Кой не си е похапвал палачинки с боровинки ? Или вкусни тортички, гарнирани с черни и червени боровинкови перлички ? Ами ароматните сокове и сиропи ?.......
Боровинките са благодатна храна за хората. Днес повече от 20 милиона в Европа използват плодовете като антиоксиданти. Боровинките са неделима част от традиционния Ден на благодарността в Америка и Канада и от Европейските зимни фестивали. Използват се както в прясно състояние, така и преработени в превъзходни сокове, плодови напитки, сиропи, желета, конфитюри, мармалади, ликьори, замразени, изсушени и др. Ястията и сладкишите приготвени с боровинки са обичани лакомства. Високото съдържание на пектин и пектоза в присъствието на органични киселини благоприятстват желирането на продуктите. Богатата гама от полезни вещества в боровинките позволява да се използват като лечебни средства при редица заболявания. Най-ефективният, съдържащ се в плодовете токотриенол (рядко срещана форма на витамин Е) е антиоксидант, 40 - 60 пъти по-ефективен от токоферола. Боровинките са богати на захари (5-9 %), главно на гликоза и фруктоза и незначителни количества захароза. Органичните киселини (лимонена, ябълчна, млечна, хинова и янтърна) са средно около 1,28 %. Количеството на пектина се движи между 0,53 и 60 %, а на минералните соли – средно 0,89 % (калий 33-37 mg%, калций 8,7-18 mg%, магнезий 4-6 mg%, фосфор 5-12,8 mg%, желязо 0,4-0,8 mg%, мед 0,1 mg% и манган 4,44 mg%). Пресните плодове съдържат каротин 0,17 mg%, витамин B1 0,03 mg%, B2 0,07 mg%, С 16-30 mg%, Р 100 mg% и РР 0,5 mg%. Целулозата е средно 1,50 %. В плодовете се съдържат и малки количества белтъчини, мазнини, гликозиди, танин и багрилни вещества. На базата на боровинките се произвеждат редица лекарства и хранителни добавки.
Какво лекуват боровинките ?
* Различните антоцианини, проантоцианидини, танини, пеонидин и кверцетин намаляват риска от рак;
* Плодовете имат забележителна роля при болестта на Алцхаймер, Паркинсон и други невро-дегенеративни изменения, свързани със стареенето;
* Понижават холестерола и тоталното липидно ниво в кръвта, благоприятстват върху сърцето и кръвното налягане;
* Сокът от червени боровинки съдържа високомолекулния химичен компонент NDM, който инхибира бактерията Streptococcus mutans, причинител на зъбния кариес;
* Боровинките са особено подходящи срещу кокошата слепота;
* Плодовете й са мощен антиалерген и се изпитват за създаване на антиалергични препарати;
* Плодовете са нискокалорични, не съдържат холистерин и са отличен източник на целулоза. Съдържат малко натрий и много калий и една диета с тях очиства организма от токсините. Те са идеални за отслабване;
* Боровинките са мощен стимулатор на имунната система, поради което влизат в менюто на космонавтите;
* За лечебна цел се използват и листата (берат се юни-юли-август). Дрогата от тях действа затягащо, антисептично и противовъзпалително (при разхлабен стомах, гастрити, антерити, колити, бъбречни камъни, подагра, ревматизъм). Запарката от листа помага и при хемороиди. Танините възпрепятстват полепването и задържането на бактерии по стените на пикочния мехур и уретрата, с което ги предпазва от инфекции.
Червената боровинка е подходяща при възпаления и камъни в пикочните пътища, цистити и др., като пикочогонно и противовъзпалително средство Прилага се и при всякакви видове чревни инфекции, включително дизентерия. Има противоревматично и общо тонизиращо действие. Черната боровинка действа като антиоксидант и диуретик, добър антисептик за отделителната система. Добро средство при стомашно-чревни разстройства, възпаления на устната лигавица, ставни болести, захарен диабет, сърдечносъдови и зрителни нарушения. Поддържа гъвкави кръвоносните съдове и стимулира кръвния поток. Контролира нивото на инсулина, укрепва съединителната тъкан (колагеновите структури) и потиска развитието на бактериите. Възпира процеса на стареене и действа антиканцерогенно. Полезна е при хипогликемия, възпаления, стрес и тревожност.
В диетологията, включително в сокотерапията, боровинката умело се съчетава с ябълки, лимони, грейпфрути, моркови, червено цвекло, земна ябълка и др. Като билкови отвари и извлеци се комбинира добре с бреза, гръмотрън, хвощ, луличка и др. Антиоксидантите на черната боровинка влизат в състава на хранителни добавки с витамините А, В2, Е и лутеин. Замразени във фризер, боровинките се запазват до една година. Изсушените се съхраняват в книжни или платнени кесии.