Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2012 14:14 - МЕДЪТ – ХРАНА НА БОГОВЕТЕ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 3648 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.09.2012 14:17


 

„Яжте мед и не се плашете от грипа”. Вероятно така биха казали древните гърци и римляни които вярвали, че безсмъртните богове се хранят с амброзия (пчелен мед и мляко). Хипократ и Авицена, както и древните индуси използвали и препоръчвали чудодейните лечебни качества на меда. В миналото римляните и гърците използвали меда за консервиране на месо. С него египтяните и гърците балсамирали. Тялото на Александър Македонски (починал по време на далечен поход) било съхранено и пренесено до родното му място за погребение благодарение на меда. Вероятно древните народи са знаели за антибактериалните и антивирусните му свойства. Авицена препоръчвал меда като храна, която повишава работоспособността и удължава живота. Медът според него запазва младостта, изостря ума и възстановява паметта.

Какво представлява пчелният мед ? Медът е най-превъзходният и уникален продукт на природата. Изучаването му е започнало преди векове и продължава и в наши дни. Вече са открити над 40 биологично активни вещества в неговия състав. Той е единственият продукт, за който няма спор между народната и съвременната медицина. Пчелният мед е сладък продукт, който пчелите събират, трансформират чрез комбиниране със специфични вещества от организма си, отлагат, дехидратират, складират и съхраняват в пчелни килийки до съзряването му. На база експериментални и клинични наблюдения е установено, че медът е изключително средство за профилактика и лечение на гастрит, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, черния дроб и жлъчните пътища. Приемането на мед в чист вид или в комбинация с различни плодови сокове и лекарствени растения нормализира киселинността, спира болката и намалява възбудимостта на слизестата обвивка на стомаха. Но медът има и общо укрепващо въздействие като цяло, особено върху нервната система. Той се използва и за лечение на диабет, анемия, астма, високо кръвно налягане и за намаляване на холестерола в кръвта. Медът се прилага и при  инфекциозни заболявания и туберколоза. Препоръчително е изяждането на 100-150 g пчелен мед на ден (1-2 g на 1 kg живо тегло), разтворен в билков чай или хладка вода. Специалистите приемат, че две супени лъжици мед, приети с варено жито, освен добро противозапичащо средство са и чудесна профилактика срещу рак на дебелото черво. Добра храна за тялото и паметта  е медът с ядки  (лешници или орехи). Той може да се комбинира с овесени ядки, трици и пшеничени кълнове.

*Медът е склад за минерали и витамини. Наред със захарта, медът съдържа магнезий, калий, калций, натрий, сяра, йод, хлор, желязо и фосфор. Много интересен е фактът, че съотношението на микроелементите в меда е почти същото, както и в кръвта на човека. Медът съдържа соли на мангана, силиция, алуминий, хрома, медта, лития, никела, оловото, цинка и др. В меда има и органични киселини (млечна, ябълчна, лимонена, оксалова) и ензимите, които освен че придават приятни вкусови качества, подобряват и процесите на храносмилането.  Витамините В1, В2, В3, В5, В6, В12, РР, К, А, С и др., съчетани с други важни за организма вещества го правят незаменима храна. Освен всичко изброено дотук медът съдържа и хормони. Белтъчните и азотните вещества в меда са представени от албумин, глобулин, пептони, ензими и съставляват половината от колоидните вещества. Аминокиселините, съдържащи се в меда, са около 20 на брой (лизин , хистидин) и др. Липиди се съдържат в минимални количества, които се състоят от триглицериди, стероли, фосфолипиди, свободни мастни киселини (палмитинова, и др.) и техни естери. Съдържат се още етерични и ароматични вещества, деривати на хлорофила.

*Въглехидратите на меда са лесно усвоими. Той е елексир за децата, възрастните и възстановяващите се след боледуване. Препоръчва се на всички хора, свързани с физическо натоварване (спортисти и работници упражняващи тежък физически труд), тъй като бързо заличава умората и мускулната треска. Поради способността на съдържащата се в него захар да се превръща в лесно усвоима форма, въпреки че медът съдържа голямо количество киселини, той лесно се понася дори и от най-чувствителните стомаси. Същевременно помага за по-доброто функциониране на червата и бъбреците.

*Медът е нискокалоричен. Когато бъде сравнен със същото количество захар, въпреки че е доста сладък, той доставя 40% по-малко калории на организма. Това, че медът дава  енергия на тялото, но в същото време не позволява да се напълнее от него, е достатъчно, за да се приеме като хранителен въглехидратен източник с изключителни качества.

*Медът бързо навлиза в кръвта. Когато медът бъде разбъркан с хладка вода, за 7 минути той навлиза в кръвта. Поради свободната захар, която съдържа, улеснява работата на мозъка.

*Медът има противобактериално и противовъзпалително действие. Тази особеност на меда, благодарение на която той не може да съдържа бактерии, се нарича “изолиращо въздействие”. Извършените опити показват, че свойството на меда да убива бактериите се увеличава два пъти, когато бъде разреден с вода. Медът е изключително ефикасен за отстраняването на инфекции при рани. Изчиства  мъртвите клетки в наранената област и спомага за образуване на нови тъкани. Употребата на меда като лекарство за рани е спомената дори в най-старите исторически ръкописи. Медът има и противовъзпалителен ефект, който намалява отока около раната. Увеличава кръвообращението, като по този начин се ускорява заздравителният процес и се намалява усещаната болка.
* Съдейства при изграждането на кръвта. Медът доставя част от необходимата за организма енергия при производството на кръвта. Помага и за прочистването й. Той влияе на кръвообращението  регулиращо. Медът е важен защитник срещу втвърдяване на кръвоносните съдове. *Антиоксидант е. Всеки, който иска да живее здравословно, трябва да консумира мед. Експертите вярват, че храните богати на антиоксиданти, могат да предпазват от  рак и сърдечни заболявания. В меда много силни антиоксиданти са рinocembrin, pinobaxin, chrisin и galagin. От тях pinocembrin се намира само в меда.  

Най-подходящото време за прием на меда е сутрин рано на гладно (половин-един час преди хранене), самостоятелно или с чаша мляко (прясно или кисело), с чай, а също така и с фреш от лимон или грейпфрут.

Сега когато сме в период на вирусна атака, нека медът да присъства ежедневно на трапезата ни, за да запазим живота и здравето си.  

Рецепти:

1. При грип.  Използва се мед и чесън. Чесънът се счуква много добре (на кашица) и се смесва с равно количество мед. Взема се вечер по една чаена лъжичка с чаша топъл (не горещ) чай.

2. За кашлица.  Изцежда се сока на два лимона и се смесва с 300 g чист мед. Взема се по една супена лъжица три пъти на ден преди ядене.

3. За подсилване на сърцето. Орехови ядки –120 g, ядки от кайсия-60 g, листа от индрише – 30 бр., лимони – 500 g, пчелен мед – 500 g.
Смлените лимони и ядки се разбъркват много добре и към тях се прибавят ситно нарязаните листа от индрише. Разбъркват се  с меда. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно след хранене.

4. При сърдечна недостатъчност. 5 g пчелно млечице се обърква с 250 g мед и се изяжда за 15 дни по 1 кафeна лъжичка 3 пъти на ден. Съхранява се в хладилник. Рецептата може да се използва и при намалено зрение, диабет, анемия, астма, високо кръвно налягане и за намаляване на холестерола в кръвта.

5. Като разхлабително. 100 g мед се разтваря в 1 водна чаша топла вода и се пие сутрин на гладно. За сън се използва 50 g мед половин час преди лягане.

 




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 854912
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi