Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2013 13:15 - РАЗМНОЖАВАНЕ НА ХРИЗАНТЕМИТЕ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 11115 Коментари: 0 Гласове:
2



image
Едва ли има човек, който да не се е възхищавал на хризантемите  през есента. Едва ли има някой който да не е пожелал да ги има на собствения си балкон или в собствената си градина. Традициите в отглеждането им са хилядолетни. Нови са единствено сортовете. Цъфтежът им започва след прецъфтяване на летните цветя - някъде към средата на август и началото на септември. Заради късният цъфтеж на хризантемите и неблагоприятното влияние на мъглите и есенните дъждове, в двора се отглеждат предимно дребноцветни и ранни сортове и вариетети. Изключителен декоративен ефект имат саксийните хризантеми, които красят балконите, верандите и терасите.

Лесен начин за размножаване на хризантемите е с резници. Това са по-скоро леторастите, израстнали директно от коренището, а не тези от стъблото или клоните. За повечето многогодишни цветя най-подходящото време е ранната пролет, когато леторастите покарват върху старите коренища, но определени видове хризантеми реагират по-добре на определена технология, практикувана на закрито, която позволява да се произведат добре оформени растения, цъфтящи още през първия сезон. Хризантемите са най-подходящи за този метод, тъй като извадените коренища с издънки лесно могат да бъдат съхранени през цялата зима. Поливат се малко по-обилно, докато денят расте. Нужно е  да се осигурят на растенията необходимата светлина и топлина, за да покарат хубави и здрави леторасти. Когато се събират резниците, трябва да се реже близо до основата. Не се използва  вдървесинен растителен материал, тъй като той  се вкоренява по-лошо и по-бавно. Процесът на добиване и вкореняване на резници може да продължи до средата на пролетта. Ето и последователността на операциите:

1. През есента след прецъфтяване, растенията се изрязват на височина 10-12 см над почвата, изваждат се  и се засаждат в парник или на топло и светло място място. Поливат се, като се внимава да не загният.

2. Когато към втората половина на февруари или началото на март младите издънки от корените-майки достигнат височина 10-12 см, започва рязането на резници.

3. Резникът трябва да е с дължина най-малко 6-8 см, като се отрязва на 1 см под най-долната двойка листенца, които се премахнат с нож. Останалите листенца се съкращават с 1/3, за да не изпаряват много вода и да се осъществи по-лесното им вкореняване.

4. Готовите резници веднага се набождат в легенче (или друг подходящ съд), напълнено с влажна торфена смес. Може да се използват и растежни регулатори за по-лесно вкореняване.

5. Резниците се разполагат така в легенчето (на такова разстояние), че листата им да не се допират.То се поставя в парник, оранжерия или в топло помещение, добре осветено.

6. След около 2-3 седмици резниците образуват корени. Проверяваме дали това е станало, като изваждаме един от резниците. Ако всичко е нормално, всеки резник се изважда и се засажда в саксийка. Ако няма корени – изчакваме.

7. Вкоренените резници се засаждат поотделно в саксии № 9 (с диаметър 9 см), във влажна почвена смес и  се поставят на топло място (при температура не по-ниска от 15оС.

8. Обикновено през месец май височината на новите растения е достигнала над 10 см. Тогава извършваме пензиране (отрязване на връхчетата на височина 10 см, за да очакваме силно разклоняване от 3-5 разклонение). Това създава обем на получената туфа, с много разклонения и цветове.

9. Порасналите в саксийките растения трябва да бъдат закалени, преди да се засадят на открито. Засаждат се на слънчево място когато няма риск от внезапни застудявания.

Ако нямате възможност да приложите тази технология, то поне напролет премахнете всички изсъхнали и повредени части от растенията в градината, извадете ги и  разсадете новите издънки, като не премахвате коренището (а само го разделяте). Засадете ги и ги пензирайте, така ще получите също добри резултати.

 

 

 

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 850863
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi