Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2014 13:33 - ОТ РАЯ ЛИ Е РАЙСКАТА ЯБЪЛКА
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 3452 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Райска ябълка вероятно има и в рая, тъй като живее над 500 години и е наречена „божествен огън”. Красотата й през есента, когато плодовете придобият жълтооранжев цвят, а листата станат пурпурночервени е райска и може да съблазни всеки. Вярва се, че божественият й огън възпламенява сърцата на влюбените.

Райската ябълка (Diospiros kaki L.) е субтропична култура, известна още с наименованията субтропична хурма, японска хурма, каки и др. Тя спада към рода Diospiros на семейство Ebenaceae. Родината на райската ябълка е Югоизточна Азия. Широко разпространена е в Китай, Япония, Кавказ, средиземноморските страни и Америка. В страните от Средиземно море и Америка е пренесена още през XVIII в, а в България - около 1935-1940 г. У нас райската ябълка се засажда предимно като единични дървета по Черноморското крайбрежие, в Старозагорско, Хасковско, Пловдивско, Петричко-Санданския район, Шуменско и др. Значението и се определя от редовното и изобилно плододаване и голямата биологична стойност на плодовете. Тя съдържат доста захари (17-20%), витамини (провитамин А, както и витамините С, Р, В1, В2 и Е), йод (49,7 mg%), много пектин (11,82 mg%), каротин, танин, минерални соли, киселини, полифеноли и др. От микроелементите се съдържат К (100 mg на 100 g плодове), Mg, Fe, Ca, P, Mn, Cu. Плодовете са ценни не само като храна, а и като диетично и лечебно средство. Полезни са при лечение на скорбут, малокръвие, базедова болест, стомашно-чревни заболявания, кървящи венци и др. До 80-90 % от захарите се падат на фруктозата, поради което плодовете са подходящи и за болните от диабет. Налагането на компрес върху рани, от месестата част на пресни плодове, подпомага заздравяването им. Изсушени и стрити листа на райска ябълка, се използват при кръвоизливи. Сокът пък действа отхрачващо. Плодовете на повечето сортове райска ябълка са тръпчиви при беритбата и могат да се консумират в свежо състояние след доузряване при съхранение в продължение на 10-30 дни. След отстраняване на дръжката (при омекналите плодове) се образува отвор и с малка лъжичка се изгребва плодовото месо. Плодовете могат да се сушат или преработват в сладка, конфитюри, мармалад и др. Дървесината се използва за направа на мебели, совалки, музикални инструменти и др.

Биологични особености. Райската ябълка образува голямо дърво, което достига 8-15 m височина с кълбовидна или пирамидална корона. Стъблото и старите клони са с характерно напукване на кората. Листата са едри, елипсовидни, заострени към върха, плътни и блестящо зелени. Плодовете на райската ябълка са едри и оранжеви. Имат закръглена, закръглено-сплесната, овална или късо-конусовидна форма. Характерен признак е четириделната елипсовидна чашка, която след узряването остава върху плода. Райската ябълка е двудомно растение. Мъжките растения образуват 90 % мъжки цветове и само 10 % женски (от които се получава малък добив) и се използват само за опрашители. Дърветата на повечето сортове райска ябълка образуват само женски цветове, които имат стерилни прашници. Има и такива, които в някои години образуват само женски, а в други години - женски и мъжки цветове. Двудомността на райската ябълка изисква задължително засаждане на опрашител за оплождане на женските растения. Цъфтежът е късен (в края на май или началото на юни). За райската ябълка е характерно партенокарпното плододаване (без оплождане), но при осигурено опрашване и оплождане добивът се повишава. При едни от сортовете (Костата, Хиротаненаши и др.) опрашването не оказва влияние върху оцветяването и вкусовите качества на плодовото месо, но при други (Хиакуме) плодовете придобиват по-тъмно оцветяване на плодовото месо и намаляват тръпчивия си вкус преди узряването. Присадените растения встъпват в плододаване на третата-четвъртата година след засаждането и дават до 5 t/dka плодове.

Изисквания към климат и почва. Райската ябълка е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове. Тя е по-студоустойчива от нара, смокинята и маслината. По време на дълбокия покой издържа на температури до -20, -23°С без повреди. От разпространените у нас сортове най-студоустойчив е сортът Костата. Поради късния цъфтеж повреди по цветовете не се наблюдават. Тъй като е влаголюбива овощна култура, при отглеждане в райони с по-малко от 600-700 mm валежи, райската ябълка изисква напояване, особено по време на наедряване на плодовете. Понася сравнително добре атмосферното засушаване. Не е много взискателна към почвените условия, но най-добре се развива на дълбоки, добре дренирани, влагоемни почви, с достатъчно органично вещество.

Отглеждане на райската ябълка. Райската ябълка се размножава главно чрез присаждане. За подложки се използват обикновено семеначета от кавказка хурма, които образуват мощна коренова система. Установено е, че по-добри резултати при присаждането се получават когато се работи в топли дни при отслабнало сокодвижение на подложката. Присаждането на райската ябълка трябва да се извършва бързо, а привързването - плътно и стегнато, за по-добро срастване на подложката с присадника. Райската ябълка е на едно от първите места по извличането на хранителни вещества от почвата. Предпосадъчното торене се извършва на есен, след подравняване на местото и изкопаване на посадъчните ямки. Поради слабата си подвижност фосфорните и калиевите торове се внасят в почвата преди засаждането, заедно с оборския тор (на дъното на посадъчните ямки). Азотните торове се използват за подхранване през вегетацията. Растенията се формират по подобрена етажна или свободнорастяща корона. През периода на пълно плододаване се прилага просветляване, прореждане и съкращаване на плодните клонки с цел подмладяване на плододаващата дървесина. Райската ябълка се напада от болестта ботритис и брашнеста мана. Важно условие за предпазване от тези болести е задължителната резитба, с която се цели дърветата да се формират правилно, за да се огряват и проветряват добре. Тъй като плодовете не се повреждат от леките есенни слани, те могат да се оставят на дървото и след опадване на листата. Берат се при леко омекване. Беритбата се извършва внимателно, с помощта на ножици, като дръжката на плода се реже до чашката, за да не загниват плодовете. След беритбата плодовете на райската ябълка се нареждат в щайги, най-добре в един ред. Съхраняват се при температура около 1°С.


 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 855312
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi