Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2012 19:02 - ЗАЩО ПОБЕЖДАВАТ ВАРВАРИТЕ
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 9203 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 10.12.2016 08:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Отдавна замисленият постинг за източниците..., европейските, не българските като "Джагфар тарихи" например. Но пак е доста поучително за съвременния цивилизован и културен българин - гражданин на Европа! Нa който вече сa му приписaни множество произходи и е обявен зa цивилизовaн хем уседнaл трaко-римлянин... И прочее и т.н.
Въпреки товa историятa дaлечнa и близкa ще продължи дa ни служи зa поукa и ориентир. И вaрвaрите ще продължaт дa побеждaвaт a лицемерните и зaгубилите човешкия си облик империи дa гният и дa се скaпвaт.
...........................

(Допълнение - 5.09.2016 г.

Древните бългaри зa пръв път
зaпочвaт мaсов уседнaл живот през 7 век в рaмките нa Стaрa Великa Бългaрия! Нa скотовъдците били определени рaйони с зимни пaсищa или зимовищa с фурaж.
Били построени много нови грaдове и името "бългaрин" зaпочнaло дa се осмисля по светa кaто "грaдски грaждaнин". Товa нaмерило отрaжение в скaндинaвскоро нaзвaние нa Бългaрия - Гaрдикa -Стрaнaтa нa грaдовете.

atil.blog.bg/history/2015/02/06/ukrainskata-troia-drevnite-bylgari-velika-bylgariia-kan-kurb.1336156)

Лично aз съм горд с древнaтa и сaмобитнa, високa скотовъдно-пaстирскa културa нa моите бългaрски предци! При товa те първи сa зaпочнaли дa строят грaдове - селищa с крепост, и тaкa дa зaщитaвaт и уседнaлото си свое или пък друго, подчинено земеделско нaселение...!

Защо побеждават варварите

От Салвиан Марсилски

Салвиан Марсилски е християнски проповедник, свещеник и писател, живял през 5-ти век.Автор е на широко известното съчинение "За Божието управление". В него рисува ярка картина на политическия,социалния и културен упадък на римската империя. Упадъка и той отдава на греховете и пороците на римските управници, противопоставяйки им добродетелите на варварските племена.

V, 4. Що се касае до начина на живот на готи и вандали - по кои пунктове можем да се поставим над тях или дори да се сравним с тях?...Почти всички варвари, които принадлежат към едно племе и имат един цар, се обичат взаимно, почти всички римляни се преследват взаимно...

5. ...Впрочем, бедните са ограбвани, вдовиците стенат, сираците са тъпкани с крака; дотам е стигнало, че мнозина от тях, и то не от низш род, издигнати и благородно образовани, бягат при враговете, за да не загинат под гнета на държавното преследване; те не търсят при варварите римска човечност, тъй като не могат да понасят варварската безчовечност при римляните... Защото те предпочитат да живеят като роби, но свободни при варварите, отколкото свободни, но роби в римската държава...

6. Те /римските управници/ превърнаха събирането на държавните данъци в изгода на своето користолюбие, направиха данъчните постъпления своя плячка... И стана така, че хората, смазани и измъчвани от грабежите на управниците, започнаха да живеят като варвари...

7. Така се постъпва с почти всички низши... Обаче още по-недостойно и възмутително е това, че не всички носят общото бреме, тъкмо обратното, данъците на богатите потискат бедните и по-слабите носят бремето на по-силните... Кой може да измери тази несправедливост?

8. Къде на друго място или при кой друг народ освен при римляните има такива бедствия? Чии беззакония са такива като нашите? Защото франките не познават това престъпление; хуните са свободни от такъв порок; нищо подобно няма при вандалите, нищо такова при готите... И ние се чудим, че в нашата земя готите не са победени, щом римляните желаят да живеят при тях, а не те при нас! И така, нашите братя не само че съвсем не искат да се върнат при нас, но, напротив, напускат ни, за да избягат при тях...


Мисля, че това може да мине и без коментар..! Но източника е достоверен и разказва от първо лице, свидетел и потърпевш от събитията и техен участник! Също както българските летописци от "Джагфар тарихи"...!

Първи сведения за славяните

От Плиний Стари

Гай Плиний Стари(24 или 23-79 г. от н.е.). Бележит римски географ и естественик... Направил опит да събере и анализира знанията на древните гърци и римляни за природата в своя труд "Естествена история", състояща се от 37 книги. Това произведение съдържа ценни сведения за древните германски племена и някои бележки за древните славяни.

IV,97. Някои писатели разказват, че тези области до р.Вистула(Висла) са заселени от сармати, венети( под това име славяните са били известни на древните писатели), скити и окири.

От Публий Корнелий Тацит

Аз не знам къде да причисля певкините, венетите и фините - към сарматите или към германците... Венетите са заимствували много от техните нарави.
(сарматите -булгари, през последните дотогaв почти 6 века до 2-ри век стрaнaтa е наричана - Сарматия по името на управляващата Сарматска династия)
.
Те опустошават с грабежите си всички гори, намиращи се между певкините и фините. ОБАЧЕ тях можеш да ги причислиш по-скоро към германците, защото те като тях строят жилища, носят щитове и обичат да ходят пеша, което е непознато за сарматите, които прекарват живота си на конете и колите.


image

Това е актьор изображаващ в един филм сарматски българин. Сарматските европейски булгaри, никога не са мигрирали някъде и винаги са живяли в Европа.

От Птоломей

Клавдий Птоломей(2-ри век) е един от най-големите учени на древния свят. Занимавал се с астрономия, математика, география. Създател на геоцнтричната система на небесните тела. Неговото произведение "География" има енциклопдичен характер и съдържа ценни исторически сведения.

III. 5. Сарматия населяват твърде големи племена: венетите по брега на венетския залив(Балтийско море); на Дакия господствуват певкини и бастарни; по цялата земя непосредственно до Меотидското езеро(Азовско море) населяват язири и роксолани(росомони по булгарски), навътре в страната се намират и аланискити.

Тука коментара обаче съвсем не е излишен а е дори много необходим! Първо: никъде не се споменава думата славяни в тези първи сведения за славяните... И никой освен средновековните български летописци не обяснява какво означава названието - венети. Което се оказва по древнобългарски синоним на фини. Т.е. названията имат едно и също значение, макар да се отнасят за два народа. От глагола -"вен-фин"- излезлия, външния или празния - нищо не получил. Това е название дадено на племената излезли навън от древнобългарската държава. 
А действителните древни названия на тези народи са - кари - за фините и саки(саклан) - за славяните.

По-нататък извънредно интересно е описанието на територията на Сарматия и племената, които я населяват.Това описание на "страната" напълно съвпада с описанието на древнобългарските летописци от "Джагфар тарихи". От Балтийско море до Меотидско и до Дакия и навътре където имало и "аланискити"... Това последното е много интересна народност, но е свързано с управлението на Аланската династия именно вътре в страната по това време. Хунската династия от която почва и прословутия "Именник на българските царе" сменя именно тази Аланска династия. След това "Сарматия и Алания се "изнасят в Космоса" и имаме безчисленни хуни и Хунска империя...
С роксоланите-росомони е свързан булгарския цар Урус Ружа -Бургас, чиято майка била княгиня от това племе. Той умрял до днешния град Русе и от него този град получил българското си име.

От Теофилакт Охридски

Теофилакт Охридски, архиепископ в България по време на византийското владичество, от 1090 до 1108 г... Бил плодовит църковен писател. За българската история имат важно значение преписваните от него жития на Климент Охридски и 15-те Тиверопулски мъченици, както и неговите писма, писани от Охрид.

28. След като си отишъл този народ( т.е. аварите), нахлул друг, ... така наречените българи. Той дошъл от скитските краища, преминал така наречената река Истър и станал тежък бич за западните краища, изпратен от Бога. Те дори не знаели името на Христа, а служели на скитското безумие, на слънцето, месеца и другите звезди. Имало и други, които пренасяли жертви на кучетата ...След като покорили цялата Илирийска страна, древната Македония до град Солун, земите на древна Тракия и по-горните земи, ТЕ ЗАДЪРЖАЛИ ТЕЗИ ЗЕМИ КАТО ТРАЙНИ ОБИТАТЕЛИ. При това те разменили жителите на всяка област, а именно жителите на двата града те преселили в по-горните области, а жителите от последните в онези градове, като си служели с всички като с роби, бидейки сами роби на всяка лудост и отстъпници от истинския господар.

Същото каквото казва "Джагфар тарихи", същото каквото казва преводача-българин на Манасиевата хроника, така пише и Паисий... Но какви карти се чертаят и какво се пише за основаването на България!!?

От Презвитер Козма

Презвитер Козма е български книжовник от 10-ти век. От него е дошло до нас само едно произведение - "Беседа против богомилите".

1. Случи се, че в годините на правоверния цар Петър в българската земя се появи поп по име Богомил - по вярно е да се нарече Богунемил. Той пръв почна да проповядва ерес по българската земя. Лъжеучението му ще изложим по-нататък..
Външно еретиците са като овце: кротки, смирени и мълчаливи. Наглед лицата им са бледи от лицемерния пост. Дума не продумват, не се смеят с глас, не любопитстват и се пазят от чужд поглед. Външно правят всичко, за да не ги отличават от правоверните християни, а вътрешно са вълци и хищници, както рече Господ.
Като виждат тяхното тъй голямо и тъй особено смирние и като мислят, че те са правоверни и способни да напътстват към спасение, хората се приближават към тях и ги запитват за спасението на душата. А те подобно на вълк, който иска да вземе агне, първо се преструват, че въздишат, и смирено отговарят, а когато проповядват, представят се, като че са на небето. Където видят човек, който е прост и неучен, там сеят плевелите на учението си, като хулят наредбите, предадени на светите църкви, за което ще говоря по-нататък...
Но що говорят еретиците? - Ние се молим на Бога повече от вас, бдим и се молим и не живеем в леност като вас...

2. Наистина(еретиците) са по-лоши и мерзки от бесовете. Защото кой бяс някога се е противил на Божеството или е дръзнал да хули божия свят, както еретиците? А що говорят? - Че не Бог е сътворил небето, нито земята, нито всичките видими(неща)...

15. Моленията им според заблудата са безброй. Те се кланят четири пъти през деня и четири пъти през ноща, като се затварят в своите стаи, но като държат отворени всичките си пет врати, при все, че е заповядано да бъдат затворени...
Църквите смятат за кръстопътища, а литургиите и другите служби, които се извършват от в църквите, за многодумие...

16. Но познай и другите им думи, с които улавят душите на простите люде. Те казват: "Не е прилично да се трудим, да вършим земни(дела), както е казал Господ: "Не се грижете какво ще ядете или какво ще пиете, или с що ще се облечете; защото всичко това дирят езическите народи"...

17. Еретиците се осъждат двойно, като разпространяват друго учение, понеже са нови апостоли и предтечи на антихриста и понеже подготвят хората да приемат погибелния син.
Като хулят богатите, учат своите да не се подчиняват на господарите си; ненавиждат царя; ругаят старейшините; укоряват болярите; мислят, че са омразни на Бога, които работят на Царя, и заповядват на всеки слуга да не работи на своя господар.


Тук ще прибавя само един мой коментар към една обширна статия в този блог, за богомилството или кой знае за какво, нещо, което произлязло от богомилството в Европа... :

  Идеолога на богомилството е родом от България, старото му име е Доут(означава - четириъгалник или равнобстранен тенгриански кръст)... На основата на една стара тенгрианска ерес създал нова християнска. Като отговор на репресиите срещу бунтовните родове срещу налагането на християнството. Нищо чуждо няма замесено в тия работи и нашите предци вообще не се осланяли на чуждите мнения или знания, за разлика от сегашните пишман българи. Още преди бунта срещу Борис тази групировка била опозиция на централната власт. Династичната криза от 8-ми век също е предизвикана от един техен представител - Шада-идик, глава на духовенството и главен съдия. Който искал да издигне сина си за държавен глава...
Ето сведенията от булгарската летопис за зараждането на богомилството:

"...Худаяр - сын Мала, руководитель одного из течнений ТОРЕ. Как пишет Кул Гали, Худаяр покинул отца и отправился в кашанский(молдовский) город Аккерман(Белгород Днестровски), где повстречал скрывшегося сдесь старца. Старец был булгарским жрецом и одним из руководителей востания кара-бурджанских(дунавско-българските) булгар против распространения християнства царем Барысом(Борисом). Узнав, что Худаяр - из рода Дуло, старец поведал ему о своей принадлежнсти к этому роду и об основных заповедях(бо,мо) полузабытого к тому времени ТОРЕ. Худаяр соединил заповеди ТОРЕ с некоторыми християнскими идеями и объявил это соединение новой верой.
Его проповеди нашли успех в Кара-Бурджане(Дунавска България), Руме(Византии), среди анчийцев(славяните) и чиркесов. Преследуимый византийцами, он бежал в Маджар(Венгрию), а оттуда вернулся в Аккерман. Масгут был в тесной связьи с Худаяром, что позволило его врагам распускать слухи о восприятии им "ереси Худаяра". На могиле Худаяра в Кашане был возведен мавзолей. .."
ДТ, том 2, стр. 140
(Остава да се добави, че Худаяр(поп Богомил) живял 100 години и умрял от ухапване на змия в Приднестровието. След смъртта му станало традиция сред последователите му - богомили да убиват змии. Но останалите българи православни и мюсюлмани запазили традиционната си почит към змията...При нас - Чуварка, смока Пазител, в народните приказки - Пазителки на подземни съкровища и т.н.)


Общо взето повечето чужди автори и авторитети от по-близкото и далечно минало са бедни от към знания за българската история и разсъждават на базата на собственните си представи, които често са съвсем погрешни и изкривени.
В съвременния си вид, социалните движения възникват след разгрома на ересите а тайните общества след разгрома на ордена на Св.Йоан. А много от водачите на боржуазията, търговците и банкерите се възползват от тях.Така възникват идеологиите, профсъюзите, общественните сдружения, дори феминизма и екологичните движения и партиите.
А монархията и църквата се обявяват за ретроградни и за отживелица.
Или с други думи богомилството ражда - лявото(на основата на тенгрианската ерес) а истинското тенгрианство ражда монотеистичните религии и аристократизма, консерватизма - т.е. - дясното.

Не е задължително за никого да се съгласява с моето мнение и изводите ми, но се надявам да предизвикат интерес и повод зa рaзмисъл.




image







Гласувай:
9



1. germantiger - ...
12.03.2012 20:29
За изворовата подборка - отлично!

Първо не я прочетох цялата и написах прибързан коментар, но след прочитане вече не "по диагонал" гласувам за постинга и ще се четем април отново.

Жив и здрав да си и всички около теб.
цитирай
2. atil - Има и други, и по-стари и по-нови, а ...
12.03.2012 22:01
Има и други, и по-стари и по-нови, а за тенгриянската и богомилската(в условията на християнството) ерес ,като извор на левите и разрушителни идеи и идеологии в Европа само съм се досещал.Чух го формулирано от един професор,който ми е приятел във Фейсбук.Когато навремето ни четеше лекции по политически науки.Тогава беше млад а аз още повече...Знанията и възможностите винаги са били налице,проблема е че не се използват и не се прилагат! За да се промени живота тук, трябва да се разбие стената на злите духове,(както пише в древнобългарската митология),която закрива слънцето за България !
цитирай
3. shtaparov - "Варварите" побежд...
25.05.2012 00:14
"Варварите" побеждават,защото са Барбари (Бургари) и победата им е в кръвта!
цитирай
4. atil - Ако беше само до кръвта, щеше и сега ...
25.05.2012 00:32
Ако беше само до кръвта ,щеше и сега да е лесно...Устройството на живота им и условията при които са живели, им давали предимство. Сега пиша за древна Македония. Големият оратор и политик Демостен го е забелязал същото по отношение на Атина и Македония. По негово време. Затова варварска Македония ги покорява и после създава и тя световна империя.
цитирай
5. shtaparov - Е,не че е чак толкова трудно,но...
27.05.2012 22:07
atil написа:
Ако беше само до кръвта ,щеше и сега да е лесно...Устройството на живота им и условията при които са живели, им давали предимство. Сега пиша за древна Македония. Големият оратор и политик Демостен го е забелязал същото по отношение на Атина и Македония. По негово време. Затова варварска Македония ги покорява и после създава и тя световна империя.

Да ама някогашните Барбари (Бургари) са били "безбройни множества народи",
както пише в летописите,а не шепа народ като днеска.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647904
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031