През целия си жизнен път човекът е изложен на различни облъчвания, включително и тези които се налагат при медицинската диагностика. Облъчванията с радиоактивни елементи от атомните централи е нещо, което може да се случи навсякъде по света, даже и там където няма централи. Облаците се предвижват бързо от вятъра и замърсяването е неизбежно.
Кои храни да консумираме, за да се предпазим?
Нужна ни е храната, която осигурява витамини, минерали, полифеноли и различни екстракти от растенията с важни защитни свойства, като модифициране на генното проявяване и защита на тъканите от йонизиращата радиация. Витамините А, С и Е притежават доказани антиоксидантни защитни свойства поради тяхната молекулярна структура. Приемът на тези витамини и някои антиоксиданти предпазват пилотите и астронавтите от хромозомно увреждане, причинено от радиацията. Добавките с вит. А, С и Е са част от космическата храна. Бета-каротинът е използван след чернобилския инцидент за лечение на деца. Той редуцира количеството на оксидираните от радиацията липиди. Нашите ендогенни антиоксидантни системи (супероксид дисмутаза, каталаза и глутатион пероксидаза) разчитат на минералите за своето функциониране. Това прави цинка и мангана жизненоважни за поддържане съпротивата на тялото срещу йонизиращата радиация.
➢ Ресвератролът, кверцетинът и полифенолите в зеления чай са сред най- силните радиозащитни средства от класа на полифенолите. Ресвератролът осигурява защита на здравата тъкан от радиация и притежава антитуморно действие. Той защитава хромозомите от радиационното увреждане. Неговите антиоксидантни свойства предотвратяват въздействието на радиацията върху най-чувствителните органи - черния дроб и тънките черва. Полифенолът епигалокатехин галат, извличан от зеления чай, предпазва от проникване на радиацията, като спира оксидацията на липидите и удължава продължителността на живот. Екстрактите от зелен чай могат да защитят косата и червата от опустошителните ефекти на радиационната терапия. Богати на кверцетин са и черните боровинки. Кверцетинът защитава липидите и протеините от гама-радиацията, посредством антиоксидантните си свойства. Кверцетинът и други полифеноли не само осигуряват радиозащита на хромозомите, но предпазват ДНК-то в митохондриите от оксидантно увреждане. Кверцетинът смекчава биохимичните промени в белите кръвни телца след излагане на радиация.
➢ Соевите зърна съдържат цяло богатство от здравословни субстанции, притежаващи удивителни радиозащитни свойства. Генищайнът е изофлавон, който защитата от липидна пероксидация, която разрушава клетъчните мембрани и структури. Той стимулира образуването на червени и бели кръвни клетки след радиация. Това е жизненоважно, защото бързо възпроизвеждащите се кръвни клетки в гръбначния мозък са сред най-уязвимите от радиацията. Соевите зърна съдържат и друг ензимен инхибитор (инхибитора на Бoуман-Бърк), който активира гените, участващи във възстановяването на ДНК. Това го прави много ценен за късно лечение след радиация. Стабилизира и ензимите, които спират растежа на кожните клетки след облъчване. Запазва се трайно при производството на соево мляко, концентрат от соеви зърна и соев протеин, изключително достъпни средства за радиозащита.
➢ Куркумата притежава силни радиозащитни свойства, поради антиоксидантната си способност и потенциала си да модифицира гените. Куркуминът намалява увреждането на ДНК и образуването на тумори. Редуцира липидната пероксидация в белите кръвни клетки. Защитава нормалната тъкан и засилва разрушаването на туморите причинени от радиацията.
➢ Чесънът и джинджифилът осигуряват удивителна радиозащита. Екстрактите от чесън защитават червените кръвни клетки посредством глутатиона. Екстрактите от чесън предотвратяват радиационното увреждане на хромозомите в гръбначния мозък. Екстрактите от джинджифил засилват действието на глутатиона и намаляват липидната пероксидация. Директно прочистват множество свободни кислородни и водородни радикали, образувани от радиацията.
➢ Гинко билоба намалява гластогенните фактори (вредни образувания за ДНК в кръвта) след радиация. Този ефект е толкова силен, че се е оказал полезен при лечението на работниците от чернобилската ядрена централа дълго след излагането им на радиация. Екстрактите от гинко предпазват органите от увреждане при пряко радиационно облъчване и радиоактивно йодно лечение.
➢ Женшенът е растение с големи радиозащитни свойства. Разнообразни екстракти от женшен осигуряват защита от увреждане на ДНК, причинено от радиация. Те предпазват косата и други органи от увреждане. Техните антиоксиданти защитават чувствителните към радиацията клетки в гръбначния мозък, далака и тестисите. Имуномодулиращите свойства на женшена го правят особено полезен при радиационно въздействие.
➢ Силимаринът от бодила предпазва чернодробните клетки от химически токсини и от радиационно увреждане. Той намалява увреждането на ДНК и увеличава шансовете за оцеляване при опасни нива на радиация. Свойството на силимарина да прочиства свободните радикали и да се бори с оксидацията е отговорът за благотворното му въздействие.
➢ Спирулината (и други водорасли) притежават радиозащитни свойства и предпазват клетките на гръбначния мозък от увреждания на ДНК. Екстрактите от сладник блокират увреждането на ДНК и предпазват липидите от причинената от радиацията пероксидация. Индийското цариградско грозде увеличава шансовете за оцеляване и намалява смъртността при мишките, изцяло изложени на радиация. Ефектите включват защита от липидната пероксидация и предпазване на бързоделящите се клетки в червата. Екстракти от розмарин осигуряват защита от увреждане на ДНК посредством антиоксидантната си дейност преди и след облъчване.
➢ Кълновете от житни растения са едни от най-богатите източници на витамини А и С, лесно усвоими B витамини, (включително лаетрил – вит. В 17, който селективно унищожава някои ракови клетки, без това да влияе на нормалните клетки). Съдържа органичен калций, фосфор, магнезий, натрий и калий в балансирано съотношение и органично желязо за кръвта.
За да реагираме адекватно на предизвикателствата на съвременните технологии и на радиацията, трябва да направим най-необходимото: - да изберем нужната храна или хранителна добавка, витамините А,С и Е, цинк и манган, да пием повече вода и да избягваме цигарите и алкохола.