Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2013 12:07 - С АРОМАТ НА ГРАДИНА
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 2505 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.05.2013 12:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Настъпва периодът на плодовите аромати.
За да ги запазим през цялата година е нужно да знаем как да го направим. Никак не е трудно, стига да имаме под ръка плодове и подправки  (най-добре сами произведени). Не е нужно много място, стига да знаем какво да засадим и как да го използваме.
Ликьорите и настойките приготвени в домашни условия, от произведените продукти в собствената градина, са вкусни, ароматни, полезни, евтини и екологично чисти. В тях е заключена енергията на слънцето и жизненана сила на растенията. Много поколения градинари са се опитвали да запазят градинските аромати цяла зима, приготвяйки вкусни  напитки. Така е в целия свят… Нека използваме техните съвети, за да си приготвим вкусни и полезни неща.
* Ягодово-млечен ликьор „Бери” Един килограм малини, къпини, ягоди, боровинки, вишни и череши (без костилките), 1 литър спирт, 0,5 литра мляко, 1 литър вода и 0,5 kg захар. Плодовете леко се намачкват или ситно нарязват и се поставят в 3 литров буркан. Заливат се със спирта и се затварят с пластмасова капачка. От време на време се разклащат. След една седмица се добавя млякото и се разбърква ежедневно. Още след една седмица се приготвя захарен сироп от захарта и водата, изстудява се и се налива в буркана. Продължава да се разклаща една седмица. След това с тънък маркуч се отделя течността и се поставя в бутилки. По-гъстата маса се филтрува през памук. Получава се над 2,5 литра изумителен ликьор, който предпазва от настинки през студените зимни дни.   * Столистен зелен ликьор Продукти: 100 нетретирани с препарати за растителна защита листа от  касис, череша, малина, къпина, мента и т.н., 1,5 литра вода, 1 чаша обикновена захар, 3 бутилки водка (за да се получи 20о-ов ликьор ). Измитите листа се поставят в емайлирана тенджера и се заливат с гореща вода. Тенджерата се завива с нещо вълнено, за да изстива бавно. След 4 часа се добавя захарта и се  слага на огъня до завиране. След като се охлади до стайна температура се  добавя водката. След 1 седмица ликьорът е готов. Ако искаме да увеличим градуса на получената напитка (на около 35о), заменяме водката със 750 ml  спирт. Ако добавим 1 литър спирт ще получим напитка с 40о. * Канадски ментов ликьор „Мойра Карлсън” Продукти: 1 чаена чаша (ч.ч.) сушени или 2 ч.ч. пресни листа от мента, 3 ч.ч. водка (ракия), 1 ч.ч. захар, 0,5 ч.ч. вода. Ментата се поставя в стъклена   бутилка и се залива с водката. Бутилката се затваря плътно и се поставя на тъмно, като се разклаща от време на време. След 2 седмици настойката се филтрува (прецежда). Захарта се смесва с водата и се загрява, докато се разтвори. След охлаждане се налива в настойката. Ликьорът се поставя в стъклена бутилка и се затваря с плътна тапа. Питието е  готово за използване, но след няколко месеца ароматът се смекчава и  удоволствието от вълшебният вкус е несравнимо. * Вишнев ликьор по български Два килограма вишни без костилките, 1 kg захар, 6-7 зърна карамфил, 2 ванилии, 10 g канела, 1 индийско орехче и 0,5 литра водка. Изчистените от костилките вишни се поставят в буркан, засипват се със захарта и се поставят на слънце за десет дни. След това се добавят водката и подправките.  След 5 седмици ликьора се прецежда и се налива в бутилки. * Ликьор от ягоди „Фрагария” Един kg добре узрели ягоди, 1 kg захар, 0,5 литра вода, 0,5 литра водка. Сварява се сироп от водата и захарта  и към него се добавят ягодите. След изстиване сместа се  налива в трилитров буркан, който се държи 10-12 дни на слънце. Прецежда се и към течността се добавя водката. Налива се в бутилки. По същият начин може да се направи и ликьор от малини. * Ябълков (крушов) ликьор Един килограм добре узрели ябълки (круши) се настъргват на едро ренде и се поставят в стъклен буркан. Заливат се с 0,5 литра водка и се държат на слънце 5 седмици. Прецежда се отделения сок. За всеки литър отделен сок се приготвя сироп от 300 g захар и 600 ml вода. След изстиване свареният сироп се прибавя към отделения ябълков (крушов) сок. Престоява 1 седмица и се филтрува. Налива се в бутилки.   Забележка: Дали е вреден алкохолът който включваме в ликьорите ? Както всяко нещо и той може да бъде едновременно и отрова и лекарство и храна - всичко се определя от количеството и качеството на използвания продукт.          

 



Тагове:   напитки,   плодове,   аромати,


Гласувай:
2
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 747918
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 234
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Блогрол
1. hobi