Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2013 12:29 - ЧАЕНО ДЪРВО В САКСИЯ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 8820 Коментари: 0 Гласове:
1



image
Свикнали сме да наричаме чай всяка запарка от части на растения. Не, не става дума за това,  а за истинското китайско чаено дърво (Thea sinensis), което може да се отглежда и в саксия, независимо че при естествените си местонахождения в Азия достига до 10 m височина. От него се произвеждат (според начина на обработка) различни видове чай – черен, зелен, жълт, бял и редица други. Зеленият чай се  произвежда без ферментация на листата, изключително полезен е и е най-широко използваният. Притежава ценни качества:

1. Съдържа полифеноли (катехини) - мощни антиоксиданти и  четири пъти повече витамин С от портокалите. Помага за изхвърлянето на тежките метали от човешкото тяло и натрупаните при тютюнопушенето вредни вещества.

2. Намалява риска от ракови заболявания.

3. Успокоява възпалената кожа.

4. Защитава от кариес и действа благоприятно на очите.

5. Нормализира кръвното налягане, циркулацията на кръвта и сърдечната дейност, лекува атеросклерозата.

6. Укрепва паметта и мозъчната дейност, ободрява и помага при преумора.

7. Забавя стареенето на клетките и удължава младостта и дълголетието.

8. Помага за отслабването, метаболизма и изгарянето на калории.

9. Подобрява  функциите на бъбреците, пикочния мехур и стомаха.

 

10. Лекува алергиите.

Изсушените чаени листа се съхраняват на тъмно и сухо място в стъклени, порцеланови или метални съдове до 18 месеца (до 6 месеца след производството им са с най-добри вкусови качества). Дневното количество зелен чай, подходящо за повечето хора е 4-5 чашки. Чаят не се запарва с вряла вода. Горещата вода престоява няколко минути (докато се темперира до около 60оС) и тогава се използва за заливане.

Отглеждане. В домашни условия чаеното дърво се отглежда лесно (в саксии) и цъфти удивително красиво (с бели деликатно ароматни цветове и яркожълти прашникови торбички). Формираният вечнозелен храст е около  50-80 cm висок. Понася както сенчести, така и добре осветени места. През зимата се внася в помещения с температура 5-8оС, но може да живее и при 18-25оС  (с често оросяване). През лятото се изнася навън и се полива редовно. Подхранва се  през 15 дни с комбиниран тор за цветя. Субстратът за засаждане на чаеното дърво трябва да е рохкав, с рН 4,5-5,5. Малките растения се пресаждат в нов съд всяка година, а възрастните - през 2-3 години. Чаят се размножава обикновено със семена, (засяти на дълбочина 3-4 cm веднага след събирането им). Напролет, когато растенията са около 15-20 cm високи, се отрязват на 10 cm над почвената повърхност, за да се предизвика разклоняване. При оформените растения резитбите са ежегодни, с цел стимулиране растежа, поддържане  равновесие в короната и добиване на повече листна маса. Премахват се тези клони, които засенчват и сгъстяват короната, а така също  болните  и наранените. Чаените растения често се нападат от листни въшки, кафяви и сиви петна, но борбата с химически средства трябва да е прецизна, за да не се влошават вкусовите качества на чая.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 855180
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi