага практически навсякъде - от предястия, през основни ястия, десерти и напитки. За него няма сезон и неподходящо време за използване. Пиенето на какао става  в големи, широки чаши с дебели стени. Смята се, че така удоволствието от вкуса и аромата се усещат най-пълноценно.

Никакви експерименти и резултати не са в състояние да потушат истинската любов към шоколада и какаовите сладкиши. Те са ни  нужни и когато сме радостни и когато сме тъжни, помагат ни да се насладим на живота, въпреки трудностите.

Рецепта за шоколадов крем със сметана и плодове

Продукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 150 g кристална захар, 2 ч.л. нишесте, 60 g шоколад, 3 жълтъка, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар за разбиване на сметаната, 1 ч.ч. плодове (череши, вишни, малини, ягоди, киви). Жълтъците се разбиват със захарта в размитото с хладко мляко нишесте. Прибавя се разтопеният шоколад. Сместа се вари на водна баня или на слаб огън при постоянно бъркане, докато започне да се сгъстява. Сваля се от огъня и се бърка, докато се охлади. Смесва се с половината от разбитата с пудра захар сметана и се слага в стъклени чаши (в хладилник). Преди сервиране всяка порция се украсява с останалата разбита сметана и плодовете.

 




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 854865
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi