Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2014 11:10 - БУКЕТЪТ - НАШЕТО ПОСЛАНИЕ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 2496 Коментари: 0 Гласове:
0



imageimage


image

 

Букетите са израз на уважение, на любов и признателност, създават добро настроение, повдигат тонуса ни, радват ни, карат ни да се чувстваме забележими и значими, а често с тях започва и равновесието в живота ни. Искаме ли да зарадваме някого или да му благодарим - подаряваме цветя.

Подаряването на цветя е възникнало преди хиляди години.  Цветята са поезията на нашето всекидневие. Те имат свой символичен език, чрез който изразяват нашето лично отношение, нашата обич, уважение и възхищение, мълчаливо признание и подкрепа или радост от живота и красотата на мига. Те проправят път към сърцата на хората, дарявайки внимание, топлота и симпатия. Всеки повод е достатъчно добър да се поднесе букет цветя. Важното е да съобразим какво искаме да кажем с езика на цветята: - любов или почит, разположение или уважение. Букетът трябва да изразява нашето послание. Това ще направи подаръка ни по-ценен и смислен. Но…. трябва да се спазват някои правила:

Букетът се приготвя в деня в който ще се подарява, така че да е свеж.  Увехналите цветя никого няма да зарадват. Това е признак на неуважение и пренебрежение.

Ако се купуват цветя за делови срещи или празненства цветята  трябва да са в тъмни тонове – това създава строга и делова атмосфера. Добре изглеждат и букетите с  неутрални цветове които няма да разконцентрират служителите с яркото си празнично звучене. Съвсем неподходящо е обаче за помещения с много хора да се подаряват силно ухаещи цветя, които обикновено предизвикват раздразнение.

Когато се прави подарък за колеги, учители, лекари и др. подходящ е строгият, официален букет. Той може да е с кръгла или линейна форма, с луксозна тъмна опаковка, с цветя в жълто, синьо или  бяло. Не се избират цветя символизиращи нежни чувства. В този случай са подходящи и кошничките с цветя. За колеги и хора, с които сме в делови отношения, розите в какъвто и да било цвят не са добър избор. Подходящи са единични екзотични цветя. Добър избор са лилиите, които символизират лоялност и вярност. 

Букетите, поднесени на юбилей, трябва да бъдат големи и тържествени. Подходящи видове са рози, хризантеми, карамфили, антириум, гладиоли и др.

Когато се избира букет за вкъщи цветята трябва да са  в топли, приятни, светли тонове, които лесно се вписват в интериора. За “стопляне” на обстановката през зимата букетите се съставят с ярки цветове, които да ни напомнят за жаркото лято и слънцето.

На децата се подаряват малки и нежни цветя с ярки, радостни  тонове. Не е прието на младо момиче да се подаряват ярко-червени цветя. На мъжете се подаряват цветя с дълги дръжки, така че да не изглеждат странно в мъжките ръце. Обикновено за тях букетът е с вертикално оформление, със строго подчертаване на формите и линиите. Подаръкът за жените е  букет със закръглена форма, с пастелни цветове и средно големи цветя. За по-възрастните хора се приготвят букети с пъстри весели цветя, със светли тонове. На близките роднини е най-добре да се подаряват онези цветя, които те най-много обичат. Не е прието да се подаряват саксийни цветя по какъвто и да е повод. Това може да се направи само на много близък човек, когато сме сигурни, че предпочита саксийки. Не се подаряват и изкуствени цветя.

За да не се сгреши в преценката, най-лесният вариант са универсалните бели цветя. Те са  подходящи в повечето случаи. Белият цвят означава невинност и чистота, червеният – страст (това е цветът и на любовта), синият – тайна, жълтият – царственост (но може и изневяра). Розовият цвят се свързва с младостта и скромността.

Когато се приготвя букет трябва да се помни следното: - някои цветя не съжителстват заедно. Например, розите лесно увяхват когато са в комбинация с други цветя. Нарцисът, лалетата, ароматният грах и др. въздействат пагубно върху “съседите си”. Не се смесват и цветя с различен аромат, губи се чарът на мириса. Карамфилите също действат отрицателно на другите цветя и трябва да се  използват самостоятелно. У нас е възприето да се подаряват нечетен брой цветя, но това не е задължително.

Цветята носят естетическа наслада. Да се полюбуваме на подарените ни цветя  и отгатнем посланията им.














Тагове:   цветя,   традиции,   букети,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 854679
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi