
„Човек е това, с което се храни”
Тази мисъл довежда до заключение, че растенията освен за храна, служат и за лечение. Наред с предписаните лекарства, лекарите съветват и какво да консумираме докато боледуваме. А ние съветваме: „Консумирайте тези храни преди лекарствата”
1. При анемия - кайсии, авокадо, диня, патладжан, грозде, пъпеши, ягоди, къпини, смокини, тикви, картофи, боровинки, цариградско грозде, моркови, водорасли, лешници, цвекло, черница, спанак, чай, ябълки.
2. За намаляване на апетита – дюля, анасон, портокал, грозде, череши, горчица, нар, грейпфрут, круши, къпини, ягоди, зеле, картофи, лимон, лук, лют червен пипер, малина, мандарина, портокал, моркови, овес, праскови, магданоз, репички, ряпа, целина, сливи, касис, копър, хрян, цикория, чесън, ябълки.
3. Артрит - боровинки, пъпеши, ягоди, зеле, дрян, коприва, лимон, лук, зърнастец, овес, орехи, репи, целина, сливи, касис, зелен фасул, хрян, боровинки, чесън, ябълки.
4. Атеросклероза - пъпеш, царевица, лук, водорасли, олио, сливи, цвекло, касис, чесън, ябълки.
5. Хемороиди - боровинки, пъпеши, ягоди, водорасли, коприва, малини, черни маслини, моркови.
6. Хипертония - дини, грозде, ягоди, червена боровинка, лимон, лук, краставици, арония, маруля, цвекло, фасул, копър, ябълки.
7. Диабет – киви, грах, гъби, ягоди, дафинови листа, овесени ядки, салати, сокове от круши, картофи, зеле, череши, малини, боровинки.
8. Запек - сливи, диня, грозде, череши, пъпеши, круши, къпини, ягоди, смокини, зеле, коприва, цариградско грозде, лук, маслини, моркови, водорасли, краставица, праскови, слънчогледово олио, тиква, смокини, чесън, ябълки и ечемик. При спазми: анасон, кориандър, мента, цвекло, кимион, копър.
9. Импотентност - зеле, градински чай, лук, орехи, праскови, магданоз, домати, ряпа, цвекло, целина, тиквени семки.
10. Кашлица и настинки - кайсии, анасон, грозде, череши, нар, елда, круши, смокини, боровинки, лук, малини, мандарини, бадеми, моркови, краставици, репички, касис, кимион, копър, чесън.
11. Кръвоизливи - дюля, портокал, диня, грозде, череши, ягоди, червена боровинка, градински чай, царевица, лимон, малина, дива къпина, касис, боровинки, киселец.
12. При кърмене - моркови, лешници, репички, маруля, кимион, копър.
13. Висока температура (при настинка) - цитрусови, боровинки, грозде, череши, къпини, ягоди, боровинки, смокини, малини, касис, магарешки бодил, чесън.
14. Затлъстяване - боровинки, къпини, моркови, краставици, маруля, ябълки.
15. Оток при бъбречни и сърдечни заболявания - дюля, пъпеш, боровинки, грозде, череши, грах, круша, пъпеш, ягоди, смокини, червени боровинки, картофи, къпини, черни маслини, моркови, диви малини, овес, краставици, магданоз, праскови, ряпа, репички, червено цвекло, сливи, червено френско грозде, тиква, копър, хрян, чай, ябълки.
16. Чернодробни и жлъчни заболявания - диня, боровинки, грозде, грах, нар, грейпфрут, калина, коприва, цариградско грозде, лимон, морков, зърнастец, краставици, ряпа, ориз, червено френско грозде.
17. Бъбречни заболявания - грах, круши, пъпеши, ягоди, смокини, моркови, краставици, сливи, касис, боровинки, чесън, ябълки.
18. Диария - дюля, нар, боровинки, дива къпина, френско грозде, трънка. 19. Раздразнителност, безсъние, тревога - диня, червена боровинка, зеле, лимон, бадеми, ряпа, маруля, копър.
20. Сърдечна недостатъчност - грозде, елда, ягоди, червена боровинка, смокини, картофи, бадеми, моркови, зеле, овес, праскови, магданоз, чесън, копър, ябълки.
21. Гадене, повръщане - дюли, лимон, малина, мандарина, праскова, червено френско грозде.
22. Изтощение, сънливост, умора - грозде, нар, грейпфрут, дрян, цариградско грозде, магнолия, лук, моркови, овес, орехи, домати, целина, касис, чесън, ечемик.
За предпочитане е всичко да се консумира сурово. Напоследък учените изказват мнение, че суровоядството (особено за растителните храни) е чудесно лекарство при редица заболявания. А твърдението, че суровата храна е тежка храна, отдавна е под въпрос.