Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2013 13:53 - ХАНАМИ-ПРАЗНИКЪТ НА ВИШНЕВИЯ ЦВЯТ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 3172 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

 

image

 Няма нищо по-съвършено от природата. Тя рисува, оцветява, изгражда, превъплъщава, дарява ни с красота и ни закриля от превратностите на живота.

Всяка пролет в Япония хората съзерцават Сакура (вишневите цветове) смятани за  символ на японския характер. Сравняват ги с живота на самураите. Живот, който продължава не повече от три дни, но е красив и достоен. Дори традиционната японска роза не може да се сравнява с вишневия цвят. Японското вишнево дърво Cherry Blossoms не дава плодове, единствената му мисия е да ражда красота. Затова то присъства неизменно като мотив в бита на японците, в кимоната, порцелановите съдове, декоративните предмети и женските аксесоари. Празникът на вишневия цвят е  религиозен ритуал, свързан с пристигането на пролетта, когато се изпълняват различни церемонии, предшестващи сеитбата. По цветчетата се предсказва бъдещата реколта. Ако вишневото дърво е отрупано с цветове, то предизвестява необичайно богата оризова реколта и хората празнуват с храна и саке под него. Още в началото на март средствата за масово осведомяване обявяват движението  „Фронт на вишневия цвят” -  една от първите по важност новини. Възхищението от природата е уникален феномен за японската култура. Краткотрайното разцъфване на сакурата е вдъхновявало много поети и автори да  символизират преходността на живота и неумолимото действие на времето.

Цъфтежът на вишните започва първо на юг - в Окинава още  през март, пренася се на север, и през април е в Киото и Токио, а  през май пристига на остров  Хокайдо. Периодът на цъфтеж на сакура е много кратък, само за няколко дни и цветовете се отнасят от пролетният бриз. Тогава хората  спират ежедневната си работа, затварят магазините и се наслаждават на великолепието на вишневия цвят.  Ценителите на този природен дар  избират по-отдалечените планини или малките населени места, където  се отдават на пълен съзерцателен покой. Милиони посетители пътуват до известните храмове и вишневи градини. Празнуват пролетта с танци и музикални концерти, поетични рецитали и изложби, представящи настъпващия пролетен сезон. Множество хора се настаняват  под цъфналите вишни и съзерцават природната красота. Танци и песни допълват тържествата и красивата гледка на разцъфналите сакура. Ханами продължава и през нощта, осветена с множество фенери. Редица места, като парк Ueno, се превръщат в танцувални нощни сцени. Повечето обществени сгради и училища в Япония са обградени с красиви насаждения от сакура. И учебната, и фискалната година започват на 1 април,  съвпадайки със сезона на сакурите.

Краят на ханами обаче не е край и на сакура. Цветовете на вишната се съхраняват дълго време посипани със сол. А когато се попарят с гореща вода, се получава благоуханно и леко питие. То се сервира по всяко време, но е традиционно при сватби и тържествени церемонии. Така мимолетната красота на вишневия цвят  съхранява  още един миг от вечността.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 850846
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi