
( Luffa)
Луфата е екзотично тропическо растение, произхождащо от Южна Азия. Принадлежи към семейство тиквови (Cucurbitaceae L.). Родът Луфа (Luffa) е представен от 20 вида. По-известни са Luffa cilindrica, L.compositum, L.comp.heel и L.operculata. Две разновидности на L.cilindrica - египетската луфа и остроребрестата луфа, се култивират от незапомнени времена. Луфата е сравнително ново за нашата страна културно растение, внесено около 1912 г. от любители градинари. В търговската мрежа у нас луфата се използва ограничено, главно като изтривалки за баня. Световен производител на тази култура е Япония, от която ежегодно се изнасят над 1 млн. екземпляри, а в Европа най-широко се отглежда в Чехия и Словакия. Луфата се използва като техническо, влакнодайно, маслодайно, зеленчуково и лекарствено растение. В Китай изсушената пулпа на плода традиционно се използва за успокояване на мускулни, коремни и ставни болки, при бронхити и за сваляне на висока температура. Основно се използват две съставки от луфата (маслото и фибрите). Маслото, извлечено от семената, съдържа основни мастни киселини много близки до мастните киселини в повърхностния кожен слой на човека. То има изключителното свойство да възстановява липидите, като зарежда епидермиса, без да оставя мазен слой върху повърхността. Фибрите на луфата са фини частици, използвани заради тяхното меко ексфолиращо свойство. Напоследък модните козметични фирми продават гъби-луфа като средство за масажи срещу целулит. Подложени на определена обработка, от влакната се получават изолационни, акустични и термични плочи, противовъзпалителни консумативи, филтри за кафе, опаковки за хранителни продукти и други. Това интересно растение от семейство тиквови може да украси двора, да зарадва гастрономите, да послужи като лекарство (във фитотерапията и хомеопатията) и да ни е полезен сътрудник в грижите за красотата. Засадена на балконите, луфата изгражда декоративна преграда изолираща от шум, прах или силно слънце. Декоративната й стойност е не по-малка от тази на много увивни растения.
Ботаническо описание и биологични особености. Луфата (Luffa cylindrica) е пълзящо едногодишно растение, което дава плод, приличащ на тиквичките. Стъблата достигат дължина 5 m. Листата са длановидни по форма, дълги около 25 cm с 5-7 триъгълни заострени дяла, разположени на дълги дръжки. От пазвите на дръжките излизат мъжките и женски цветове. Мъжките цветове са събрани по 15-20 в гроздовидни съцветия, които след приключване на цъфтежа окапват. Женските цветове са единични и са разположени върху къси дръжки. Чашката и венчето са изградени от по 5 листчета, като венчето е ярко жълто, достигащо до 4 cm в диаметър. Луфата е разделнополово растение. У нас са познати и двете разновидности. Гладката луфа (египетската) образува дълги над 60 cm плодове, цилиндрични, заострени откъм дръжката, с тънка, лесно обелваща се кора и бяла нежна тъкан. Тя разтваря цветовете си сутрин и се опрашва от пчелите. Вегетационният й период е по-дълъг от този на ръбестата луфа и често пъти при нашите условия малка част от плодовете достигат стопанска зрелост. Ръбестата луфа (остроребрестата) цъфти през нощта и разчита на нощните насекоми за опрашването. Има по-дребни (до 40 cm) плодове, ръбести, конусовидни, с нежна, плътна и здрава гъбеста тъкан. Кората на плодовете е груба и се бели много трудно (налага се да се накисва във вряла вода). Ръбестата луфа е по-малко взискателна към почвата и климата и по-малко страда от гъбни заболявания. Тя се отглежда с успех в южните и топли райони на страната. Луфата е топлолюбиво растение - оптималната температура за развитието й е 25-30оС. Тя развива сравнително слаба коренова система (разположена в повърхностния почвен пласт) и голяма листна маса (изпаряваща много вода), което налага редовно поливане. Предпочита защитени от ветровете места. Изисква топли, рохкави и богати на хранителни вещества почви, главно глинесто-песъчливи, добре обработени и наторени. Луфата не се засажда на плътни, преовлажнени и кисели почви. Когато почвата е по-бедна, трябва да се засажда в по-големи дупки напълнени до половината с оборски тор.
Отглеждане на луфата. Луфата се отглежда чрез директно засяване на семената в почвата или чрез разсад. Вегетационният й период е много дълъг, което налага у нас да се отглежда чрез разсад, за да достигнат повече плодове стопанска зрелост преди настъпване на студовете. Не понася пикиране. Семената могат да се засеят в пластмасови чашки в началото на април, както се практикува при краставицата. При благоприятни условия семената поникват за 5-6 дни. Разсаждането се извършва в началото на май при разстояния 70 х 100-120 cm, в ниски лехи или на редове, като внимателно се стръскват кофичките, без да се нарушава кореновата система. За правилното отглеждане на луфата трябва да се изгражда подпорна конструкция. По нея се насочват и връзват стъблата. Ако растенията нямат подпорна конструкция, те се разстилат по влажната почвена повърхност, нападат се често от гъбни болести и плодовете се деформират. Най-широко се използва телената (шпалирна) конструкция. Тя се състои от два реда тел, опънати на колове, поставени на 4-5 m един от друг, подобно на телената конструкция при лозовите насаждения. При нея обаче част от стъблата падат върху почвата. По-удачна конструкция е асмовидната (на чардаци), направена от по-лек материал. При отглеждане на единични растения луфата се поставя да се катери по плетове и огради. Склонните към нестандартни украси може да обвият в луфа беседката или перголата.
Грижи през вегетацията. Грижите за луфата не се различават особено от тези при останалите култури от семейство тиквови. Тя образува голяма листна маса и дава много плодове, затова се нуждае и от повече тор. Тори се предпосадъчно с 5-6 t оборски тор, 50 kg суперфосфат, 40 kg амониев нитрат и 20 kg калиев сулфат. Амониевият нитрат се внася на три пъти (при разсаждането, при второто и при третото окопаване). Луфата се полива често. През май е достатъчна една поливка седмично, а през юни, юли, август и до средата на септември (в зависимост от валежите) – по 1-2 поливки. След този период поливките значително се намаляват с цел плодовете да узреят. При поливането почвената повърхност се сбива и силно заплевелява, което налага луфата да се окопава най-малко три пъти. Стъблата на луфата се връзват неколкократно за подпорите. В началото на растежа всички второразредни стъбла се премахват. С цел да се съкрати вегетацията, когато главното стъбло достигне 3 m дължина, то се прищипва. Всички плодове формирани късно и ненормално развитите се премахват. На едно растение се оставят само по 6-8 плода при гладката луфа и по 10-12 при ръбестата. Сроковете на беритба на луфата зависят от нейното предназначение. Младите плодове на египетската луфа (използвани за консумация) приличат по вкус на тиквичките, но имат специфичен приятен аромат. В кухнята на много народи те са измежду любимите зеленчуци. В биологична зрелост плодовете на луфата са кухи, остават само кората, гъбестата тъкан и семената. Зрелите плодове са тъмнооранжеви, състоящи се от гъсто разположени ликови проводящи снопчета, образуващи сложна мрежа. Добре е да се оберат преди падане на сланите. Обраните плодове се потапят във вода и след това се обелват като банан. При ръбестата луфа плодовете се потапят във вряла вода. Не трябва да се закъснява с обелването, за да не се променя цвета на гъбата. След това тя се промива няколко пъти със сапунена вода, за да паднат всички остатъци от меката част и семената. Изсушава се добре на слънце и се нарязва на парчета с нужната големина. Правилно приготвената гъба не трябва да променя формата и големината си както в гореща, така и в студена вода. Събирането на семена от ръбестата луфа става преди пускане на плода в горещата вода, като го разрязваме по дължината и изтръскваме семената.