Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2019 12:34 - "ДА ИЛИ НЕ" НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДОМОУПРАНИТЕЛИ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 566 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2019 10:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В много страни въпросът с професионалните домоуправители отдавна е решен. При нас обаче този въпрос крие определени опасности, които се дължат на невъзможността на собствениците (най-често самотни възрастни хора) да плащат суми за някои не дотам належащи, или пък належащи разходи.  И тъй като тези разходи  не са строго регламентирани, професионалните домоуправители насърчавани от платежоспособните собственици си позволяват да изнудват хората, като ги заплашват със съд. А иначе фирмите предлагат горе-долу следния пакет от услуги:
        - водене на домова книга, регистър на собствениците и други изискуеми документи от Закона за етажната собственост;
        - организиране и провеждане на Общите събрания на собствениците и привеждане в действие на взетите решения;
        - управление бюджета на входа, както и събиране на ежемесечните вноски на съкооператорите и заплащане на дължимите такси на входа - за електроенергия, вода и др.
        - изготвяне на годишен бюджет;
        - изготвяне на Правилник завътрешния ред в сградата.
Тези услуги могат да се коригират от собствениците, като се съобразяват с възможностите на живущите или ако има система за подпомагане на бедните хора.
Дотук всичко изглежда добре, ако не се наблюдават купчина извращения, които се случват може би само у нас. И затова ми се ще да чуете, в името на добросъвестните платци, които изпадат в качеството на престъпници, не по тяхна вина. Те не могат да платят не услуга която са пожелали,а такава натрапена им от други.
И така: Приятелка на семейството ми, пенсионерка с висше образование и около 250 лв пенсия (при пълен стаж за пенсиониране), живее в блок, построен преди години на мястото на тяхна къща. Жената е самотна, оперирана от тежко заболяване, за което се налагат и специални медицински грижи и лекарства. Тя сама плаща всичките си ежемесечни задължения към електроснабдяване, водоснабдяване и други подобни, като е принудена да "стиска" всяка стотинка, стоейки на студено през зимата.
Във входа на блока живеят семейства с кучета, настанени са под наем и две фирми, които плащат за професионален домоуправител същата сума, каквато и самотната жена. Заможните платци във входа налагат събирането на месечна такса непосилна за нея. Ежемесечната вноска от 30 лв е невъзможна и жената изпада в "недобросъвестен платец", който бива заплашван и публично порицаван. Тонът на общуване и маниерът на работа са нахални и безочливи. И се започва ходене по мъките - от институция във институция. Безрезултатно и обидно, и нечовешко. Какво му остава на човек в такова състояние?!... Остава му  да се хвърли от по-високия етаж на блока ако няма силите да преглътне обидите.





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 849725
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi