Постинг
02.04.2012 11:20 -
СОРТ БИГАРО БЮРЛА (Bigarreau burlat) –
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 2739 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 02.04.2012 11:24

Прочетен: 2739 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 02.04.2012 11:24
Черешите са едни от най-ранните пролетни плодове, които са предпочитани и от децата и от възрастните. Препоръчат се при жлъчни, чернодробни, сърдечносъдови и бъбречни заболявания, както и за диабетно болни.
Бигаро бюрла е френски черешов сорт, един от най-разпространените. Получен е от случайно семеначе в департамента Рона. У нас е внесен през 1967 г. и се отглежда във всички черешопроизводителни райони.Разпространен е доста в Испания и другите европейски страни.
Дървото е средно- до силнорастящо, с пирамидална до широкопирамидална, средно гъста корона. Клоните са гарнирани предимно с майски букетчета. Цъфтежът е средно ран. Сортът е самостерилен. Подходящи опрашители са Ранна черна едра, Хеброс, Бинг, Ван, Райниер, Наполеон, Хеделфингенска и Ърли риверс. Сортът е интерстерилен с Бигаро Моро. Встъпва в плододаване на 4-5-та година след засаждането и има умерена до добра родовитост. Студоустойчивостта му е под средната, показва известна чувствителност към късните пролетни мразове. Слабо чувствителен е на сачмянка и ранно кафяво гниене, толерантен е към някои вирусни болести и силно чувствителен на цилиндроспориоза. Не се напада от черешова муха. Изисква месторастения с добър въздушен дренаж, леки и богати почви.
Плодовете узряват през третото десетдневие на май и началото на юни. Те са едри, с размери 23x24x21 mm, със средно тегло 7,5 g, широкосърцевидни, слабо сплеснати, с тъп връх и добре очертани рамене. Коремната страна е леко издута, коремния шев е слабо изразен и почти не личи. Дръжката е къса, средно дебела, зелена. Кожицата е дебела, тъмночервена, блестяща (с гланц). Месото е тъмночервено, плътно, сочно, сладко, слабо кисело, слабо ароматично, отделящо се от костилката и с отлично качество. Сокът е червен. Костилката е средно едра, широкояйцевидна, гладка, с размери 12x10x7 mm, със средно тегло 0,3g, съставляваша 4,1 % от теглото на плода. Плодовете са издръжливи на манипулация и транспорт. Напукват се при обилни валежи по време на зреенето. Използват се главно за консумация в прясно състояние, за приготвяне на сладкиши, сокове, нектари, сладка. Рецепти.
1. Обикновено с лечебна цел за подобряване храносмилането, като диуретично, съдоукрепващо и противоанемично средство се пие по 1 чаена чаша сок от череши три пъти на ден преди ядене.
2. Отвара от дръжките на череши е добро средство за заболявания на сърцето. В 1 литър гореща вода се поставят шепа дръжки от череши. Варят се 5-10 минути. Прецеждат се и се пият като чай. 3. Диетична салата. Нужни са 300 g череши, 300 g ягоди и 1 жълта ябълка. С игла се изваждат костилките на черешите, към тях се прибавят ягодите и ябълката (обелена и нарязаната на дребни кубчета). Нарязва се и 1 листенце мента. Поръсват се с 2-3 супени лъжи уиски и се разбъркват.
Дървото е средно- до силнорастящо, с пирамидална до широкопирамидална, средно гъста корона. Клоните са гарнирани предимно с майски букетчета. Цъфтежът е средно ран. Сортът е самостерилен. Подходящи опрашители са Ранна черна едра, Хеброс, Бинг, Ван, Райниер, Наполеон, Хеделфингенска и Ърли риверс. Сортът е интерстерилен с Бигаро Моро. Встъпва в плододаване на 4-5-та година след засаждането и има умерена до добра родовитост. Студоустойчивостта му е под средната, показва известна чувствителност към късните пролетни мразове. Слабо чувствителен е на сачмянка и ранно кафяво гниене, толерантен е към някои вирусни болести и силно чувствителен на цилиндроспориоза. Не се напада от черешова муха. Изисква месторастения с добър въздушен дренаж, леки и богати почви.
Плодовете узряват през третото десетдневие на май и началото на юни. Те са едри, с размери 23x24x21 mm, със средно тегло 7,5 g, широкосърцевидни, слабо сплеснати, с тъп връх и добре очертани рамене. Коремната страна е леко издута, коремния шев е слабо изразен и почти не личи. Дръжката е къса, средно дебела, зелена. Кожицата е дебела, тъмночервена, блестяща (с гланц). Месото е тъмночервено, плътно, сочно, сладко, слабо кисело, слабо ароматично, отделящо се от костилката и с отлично качество. Сокът е червен. Костилката е средно едра, широкояйцевидна, гладка, с размери 12x10x7 mm, със средно тегло 0,3g, съставляваша 4,1 % от теглото на плода. Плодовете са издръжливи на манипулация и транспорт. Напукват се при обилни валежи по време на зреенето. Използват се главно за консумация в прясно състояние, за приготвяне на сладкиши, сокове, нектари, сладка. Рецепти.
1. Обикновено с лечебна цел за подобряване храносмилането, като диуретично, съдоукрепващо и противоанемично средство се пие по 1 чаена чаша сок от череши три пъти на ден преди ядене.
2. Отвара от дръжките на череши е добро средство за заболявания на сърцето. В 1 литър гореща вода се поставят шепа дръжки от череши. Варят се 5-10 минути. Прецеждат се и се пият като чай. 3. Диетична салата. Нужни са 300 g череши, 300 g ягоди и 1 жълта ябълка. С игла се изваждат костилките на черешите, към тях се прибавят ягодите и ябълката (обелена и нарязаната на дребни кубчета). Нарязва се и 1 листенце мента. Поръсват се с 2-3 супени лъжи уиски и се разбъркват.
Няма коментари