И в миналото хората са познавали ценните качества на сушените плодове. Може би повече отколкото ние сега. Нарязвали са плодовете на дребни резенчета и са ги изсушавали. Днес технологиите са различни и получените сушени изделия са различни. Истинските сушени плодове са напълно натурални – без консерванти, захари и каквито и да са добавки (за разлика от захаросаните пъпеши, манго, ананас и др.). Просто това са плодове на които е отнета голяма част от водата. Те са изключително вкусни и по нищо не отстъпват на сладкишите, които постоянно ни изкушават и ни карат да дебелеем. Изсушените плодове са не по-малко ценни от пресните, а имат и някои преимущества: - съхраняват се по-лесно и по-дълго, не изискват много амбалаж, заемат по-малко място. Консумацията им през есента и зимата е задължителна. Те са чудесно естествено лекарство. Тяхната употреба води до укрепване на организма. Сушените плодове са натурални разкрасители, техните ценни вещества правят кожата да изглежда нежна и гладка, ноктите здрави, а косата гъста и блестяща. Кои плодове най-често използваме за тази цел ?
➢ Сушените сини сливи ускоряват работата на стомашночревния тракт, премахват стреса и тревожността. Използват се често и в кулинарията за приготвяне на ястия с леко сладникав вкус.
➢ Сушените ябълки и круши активизират мозъчната дейност, предпазват от сърдечносъдови и простудни заболявания, укрепват венците и подобряват храносмилането. Ошав без сушени ябълки и круши не е вкусен.
➢ Стафидите укрепват нервната и сърдечносъдовата система, значително намаляват риска от остеопороза, подсилват белите дробове и са полезни за щитовидната жлеза. Често ще ги видим да украсяват козунаците или в кейка.
➢ Сушените смокини ускоряват храносмилането, предпазват от ракови заболявания и подобряват работата на щитовидната жлеза.
➢ Сушените кайсии тонизират и подобряват храносмилането, стимулират имунната система, предпазват от ракови заболявания. И те, както и сушените смокини са много вкусни.
➢ Фурмите предпазват от простудни заболявания, укрепват нервната система, подобряват концентрацията, лекуват главоболието и зареждат организма с енергия.
За да сме здрави и пълни с енергия през зимните месеци е нужно да включим в менюто си освен ядките и сушените плодове. Така ще боледуваме по-малко, ще ни подминават настинките и грипа.
Рецепти за вкусни десерти с изсушени плодове
1. В големи стъклени чаши или купички се поставя прясно заквасена сметана. Към нея се добавят изсушените фурми и стафиди. Разбърква се. Не се добавят никакви подсладители. Десерта се поднася леко охладен.
2. 200 грама сушени кайсии, 200 грама сушени смокини, 100 грама стафиди, 1 кофичка цедено кисело мляко , 2 -3 супени лъжици мед, канела за поръсване и сокът от половин лимон. Сушените плодове се заливат с добре разбитото кисело мляко, лимоновия сок и меда. Отгоре се поръсват с канела и едро нарязани орехи или лешници. За засилване на аромата може да се поръси с коняк.
спомен за музиката
Украинката не е народност а професия! 20...