Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2014 13:33 - ОТ ДЮЛЯТА НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯ НИЩО
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 3912 Коментари: 0 Гласове:
1



image

 

Кой не знае, че семките на дюлята са полезни ? Ами сърцевината ? Или целият плод, който е познат векове наред ?.......

Специалистите твърдят, че семките помагат при кашлица, листата понижават кръвното, а плодовете подмладяват кожата.

Данни за отглеждане на дюлята има още от преди 4000 години. Нейна родина се счита Кавказ и северен Иран, от където е пренесена в Мала Азия, Гърция и Рим. Древните паметници свидетелстват, че по времето на цар Соломон е имало закон, който задължавал младоженците да ядат дюли в деня на сватбата за здраве и щастлив семеен живот.

В 100 гр. пресни добре узрели плодове от  дюля се съдържа следните полезни вещества:
- Въглехидрати - 15.3 грама (захари: 12.53 грама; диетични влакна: 1.9 грама)
- Мазнини - 0.1 грама
- Протеини - 0.4 грама
- Вода - 83.8 грама
- Витамин А - 40 микрограма
- Витамин B3 - 0.2 милиграма
- Витамин B6 - 0.04 микрограма
- Витамин B9 - 8 микрограма
- Витамин C - 15.0 милиграма
- Калций - 8 милиграма
- Желязо - 0.7 милиграма
- Магнезий - 8 милиграма
- Фосфор - 17 милиграма
- Калий - 197 милиграма
- Натрий - 4 милиграма
Етеричните масла придават специфичния приятен аромат на плода, а пектиновите вещества са с благоприятен ефект върху целия организъм. Установено е, че пектинът има уникалната способност да детоксикира организма – да свързва и елиминира тежките метали - живак, олово, цинк, кобалт, молибден, както и редица устойчиви радиоактивни изотопи – на цезия, стронция, итрия и др. Освен това той извежда от организма редица биогенни токсини, жлъчните киселини, карбамида, както и холестерола.
Редица медицински изследвания убедително доказват, че консумацията на 5-6 г пектин дневно само за няколко месеца понижават нивото на холестерола в кръвта от 5 до 18 %.  При това се понижава само нивото на „лошия” (LDL) холестерол и триглицеридите, докато това на „добрия” (HDL) се запазва.

Неотдавнашни изследвания показаха, че общата детоксикация на организма, която се наблюдава при редовния прием на пектин, води до чувствително намаления на риска от рак на дебелото черво. Благодарение на способността му да образува пространствени гелове пектинът забавя храносмилателния процес и предотвратява рязкото покачване на кръвната захар при консумирането на въглехидрати, което е изключително добра новина за страдащите от диабет. Пектинът в качеството си на „баластно” вещество върши истински чудеса. Благодарение на уникалната си структура и свойства той подобрява перисталтиката на червата и подпомага затруднената дефекация. Забавянето на храносмилателния процес е свързано с по-продължително чувство за ситост, което води до намаление на хранителния прием, а оттам – и на телесната маса. Предвид способността му да повишава киселинността на средата той оказва изявен бактерициден ефект по отношение на възбудителите на стомашно-чревните инфекции. Учени установиха, че пектинът е изключително ценно вещество за транспортиране на противотуморните препарати непосредствено до поразените тъкани, което в значителна степен предотвратява образуването на метастази. Благотворен ефект на пектина се наблюдава и при прилагането на антибиотици – чрез продължаване на тяхното действие и туширане на страничните ефекти.

Семките подпомагат отхрачването при бронхити и кашлици, облекчават язвата на стомаха. Използват се изсушени. Приготвя се запарка от 1 чаена лъжичка семки, които се киснат около час в 300 ml вряла вода. Действието им се усилва, като се прибавят няколко сухи листа подбел и течността се вари, 10 минути.  При афти и други инфекции в устната кухина се използва отвара от 1 чаена лъжичка семки накиснати в 100 ml вода. От тази отвара е добре да се пие по малко преди приемането на силни лекарства, за намалява дразненето на стомаха. 

Гъста отвара от дюлеви листа или спиртен извлек от тях (накиснати листа в спирт за 8 часа) понижават кръвното налягане. От отварата може да се пие до 2 чаени чаши дневно, разделени на 4 приема, а от спиртния извлек - по 20-30 капки във вода 1-2 пъти дневно, в зависимост от стойностите на кръвното налягане.

В народната медицина плодовете се използват като запичащо средство - пресни или печени, приготвени на компот, желе, нектар и др.

Мъхът по плода действа кръвоспиращо. Прави се настойка (нарязаните на парчета кори с мъха от една средна дюля се киснат 2-3 часа в 1 чаена чаша вода и се прецеждат). Пият се при храчене на кръв и маточно кървене 3 пъти дневно по 1 чаена чаша. Може да се използва и запарка (същото количество кори се залива с вряла вода и престоява в нея 1/2 до 1 час).

Лосионът от дюли е чудесен за мазна кожа. Той е истински балсам за стареещото лице (парчета дюля се заливат с ракия). След две седмици течността се прецежда и се прибавя равно количество розова вода. Кожата на лицето се натрива всеки ден, оставя се да изсъхне и се намазва с подходящ крем. Маската от дюля е чудесно козметично средство.  Прави се от свежи настъргани дюли, оставя се 15 минути върху лицето и се измива с хладка вода. Полезно е  кожата да се масажира леко с резенче плод.

По записки на Петър Димков

Плодът се използва при:

- възпалена стомашна и чревна лигавица: нарязват се 1-2 необелени  измити дюли (като за компот), сваряват се във вода (без захар). Напълно изстинали резенчета се изяждат 30 минути след ядене.

- умствена и физическа преумора и за успокояване на сърцето да се пие сокът от сварените дюлеви резенчета, подсладени с една лъжичка мед, по 1 чашка 3 пъти дневно, 1 час преди ядене. 

- сокът от малка, добре узряла дюля действа ободряващо и освежаващо на кожата на лицето. Нанася се с памучен тампон и престоява върху лицето 15 минути до пълното попиване. Прави се само вечер, половин час преди лягане, без да се поставя какъвто и да е крем на лицето. 

Семената:

- от семената, заедно с ципата се приготвя гъста, слузеста течност, като в 600 g вода се поставят семената на 5-6 дюли (без да се нарушава целостта на обвивката им), сваряват се на средно силен огън, докато течността остане на половина. След като изстине се прецежда. Използва се при суха кашлица, при внезапни чревни разстройства и лека начална форма на диабет. Пие се по една супена лъжица, няколко пъти дневно докато течността свърши. Течността може да се  подслажда с лъжица мед.

Листата:

- използват се за чай, не само пресни, но и изсушени, самостоятелно или смесени с други билки. Те са ободряваща, ароматна напитка  за всички възрасти.

         Сега е сезонът на дюлите. Те са траен плод, който може да ни помага здравословно през цялата зима. Не пропускайте да се снабдите с тях.

 



Тагове:   дюля,   плодове,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 854638
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi