Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2012 14:24 - ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ЯГОДАТА
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 5872 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2012 14:27



Колкото полезна и вкусна, толкова и привлекателна за ландшафта  е ягодата. Много се знае за нейните диетични и вкусови качества. Но  кое е любопитното и кое по-малко сме чували за нея?....
1. Ягодата може да се отглежда както на открито, така и в култивационни съоръжения, където плодовете узряват много по-рано (още в края на зимата).
2. Има сортове, които се използват за еднократно плододаване (Сюрприз де хал, Роксана, Зенга Зенгана, Покахонтас, Горела, Холидей, Кембридж фаворит, Белруби, Веспер, Дон и др.); сортове, които плододават два пъти в годината, така наречените ремонтантни сортове (Редгаунтлет, Аврора, Сан ривал и др.) и сортове, които могат да плододават целогодишно и се формират като каскадни растения (Монт Еверест).
Сортовете, които плододават повече от едни път в годината имат по-специални изисквания при отглеждането. Не се изрязватг стъблата им след първото плододаване, а само се почистват от изсъхналите листа. Полагат се допълнителни растителнозащитни мероприятия за опазване на листната маса през целия вегетационен период. Поливките са повече на брой, особено преди следващото плододаване. Задължително е редовното почистване на столоните, за да не изтощават майчините растения. Разрохкването на почвата е по-често и продължава и през летните месеци, т.е. грижите се увеличават. И макар добивите от ремонтантните сортове да не са толкова големи, както при другите сортове, те са привлекателни за дворните места и за любителите овощари, а каскадният сорт Монт Еверест е голямо изкушение за естетите. С него могат да се формират цели зелени стени върху оградите или върху специално направени конструкции (скелета наподобяващи стълби). Тези конструкции се разполагат на височина и не заемат много място, така че умело могат да се впишат  около цветните лехи. През целия вегетационен период се наслаждаваме на картина от свежи плодове, цветове, ластуни и листа.
3. Ягодата е тревисто вечнозелено растение. Листата израстват интензивно през два периода на годината - април-май и август-септември. Презимуват само най-късно формираните листа. Продължителността на живота на листата е около 70-80 дни.
4. Ластуните на ягодите (удължените пълзящи стъбла) образуват розетки не на всеки възел, а на всеки втори. Тези розетки могат да се използват за размножаване на ягодите (допрени до почвата, те образуват  корени). 
5. Дължината на ластуните многократно надвишава тази на кореновата система (обикновено корените достигат 30-40 cm). В плододаващите насаждения ластуните родовно трябва да се изрязват, за да не се изтощават майчините растения и да не се развиват болести и неприятели.
6. Залагането на плодни пъпки за следващата година става в края на септември и основно  това определя кога да се засаждат ягодите и кога ще плододават новозасадените растения.
7. Ягодите могат да се засаждат по всяко време - от април до септември  (стига да има благоприятни условия и посадъчен материал). Много ранното засаждане обаче има и някои недостатъци - няма да се получат плодове в годината на засаждане, а през цялата вегетация трябва да се полагат грижи за насажденията, което предполага само разход на време и средства без покритие. Много късното засаждане също не е за предпочитане, тъй като растенията не могат добре да се вкоренят до настъпване на зимата, изтеглят се от замръзването и размръзването на почвата и загиват. За нашата страна са удачни и обособени два срока на засаждане: - първият е от края на лятото до средата на есента, като се използва посадъчен материал произведен същата година и вторият срок е от края на зимата и пролетта (април-май) с използване на съхранен в хладилници материал.
8. За предпочитане е корените преди засаждането да не се съкращават много (да не се изрязват дълбоко брадичките), а да се разпростират в почвата. Така те се вкореняват по-лесно.
9. Засаждането на ягоди на едно и също място години наред е нежелателно, тъй като почвата се заразява от вирусни болести и неприятели, плодовете издребняват и добивите драстично намаляват.
10. Ягодите не се берат при дъжд или роса, защото плодовете са много нежни, бързо загниват и трудно се съхраняват.
Яжте повече ягоди и ще бъдете здрави и жизнени. А когато и сами си ги произведете, ще усетите голямата наслада.



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 854913
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi