Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2012 14:32 - ЗЕЛЕНИТЕ НИ ПРИЯТЕЛИ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 1614 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Кои са нашите най-верни приятели на планетата? Отговорът е: - растенията. Те са мълчаливите наши съучастници в изграждане на  живата природа. Те са част от общата енергийна система. Не ни се сърдят за нищо, не ни безпокоят с нищо, но могат да ни помагат,  очароват и радват. Кои са незаменимите им качества?... Огледайте се и ще разберете. Обиколени сме с растения, които ни служат в нашето ежедневие, с които постоянно общуваме. Просто животът е немислим без тях. Човекът и растенията  живеят в Невидимия свят колективно и се проявяват на Земята неразделно.

Растенията изхранват не само човешкия род, но и животните. Те са и нашия топлинен ресурс. Голяма част от храната е растителна. Тя е полезна и незаменима. С нея се осигуряват нужните за организма белтъчини, мазнини, въглехидрати, органични киселини, витамини, микро и макроелементи, антиоксиданти, целулоза, пектин, ароматни вещества, растителни мазнини и др.

Чрез фотосинтезата ни осигуряват въздуха който дишаме. Невъзможен е животът на планетата ако ги няма растенията. В микроклимата на домашните условия могат да ни помогнат сансевиерата, каланхоето, хлорофитумът, алоето и редица други  „зелени абсорбатори”, които пречистват и освежават въздуха от вредните вещества.

♦ Растенията регулират водния баланс на Земята. Без тях земята би се превърнала в гола пустиня. Може ли да се живее без вода? Невъзможно.

♦ Растенията регулират и нашата психика. Аромотерапията е едно от направленията на нетрадиционната  медицина. Тя е особено ефикасна при нервно-психични разстройства. Ароматите  и екстрактите от някои растения се използват при редица заболявания. Благоприятно въздействие върху психиката на човека оказват такива „домашни лечители” като цитрусовите растения, жасминът, гарденията, розата, лавандулата, розмаринът, ментата и др.

Те не само, че ни лекуват, укрепват, успокояват и разкрасяват, но и въздействат върху нашата съдба. С тяхна помощ и най-неугледното помещение може да се превърне в райско кътче. Те ни даряват с  широка гама от цветове, аромати  и форми. Въздействат върху нашето ежедневие, разкрасявайки живота ни. С присъствието си те формират нашите чувства и съдействат за извършване на определени постъпки. Астролозите свързват конкретни видове растения с качествата на характера. Енергиите на определени растения влияят на конкретни сетива и системи в човека.

Разговарянето с растенията е познато на определени хора и до днес. Някои от нас слухово възприемат „говоренето" на растенията, но обикновено това, което те искат да ни кажат, може да се възприеме чрез мисълта и чрез чувствата. Растенията, с които общуваме, освен че улавят нашите настроения, мисли и емоции, знаят от какво боледуваме, от какво се нуждае тялото ни, за да се развива нормално и как да оздравее. Те излъчват в Космоса (нашето общо пространство) положителна енергия.   Ако възпитаваме в себе си навик да се вслушваме в растенията, интуитивно ще усещаме началото на здравословните ни проблеми и ще ги предотвратяваме благодарение на тях. Затова не трябва да забравяме, че растенията са живи същества, които усещат и болка и страх и обич. Когато нямаме дворове и градини често трябва да излизаме сред природата. Всеки ден или поне няколко пъти в седмицата трябва да бъдем в близост с дърветата и цветята. Това ще зарежда и укрепва нервната и имунната ни система, ще повишава количеството кислород в кръвта. Растенията имат свойството да отнемат стреса, главният причинител на  болестите при съвременния човек.

Когато сме сред природата, трябва да се радваме на растенията, да ги докосваме, да оценяваме красотата им, да вдишваме аромата им, да им благодарим, приемайки ги съзнателно. Спасението на човешкия род зависи от общуването му с природата и от възстановяване на взаимната любов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 855409
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi