Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2015 15:06 - МОДНИ ТЕНДЕНЦИИ В ЦВЕТАРСТВОТО
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 3874 Коментари: 0 Гласове:
1



 

 

Произходът на думата „мода” е от латинското “modus” и означава маниер, начин на изразяване. Модата е съвкупност от привички, предпочитания и вкусове за формите на предметите от бита и за облеклото, които господстват през определен период. За пръв път през 1482 г. се появява терминът  „нова мода”, за да обозначи  промените, настъпили в облеклото. Почти 70 години по-късно, през 1549 г., се появява изразът „да бъдеш в крак с модата”. Какво означава „мода” днес? Как я възприемаме? В кои области на живота се е настанила?  


Модата е стремеж към идеали, съвършенство, перфекционизъм. Тя е завладяла целия човешки живот – от облеклото и храната ни – до това  как обзавеждаме дома си и какви цветя избираме, за да го  направим по-уютен.

Модата в цветарството у нас доста закъснява. Едва преди двадесетина години цветарите интродуцираха редица видове и сортове цветя, с които разнообразиха нашия пазар. Заговори се за миницветята, за съчетаване на ювелирното изкуство с цветарството, за хидропонното отглеждане, за видовете стилове в декоративното градинарство и редица други. Сега много компании предлагат услуги, разнообразни материали и аксесоари, способни да превърнат всеки двор в истинско произведение на изкуството, но все още не можем да говорим за повишаване на собственото образователно равнище, познанията за световната флора и последните новости в областта на градинарството посредством информационните технологии. И тъй като в съвременния живот нарастват изискванията към организацията на пространството, възниква необходимостта да се потърси общо композиционно решение за градината и дома и модните новости. Заговори се за възраждане на цяло направление в изкуството – ландшафтната архитектура. Отглеждането на градина днес е занимание, носещо естетическо удоволствие и осезаем психотерапевтичен ефект. В духа на времето се създават цветни лехи, бордюри и композиции, а оформянето на местността около вилата се превръща във философия, професия и индустрия. Все повече хората се нуждаят от жива природа във всичките й проявления, свеж въздух и зеленина. Минимализъм и екология – това е новата мода, с която трябва да се съобразяваме.

Засаждането на растения в мрежи е великолепно. Нима не е удивително да се наслаждаваме не само на надземните части на цветята, но да знаем, че те имат и красиви корени. Полюшването на дърветата в стаята ни напомнят за лекия бриз, за гората, за тишината… С тези „бомбички в мрежи” можем да украсим и хола и мансардата и таванските помещения. Можем да направим чудни трайни композиции. Вече не е проблем как ще запазим влагата в корените. Има вещества, които я задържат в почвата и я отдават бавно, задоволявайки нуждите на растенията. А с подвижните въженца от време на време можем да сваляме и потапяме растенията в съдове с вода, за да се напоят. Можем да използваме за засаждане както дървесни видове и храсти, така и тревисти растения и цветя. Това е начин да се изолираш от околните, да създадеш свое кътче, но и да бъдеш част от общото пространство.
image

Саксиите от плат са друго модно изобретение на дизайнерите. Могат да са разноцветни (в унисон с цветята) или контрастни, за да освежат пейзажа. Тъмните цветове подчертават строгата елегантност. И тази година обаче оранжевият цвят е на мода. Формата е по избор и

image
само нашите фантазии могат да я определят.

Wabi-Kusa е японско изобретение. Вмъква природата в натуралния й вид  в домашния бит. Много подходяща идея за влаголюбивите растения. Избира се почва, задържаща  влагата, но рехава, за да обезпечи и нуждата от кислород. За аранжиране може да се използва всичко от природата – и камъчета, и пясък, и клони и корени от дървета, които да наподобяват външния свят. Засаждането може да се направи в стъклени съдове с нужния субстрат или в мрежи.
image

Все повече преградни цветни стени се изграждат в офисите или обществените сгради. Изработват се от различни материали с интересни конструкции. Едните са пригодени за поставяне на саксийки, а другите за непосредствено засаждане. Цветните стени изглеждат красиво и насищат въздуха с кислород. Цветята могат да са от един и същи вид или различни, стига да са съобразени огряването (светлината) и температурата.
image

Напоследък станаха популярни миниатюрните прозрачни съдчета с растения, които красят чанти, ключодържатели или гривни. Те създават чувството, че до теб има живот, който те свързва с природата. Създателят на бижута  Хофщайн Джулиусън от Рейкявик обяснява, че целта на неговите красиви произведения  е да възстановят връзката между хората и природата. Неговата "зелена" колекция от пръстени, върху които растат живи растения, съчетава две изкуства - ювелирното и градинарското. Вместо скъпоценни камъни, той използва живи растения от исландски мъх.

Бижутерът обединил двете изкуства в накити от неръждаема стомана и нежен исландски мъх. Растенията се развиват много бавно, но се нуждаят от поливане.

image

Изкуството „бонзай” свързва и противопоставя симетрия, баланс и пропорции в естествената природа, създавайки красота. Отглеждането на миниатюрни дръвчета в керамични съдове съществува преди повече от 2000 години и води началото си от Китай и Япония. То има символично значение – да търси красота в изчистените форми, свързвайки Създателя на Вселената с човека.
image




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 850863
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi