
Свикнали сме да наричаме чай всяка запарка от части на растения. Не, не става дума за това, а за истинското китайско чаено дърво (Thea sinensis), което може да се отглежда и в саксия, независимо че при естествените си местонахождения в Азия достига до 10 m височина. От него се произвеждат (според начина на обработка) различни видове чай – черен, зелен, жълт, бял и редица други. Зеленият чай се произвежда без ферментация на листата, изключително полезен е и е най-широко използваният. Притежава ценни качества:
1. Съдържа полифеноли (катехини) - мощни антиоксиданти и четири пъти повече витамин С от портокалите. Помага за изхвърлянето на тежките метали от човешкото тяло и натрупаните при тютюнопушенето вредни вещества.
2. Намалява риска от ракови заболявания.
3. Успокоява възпалената кожа.
4. Защитава от кариес и действа благоприятно на очите.
5. Нормализира кръвното налягане, циркулацията на кръвта и сърдечната дейност, лекува атеросклерозата.
6. Укрепва паметта и мозъчната дейност, ободрява и помага при преумора.
7. Забавя стареенето на клетките и удължава младостта и дълголетието.
8. Помага за отслабването, метаболизма и изгарянето на калории.
9. Подобрява функциите на бъбреците, пикочния мехур и стомаха.
10. Лекува алергиите.
Изсушените чаени листа се съхраняват на тъмно и сухо място в стъклени, порцеланови или метални съдове до 18 месеца (до 6 месеца след производството им са с най-добри вкусови качества). Дневното количество зелен чай, подходящо за повечето хора е 4-5 чашки. Чаят не се запарва с вряла вода. Горещата вода престоява няколко минути (докато се темперира до около 60оС) и тогава се използва за заливане.
Отглеждане. В домашни условия чаеното дърво се отглежда лесно (в саксии) и цъфти удивително красиво (с бели деликатно ароматни цветове и яркожълти прашникови торбички). Формираният вечнозелен храст е около 50-80 cm висок. Понася както сенчести, така и добре осветени места. През зимата се внася в помещения с температура 5-8оС, но може да живее и при 18-25оС (с често оросяване). През лятото се изнася навън и се полива редовно. Подхранва се през 15 дни с комбиниран тор за цветя. Субстратът за засаждане на чаеното дърво трябва да е рохкав, с рН 4,5-5,5. Малките растения се пресаждат в нов съд всяка година, а възрастните - през 2-3 години. Чаят се размножава обикновено със семена, (засяти на дълбочина 3-4 cm веднага след събирането им). Напролет, когато растенията са около 15-20 cm високи, се отрязват на 10 cm над почвената повърхност, за да се предизвика разклоняване. При оформените растения резитбите са ежегодни, с цел стимулиране растежа, поддържане равновесие в короната и добиване на повече листна маса. Премахват се тези клони, които засенчват и сгъстяват короната, а така също болните и наранените. Чаените растения често се нападат от листни въшки, кафяви и сиви петна, но борбата с химически средства трябва да е прецизна, за да не се влошават вкусовите качества на чая.