Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2013 17:09 - ДЪРВОВИДНА ХОРТЕНЗИЯ, СОРТ АНАБЕЛ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 9448 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Този забележителен дървовиден  сорт  цъфти обилно и дълго - от юли до октомври. В сравнение с другите видове хортензии, дървовидната има пищна корона (образувайки полусферичен храст) с много гъвкави издънки. По-възрастните храсти достигат  ширина до 3 метра и 1,2-1,5 метра височина. Дървовидната хортензия запазва декоративната си стойност от ранна пролет до късна есен. Храстът е красив даже и без цветове, покрит с големи до 30 см дълги листа с наситено зелена окраска. А когато се покрие с грамадните си бели съцветия, то картината  е неотразима.

Отглеждане на дървовидната хортензия.

Дървовидната хортензия отлично се вписва като единично растение в градината, защото цъфтящият храст се вижда отдалече и е красив от всички страни. Най-добре е да се разполага в полусенчести места, така че да се огрява сутрин и късно след обяд, когато слънцето не е толкова жарко. Не е добре да се засажда близо до големи дървета, защото обича влагата, а дърветата я поглъщат обилно от почвата. Добре е да се разполага от северната страна на постройките. Ако обаче няма тези условия за отглеждане и се налага дървовидната хортензия да се засади на слънце или близо до дървета, то трябва много обилно да се полива, най-добре с мека дъждовна вода. Това цвете расте много буйно, затова изисква и богата почва, но лека, хумусна, с добавка на листовка, торф и пясък. Предпочита кисели почви. Не понася вар и пепел. За съхранение на влагата в почвата е желателно да се мулчира с компост, което позволява и безпрепятствено зимуване на храстите. Лятото за мулчиране можем да използваме окосената около храста трева.

Подхранване на хортензията.

За да имаме красив храст с ефективно и продължително цъфтене, е нужно съответно подхранване. Напролет, преди мулчиране, почвата около храста се разкопава и се посипва с комплексен тор, съдържат азот, фосфор и калий в нужната пропорция. Това обаче не е достатъчно -  трябва да се добавят и торове от групата на микроелементите. Второ подхранване се извършва през периода на бутонизацията, когато се поставя само фосфорен и калиев тор (например  50 г. суперфосфат и 25-30 г. калиев сулфат). Младите растения могат да се подхранят още 1-2 пъти през лятото, но с много по-малки дози. През време на цъфтежа да не се използва азотен тор, тъй като съцветията позеленяват, а прекомерното торене с азот влошава и презимуването на растенията. Дървовидната хортензия се полива понякога с разредена мътеница (айран без сол) или разредено кисело мляко. Някои подхранват хортензията и с хлебни остатъци натопени във вода. През пролетта дървовидната хортензия се подхранва три пъти с калиев перманганат, за да заякнат леторастите и да не се чупят през лятото от тежестта на съцветията, които достигат големина до 25 см в диаметър, особено след дъжд и вятър. Връзването на клоните заедно или на подпори разваля красивата гледка.

Презимуване

Дървовидната хортензия се явява студоустойчиво растение. Добре запасените с хранителни вещества растения и добре формираните обикновено при нашите условия не измръзват. Ако все пак отделни части се повредят, те лесно се възстановяват. Обикновено късно през есента растенията се загребват с почва на височина до 20 см, а може да се постави и листовка.

Резитба

Възрастните храсти (четири и повече годишните) се режат рано напролет, като се изрязват краищата на  върховете с 10-20 см. Така леторастите стават по-дебели и устойчиви, а съцветията по-големи и красиви. Ако леторастите са много тънки и изтеглени, те могат да се съкратят с 1/3. Младите растения не се режат до навършване на четиригодишна възраст. Това е свързано с мощното сокодвижение, което може да причини изсъхване на младите леторасти.

Размножение

Размножава се вегетативно с резници и отводи. Зелени резници могат да се получат през време на цъфтежа, като се използват върховете на издънките израсли текущата година. Те се обработват с растежни регулатори за вкореняване. Започват да цъфтят обилно на 4-5 година.

 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 851049
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi