Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2022 20:53 - Интерконекторът с Гърция стартира успешно търговска експлоатация
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 6392 Коментари: 11 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Председателят на ЕК и редица държавни глави приветстваха приемането на първите количества природен газ по IGB по време на официално събитие в София.

Междусистемната газова връзка Гърция-България започна търговска експлоатация в 7:00 ч. на 1-ви октомври. Въвеждането на ключовия газопровод в експлоатация съвпадна с първия ден на новата газова година и на отоплителния сезон.

Първите количества газ по интерконектора постъпиха в началото на газовия ден от Трансадриатическия газопровод (ТАР). IGB свърза успешно националните газопреносни мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора. Общият капацитет, с който газопроводът стартира работа, е 3 милиарда кубични метра годишно.

image

Председателят на ЕК и редица държавни глави приветстваха приемането на първите количества природен газ по IGB по време на официално събитие, което се проведе по-късно през деня в София.
image

Знаковото събитие по случай пускането на IGB в експлоатация беше уважено от министър-председателя на България Гълъб Донев, президента на страната Румен Радев, президента на Азербайджан Илхам Алиев, президента на Сърбия Александър Вучич, президента на Северна Македония Стево Пендаровски, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателя на Румъния Николае Чука.

„Днешният ден е от огромно значение за нас - отбелязваме търговския старт на един стратегически енергиен проект, чиято важност надхвърля националните граници на Гърция и България. С пускането на IGB в експлоатация навлизаме в ключов етап от развитието на енергийната система на региона и правим огромна крачка напред към по-силна, по-свързана и независима Европа“, заяви изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева.

image

Тя благодари на всички страни, допринесли за реализацията на проекта - акционерите на ICGB, екипа на компанията, националните правителства на Гърция и България през годините, Европейската комисия и международните партньори от редица страни като Азербайджан и САЩ, както и енергийните регулатори на двете държави, развиващи IGB.

„Неслучайно с екипа на ICGB казваме през годините, че този интерконектор е „game-changer“. Това е първият проект в България, който носи реална диверсификация на източниците на природен газ и осигурява енергийна независимост; първият напълно автоматизиран газопровод в страната, а за изграждането му изпълнихме третия по мащаб хоризонтално насочен сондаж в цяла Европа. IGB ще бъде и единствената пряка връзка на България с TAP и ще направи страната част от Южния газов коридор“, подчерта Георгиева.

image

„Днешният старт на търговска експлоатация на интерконектора бележи нов етап от развитието на този знаков проект между Гърция и България. Днес е началото на новата газова година и началото на отоплителния сезон - сигурен съм, че бизнес и битовите потребители в родните ни страни ще почувстват осезаемо ефекта от функционирането на IGB. Това означава сигурни, диверсифицирани доставки на природен газ и повишена конкуренция на енергийния пазар. Неминуемо това ще се отрази положително и на крайните цени“, заяви Георгиос Сатлас, изпълнителен директор на ICGB.

Той изтъкна, че IGB има стратегическо значение за региона още от момента, в който е планиран. „В новата реалност обаче - продължаващата война в Украйна, нарастващата нужда в цяла Европа от диверсифицирани, сигурни енергийни доставки, IGB поема още по-значима роля, която ще предефинира позициите, които нашите страни имат. Сътрудничеството между Гърция и България в енергийния сектор, синергията и силната връзка, които имаме, се превръщат в знаков пример за пътя на Европа към енергийна независимост и свързаност“, заяви Сатлас.

В първия работен ден на IGB се очаква по газопровода да постъпят над 29 171 MWh, а за целия месец октомври прогнозата е за 888 801 MWh. Половината от целия капацитет на газоповода вече е резервиран по дългосрочни договори до 25 г., а останалият свободен капацитет се предлага на две независими европейски платформи считано от 30 септември. По интерконектора постъпват пълните количества по договора на България с Азербайджан за 1 млрд. куб. м. годишно.

Междусистемната газова връзка между Гърция и България има възможност за увеличаване на капацитета до 5 млрд. куб. м. годишно, което ще позволи и реверсивен поток в посока Стара Загора – Комотини. За целта се планира изграждане на компресорна станция в Комотини, която да е готова през 2024 г., едновременно с въвеждането на експлоатация на терминала за природен газ до гръцкия град Александруполис.

IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България, Гърция и региона на Югоизточна Европа. Проектът ще позволи осъществяването на сигурни доставки от разнообразни източници до редица страни в Централна и Югоизточна Европа и Западните Балкани, с възможност за доставки включително до Молдова и Украйна.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД е собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с българската газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД) в района на гр. Стара Загора. Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България.

В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с допълнително изграждане на компресорна станция.

Източник: Диана Зайкова, 0885/074 422, 0885/614 131, Росица Донкова, 0888/343 661



Гласувай:
17



1. elizabethborislavova - Радостна новина
01.10.2022 21:18
Вече ще получаваме руски газ оттам. Браво.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Путин като турне чрез някое свое ченге под газопровода взрив,
01.10.2022 21:46
elizabethborislavova написа:
Вече ще получаваме руски газ оттам. Браво.


на тия, дето се усмихват и радват, на половината от тях свят че им се увия, а на другата половина, свят че им се увърти.
Голема работа е Путин мислят не само Радев, Нинова, Копейкин, Слави Василев и шефката на клиниката с луди в Курило, но и Аз самио. Он поднася изненади.
цитирай
3. teodordetchev - Много ме сърбяха ръцете ...
01.10.2022 22:41
Много ме сърбяха ръцете да поизтрия писанието Ви, ама се сетих, че всичко в блога Ви госпожо Елизабет, според Вашите собствени уверения, в които не смея да се съмнявам, било Божие слово. Та рекох да питам, Вашия коментар по-горе от Вас ли идва или направо от Господа?
Подозирам, че Господ Бог не изказва подобни меко казано инфантилни твърдения, затова ще отговоря при приемането, че питате Вие а не Всевишният. Четете сега, че започна да ми се налага да повтарям, в противоречие с подхода на Мишел от Съпротивата.
Природният газ за интерконектора идва от азербайджанското находище "Шах дениз 2", намиращо се в шелфа на Каспийско море. Сто процента азербайджанско находище с никакво руско участие. Газът се търгува от Държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR. Транспортира се до тук по Южния газов коридор, състоящ се от три свързани газопровода - Южнокавказки газопровод, Транс анадолски газопровод и Транс адриатически газопровод. Нашият интерконектор IGB се разклонява от Транс адриатическия газопровод в района на Комотини (Гюмюрджина).
Транс адриатическият газопровод е собственост на SOCAR и на още четири - пет световни компании, отново без никакво руско участие. Ние имаме подписан договор за един милиард кубически метра годишно, който ние до сега не спазвахме като хората но азербайджанците се държаха много кавалерски, слава Богу. (Не Вам г-жо Елизабет, а Нему).
Надявам се, че след официалното посещение на президента на Азербайджан - Илхам Алиев, което мисля че още не е приключило, но вчера бяха срещите Илхам Алиев - Румен Радев, ще получим допълнително количество природен газ.
Освен това, България има 20 процентов дял от строящия се терминал за втечнен газ в Александруполис (Дедеагач). Това означава, че когато си купуваме втечнен газ, няма да се въртим като пумпали, за да търсим свободни слотове за разтоварване и регазификация, а просто ще си ползваме собствения терминал с гарантираните слотове. (Виж края в следващия коментар).
цитирай
4. teodordetchev - Краят на предишния коментар ...
01.10.2022 22:43
Така че, с цената на едно сериозно усилие на компанията ICGB, срокът 1ви октомври 2022 година е спазен и търговската експлоатация на интерконектора IGB започна днес.
Отделен въпрос е, че по Южния газов коридор вече се превозва и туркменски газ, в резултат на суаповата сделка Азербайджан - Туркменистан - Иран. Съгласно нея Туркменистан доставя в Иран на първо време около един милиард кубически метра природен газ - за северозападен Иран, където няма доставки на газ от Персийския залив, а Иран доставя на Азербайджан същото количество, което се пуска по тръбата за Европа. В Москва са "възхитени", а както забелязвам – Вие също…
цитирай
5. elizabethborislavova - Здравей, Теодоре, благодаря за толерантността
01.10.2022 22:48
Да, наистина откъсите в блога ми са изцяло Божие Слово и ти благодаря, че си го прочел.
Азербайджан е стратегически съюзник на Русия. Добиват газ от едно и също находище и отдавна Русия продава газа си чрез Азербайджан. Това не е тайна. Все пак е добре, че имаме още един източник на доста, доста по-скъп газ. Този скъп газ ще ни направи доста конкурентоспособни и ще се открият нови работни места.
[quote=teodordetchev]Много ме сърбяха ръцете да поизтрия писанието Ви, ама се сетих, че всичко в блога Ви госпожо Елизабет, според Вашите собствени уверения, в които не смея да се съмнявам, било Божие слово. Та рекох да питам, Вашия коментар по-горе от Вас ли идва или направо от Господа?
Подозирам, че Господ Бог не изказва подобни меко казано инфантилни твърдения, затова ще отговоря при приемането, че питате Вие а не Всевишният. Четете сега, че започна да ми се налага да повтарям, в противоречие с подхода на Мишел от Съпротивата.
Природният газ за интерконектора идва от азербайджанското находище "Шах дениз 2", намиращо се в шелфа на Каспийско море. Сто процента азербайджанско находище с никакво руско участие. Газът се търгува от Държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR. Транспортира се до тук по Южния газов коридор, състоящ се от три свързани газопровода - Южнокавказки газопровод, Транс анадолски газопровод и Транс адриатически газопровод. Нашият интерконектор IGB се разклонява от Транс адриатическия газопровод в района на Комотини (Гюмюрджина).
Транс адриатическият газопровод е собственост на SOCAR и на още четири - пет световни компании, отново без никакво руско участие. Ние имаме подписан договор за един милиард кубически метра годишно, който ние до сега не спазвахме като хората но азербайджанците се държаха много кавалерски, слава Богу. (Не Вам г-жо Елизабет, а Нему)
цитирай
6. teodordetchev - Г-жо Бориславова, към делата Божии аз се отнасям с максимално смирение.
01.10.2022 23:01
Затова и няма да размишлявам на глас, защо той Ви разрешава да лъжете по толкова безцеремонен начин. Но в интерес на истината то и няма Божия запове "Не лъжи!". Има само "Не лъжесвидетелствай срещу ближния си". Тук не сме в съд, така че явно се чувствате свободна да лъжете без ограничения. Ваша си работа.
Само че, бъдете така добра и не изисквайте от мен да Ви съдействам в разпространяването на горните Ви брътвежи. Партньорствата на Русия с Азербайджан са в други области, за които съм писал - най-вече в преработването на нефт "Urals" в завода на Държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR в турския град Измир. Но що се отнася до газа, SOCAR просто разби монопола на "Газпром" в Югоизточна Европа. Сега такива като Вас щатни рупори на московската пропаганда се опитвате да замажете станалото, повтаряйки изтърканата лъжа, че газът е руски. Както се казваше в една реклама от по-отдавна - "а един мармот седи там и увива шоколадите в станиол". Вероятно и на Вашия руски газ, някой мармот му завива крана.
Ще Ви помоля да заобикаляте блога ми, защото една лъжа е интересна до едно време. След това стигаме до състоянието на развалената грамофонна плоча, което няма да толерирам.
цитирай
7. morskipesni - Предателите на България,
02.10.2022 13:53
т.нар "евроатлантици", зли чужди мекерета ще бъдат колектирани и интерконектирани много скоро.
цитирай
8. teodordetchev - Имаше един много популярен детски сериал по време на...
02.10.2022 14:52
... соца. Струва ми се, че се казваше "Призраци под виенското колело", но не съм сигурен. Пък и не е толкова важно.
Съществено е друго. Там главната героиня, една много симпатична вещица (вероятно евроатлантичка) се обръщаше към едно зло джудже с думите:
"Бесней малко чудовище!".
Това беше важно, защото когато беснеещото джудже изпаднеше в ярост, носът му се превръщаше в контакт от който вещицата можеше да си зарежда прахосмукачката, която изпо.зваше като летателно средство.
Аз взимам акт от казаното от вещицата и приканвам Морския да беснее, колкото се може повече. Щом той беснее, значи нещата се развиват добре.
А джуджето (умствено джудже), сиреч Морският може да даде на късо ако иска ...
цитирай
9. morskipesni - Радвам се, че (всичките) сте безмозъчно-емоционални,
02.10.2022 19:05
лишени от грам разум глупаци. Това много ни улеснява. Нашата задача е чисто технологична, строго професионална. Свършена работа, това значи: 1) 100% качествено и количествено изпълнена задача 2) Няма какво повече да върша, работата ми работи вместо мен. 3) Нямате шанс, плямпайте, суетете се- това са (само) гърчовете на отиващия си живот.
цитирай
10. elizabethborislavova - Благодаря Ви, много добро впечатление ми прави уважението към Божието Слово
02.10.2022 19:33
Успех в начинанията.
Все пак помисли въвру твърдението, че ще купуваме руски газ от азербайджан. Сигурно знаеш къде е находището и колко произвежда годишно, а колко продава годишно Азербайджан.

teodordetchev написа:
Затова и няма да размишлявам на глас, защо той Ви разрешава да лъжете по толкова безцеремонен начин. Но в интерес на истината то и няма Божия запове "Не лъжи!". Има само "Не лъжесвидетелствай срещу ближния си". Тук не сме в съд, така че явно се чувствате свободна да лъжете без ограничения. Ваша си работа.
Само че, бъдете така добра и не изисквайте от мен да Ви съдействам в разпространяването на горните Ви брътвежи. Партньорствата на Русия с Азербайджан са в други области, за които съм писал - най-вече в преработването на нефт "Urals" в завода на Държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR в турския град Измир. Но що се отнася до газа, SOCAR просто разби монопола на "Газпром" в Югоизточна Европа. Сега такива като Вас щатни рупори на московската пропаганда се опитвате да замажете станалото, повтаряйки изтърканата лъжа, че газът е руски. Както се казваше в една реклама от по-отдавна - "а един мармот седи там и увива шоколадите в станиол". Вероятно и на Вашия руски газ, някой мармот му завива крана.
Ще Ви помоля да заобикаляте блога ми, защото една лъжа е интересна до едно време. След това стигаме до състоянието на развалената грамофонна плоча, което няма да толерирам.

цитирай
11. get - До 10. elizabethborislavova - Не само сквернословите - но и най-нагло досаждате!
04.10.2022 17:36
elizabethborislavova написа:
Успех в начинанията.
Все пак помисли въвру твърдението, че ще купуваме руски газ от азербайджан. Сигурно знаеш къде е находището и колко произвежда годишно, а колко продава годишно Азербайджан.

teodordetchev написа:
Затова и няма да размишлявам на глас, защо той Ви разрешава да лъжете по толкова безцеремонен начин. Но в интерес на истината то и няма Божия запове "Не лъжи!". Има само "Не лъжесвидетелствай срещу ближния си". Тук не сме в съд, така че явно се чувствате свободна да лъжете без ограничения. Ваша си работа.
Само че, бъдете така добра и не изисквайте от мен да Ви съдействам в разпространяването на горните Ви брътвежи. Партньорствата на Русия с Азербайджан са в други области, за които съм писал - най-вече в преработването на нефт "Urals" в завода на Държавната нефтена компания на Азербайджан - SOCAR в турския град Измир. Но що се отнася до газа, SOCAR просто разби монопола на "Газпром" в Югоизточна Европа. Сега такива като Вас щатни рупори на московската пропаганда се опитвате да замажете станалото, повтаряйки изтърканата лъжа, че газът е руски. Както се казваше в една реклама от по-отдавна - "а един мармот седи там и увива шоколадите в станиол". Вероятно и на Вашия руски газ, някой мармот му завива крана.
...



- Пази боже от сквернословци и "пророци" в овчи кожи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5808006
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов