Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2013 13:41 - ЗЕМНА ЯБЪЛКА (Heliantus tuberosus)
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 6584 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Известен, но позабравен зеленчук . Старите хора добре го помнят и ценят. Наричан е йеросалимски  артишок, германски картоф, гулия, топинамбур, индиански грудки, земна круша, земен слънчоглед, захарен картоф  и др. Това е многогодишно тревисто растение, разпространено в целия свят. Цветовете му много приличат на тези на слънчогледа. Използваемата част са грудките, които  могат да се консумират сурови, варени, пържени, мариновани.   На външен вид грудките до  известна степен наподобяват тези  на джинджифила и картофите, но на вкус се различават от тях и са  много по-хрупкави и твърди. Грудките на земната ябълка продължават да растат до късна есен.  Добре е да се изваждат колкото е възможно по-късно, за да може да се натрупат повече хранителните вещества. Гулията е изключително полезна за здравето, което се дължи на богатото й съдържание на редица вещества, както и на високото съдържание на инулин (ценен природен полизахарид, който се състои от 95 % фруктора). Той способства за усвояването на магнезия и калция в организма и е превантивно средство срещу остеопорозата. В земната ябълка се съдържат голям брой биологично активни съединения – желязо, цинк, фибри, силиций, магнезий, фосфор, калий, пектин, аминокиселини, органични киселини, витамин С и В. В 100 грама сурова гулия се съдържат 73 калории, 17,4 г въглехидрати, 1,6 г диетични фибри, 0,1 мг витамин В6, 4 мг витамин С, 14 мг калций, 17 мг магнезий, 13 мг фолиева киселина, 0,1 мг манган 429 мг калий, 78 мг фосфор, 1,3 мг ниацин, 0,2 мг тиамин.
Гулията  подобрява обмена на мазнини в кръвта (холестерин, фосфолипиди и триглицериди); играе ролята на пребиотично вещество за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт; високото съдържание на инулин прави гулията много ценна храна за хора с диабет. Препоръчва се и при затлъстяване, атеросклероза, камъни в бъбреците и жлъчката, артрити, сърдечни заболявания и като предпазно средство срещу различни онкологични заболявания. Гулията служи за прочистване на кръвта и е изключително полезна за черния дроб и бъбреците. Тя помага при затлъстяване и различни алергии, при проблеми с косата и чупливост на ноктите. Хипократ казва: храната трябва да бъде лекарство Тези негови думи сякаш съответстват най-добре на земната ябълка. Пресният сок нормализира работата на органите, намалява киселинността на стомаха, помага при запек, полезен е за сърдечно-съдовата система и панкреаса, понижава нивото на кръвната захар в кръвта и на кръвното налягане, повишава хемоглобина.
Най-полезно е гулията  да се консумира в сурово състояние, но това не изключва тя да се пържи, вари, консервира, а ние ще ви опишем и как се прави вино от гулия:  Настържете 500-800 грама гулия и я поставете в трилитров буркан. Напълнете до 2/3 буркана с вода. Добавете 100 грама захар и шепа стафиди на всеки литър вода. Съхранявайте буркана при температура над 18оС. След 3-4 седмици прецедете течността и на всеки 1 литър от нея прибавете по 40 грама захар. Оставете  да продължи ферментацията. След около 1 месец виното е вече готово и избистрено. Прецедете и го поставете в бутилки. Съхранявайте  го при температура не повече от 8оС, на тъмно място.
Гулията може да се използва и за козметични цели – за почистване на лицето и против бръчки и петна. Пасирайте грудките до кашица, добавете малко зехтин или друго масло използвано в козметиката и поставете маската на измитото и подсушено лице за около 20 минути. Повтаряйте тази процедура на всеки 5-6 дни. След няколко месеца кожата ви ще стане гладка, бръчките ще се изгладят, а петната ще изчезнат.
С гулия могат да се приготвят различни салати:  Тофу салата с репички и гулии; Пикантни мариновани гулии с моркови; Салата от настъргани гулии, моркови и кисели краставички; Омлет с гулии; Гулии със сметана и горчица; Гулии с масло и лимонов сок и др. От грудките се приготвят  чудесни супи, кремове и пюрета. Печена гулия със свинско или пилешко месо е неустоимо ястие. Към ястията с гулия могат да се добавят топени сирена, мляко или сметана. Грудките напомнят на картофи или джинджифил, но по вкус наподобяват круши или артишок.

Земната ябълка е много полезен зеленчук, който лесно се отглежда, лесно се съхранява и набавя хранителни вещества на организма през зимните месеци, когато те са оскъдни. Не боледува от фитофтора и не се напада от колорадски бръмбър, за разлика от картофите. И вместо да търсим зеленчуци и подправки от азиатската, средиземноморската или други кухни, време е да  върнем славата и на земната ябълка.

 

 




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. minavamottuk - Имахме
05.11.2013 14:13
някога ,но се загуби...наистина е полезна
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 854880
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi