Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2014 13:29 - КОПОРСКИ ЧАЙ (ИВАН-ЧАЙ)
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 7026 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Дали по Божият промисъл незная, но Иван-чай се е „пръкнал” на този свят по цялата земна шир, не случайно. По силата на неговите лечебни качества няма друго такова растение на планетата ни. Местността Копорие край Санкт-Петербург дава названието на този чай, известен в Европа като копорски чай, кипрей. Там се произвежда в огромни количества и износът му е заемал едно от първите места в експорта на Русия за Европа и Англия от 15 до началото на 20 век. В древните ръкописи за него се споменава като билка подобряваща ума,  повдигаща духа и лекуваща почти всички болести. А това което не е можело да се излекува само с нея, са лекували с мед, гъби и разбира се пак с Иван-чай. В днешно време (незаслужено забравено през годините) производството е възстановено по древна рецепта със съвременни решения и технологии, които позволяват да се запазят напълно лечебните  качества. Прибраната реколта в миналото претърпявала редица манипулации за около 8 месеца, като попарване с вряла вода, съхраняване върху лед за няколко месеца, стриване на листата с дъбови точилки върху дъбови маси за да протече ферментацията, след което следвало сушене при определена температура. Може да се направи аналогия между копорския чай и приготвянето на черен или зелен чай (от чаеното растение). Това е технология, която изисква време и знания (ферментация, сушене  и др.) при които се получава зелен, жълт или даже черен копорски чай. Черният няма конкуренция по вкусови качества. За качествата на копорския чай говори и австрийската лечителка Мария Требен още през 1938 г.

Съществуват различни видове от това растение, но чай се приготвя от Chamerion angustifolium (L.)  - теснолистен кипрей. У нас е разпространен в по-високите планински райони. Не е възможно да подминеш в планината това високо растение достигащо човешки ръст. През цялото лято цъфти с красиви цикламени цветове. Беритбата на листата започва още напролет и продължава до образуването на семена. За чай се използват както листата, така цветовете и коренищата. Чудно е, че това растение предпочита да се развива на почви със силна минерализация, там където отсъства плодороден слой. Дребните семенца се разнасят от вятъра на далечни разстояния, чрез пухести хвърчилки. От едно растение обикновено се получават около 10 до 30000 такива семенца, които могат да прелетят на десетки километри.

Листата се използват и като добавка към зелени салати, супи и др. От корените в някои райони се приготвя брашно и хляб, както и спиртни напитки.  С пухчетата от съцветията се пълнят възглавнички за поставяне върху болните места. Иван-чай е  медоносно растение, но  служи и за храна на животните. В Англия го наричат „огнена трева”, защото е първото растение израстващо върху опожарени райони.

Иван-чай съдържа: Флаваноиди (кверцетин и кемферол), които стимулират жлъчката и оказват диуретично въздействие; дъбилни вещества (10 до 20%), оказващи противовъзпалително и съсирващо въздействие; до 15% слизести вещества омекотяващи и успокояващи болката, спазмите и възпалението на лигавицата; пектин, влакнини, целулоза; витамини от групата на витамин „В”; провитамин А и витамин С (6,5 пъти повече отколкото в лимона); много белтъчини, лесно усвоими от организма (около 17-18 вида аминокиселини); безброй макро и микроелементи (на 100 g зелена маса – 23 mg желязо, 1,3 mg никел, 16 mg манган, 1,3 mg титан, 0,44 mg молибден, 6 mg бор, калий, калций, натрий, литий, мед,  и др.). Иван-чай  не съдържа кофеин. Ханеролът в цветовете на Иван-чай притежава противоракови свойства.  Когато се пие вечер Иван-чай понижава кръвното налягане, забавя пулса, намалява телесната температура. При тези жизнени показатели се повишава продължителността на живота, казва известният лекар Петър Александрович  Бадмаев в началото на XX век, който е живял 110 години. 

Постоянният прием на копорски чай е най-добрата профилактика срещу доброкачествени и злокачествени образувания, простатити, ефективно средство при проблеми с отделителната и половата система. Използва се за регулиране състава на кръвта, за детоксикация на организма, при хранителни и алкохолни отравяния, за възстановяване на силите при изтощение. Пие се за зарастване на язви на дванадесетопръстника, стомаха и жлъчката. Повишава имунитета към различни вирусни заболявания, укрепва корените на косата, отстранява главоболие и предотвратява ранното остаряване на човека. Наличието на желязо, мед, манган и др. способства за правилното образуване на кръвните компоненти и повишава защитните функции на организма. Действа  успокоително,  нормализира функциите на стомаха, а вследствие богатото съдържание на танин, слизести вещества и витамин С, Иван-чай помага  при язва, колит и гастрит, при ентероколит, при метеоризъм и анемии.  Постоянното пиене на копорски чай може да ни избави от мигрена, безсъние, малокръвие, инфекции, простуди,  астма, полово безсилие. В общи линии копорският чай повишава имунитета и се явява  мощен антиоксидант. Мария Требен казва, че копорският чай е много ефикасен при аденом на простата и редица други заболявания. Това се потвърждава и от немските фармацефти Барбата и Петър Таис.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   билки,   растения,   чай,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 851031
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi