Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2018 14:02 - АДАПТОГЕНИТЕ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 571 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В стария завет се казва: "Каквото е било пак ще бъде и каквото се е правило, пак ще се прави - няма нищо ново под слънцето".
Растенията адаптогени не са нещо ново, тъй като са били използвани като лекарство от хилядолетия. За тях се позоваваме на Аюрведа или на традиционната китайска медицина и техните знания са гаранция за голяма правдоподобност относно употребата и ефективността им. В миналото са наричани подмладяващи и възстановяващи билки, укрепващи лекове,тонизиращи жизнената енергия, които помагат на човека да се адаптира към стреса, подсилвайки метаболитните процеси и възстановявайки равновесието във вътрешната среда. Лечебни растения има навсякъде по света. Лечителите в миналото са ги познавали добре и често са ги използвали. В САЩ е създадена база данни с 80 хиляди растения и повече от 20 хиляди вида по цял свят, които могат да се документират като използвани с лечебна цел. В днешно време Световната здравна организация съобщава, че 75 % от населението в света разчита на растителните лекарства за основните си здравни нужди. Най-много лечебни растения се използват в Китай и Индия. По-познати растения адаптогени са американския, азиатския, сибирския и принцовия женшен, амла, ашваганда, астрагал, кордицепс, дан шън, гудучи, хи шоу (фо ти), тулси, гиностема, женско биле, годжи бери, рейши, левзея, радиола, шизандра, шатавали, шиладжит (мумио) и др.
Обясненията на изследователите за адаптогените  са, че те действат като стимулират неспицифичната реакция на организма към стрес чрез ендокринната ос хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (НРА) и симпатико-адреналната система.
Ето един пример с азиатския женшен: От него са изолирани 28 гинсенозида, които въздействат на централната нервна система, сърдечносъдовата система и ендокринната секреция, подсилват имунните функции и помагат за забавяне на процеса на стареене и за освобождаване от стрес.
Изводът е, че различните активни съставки, намиращи се в билковите адаптогени, стимулират невро-ендокринната и имунната система по многобройни метаболитни пътища. Те въздействат на мозъка, нервите, жлезите с вътрешна секреция (хипофиза, щитовидна жлеза, околощитовидна жлеза, надбъбречни жлези, тимус, епифиза, панкреас, яйчници и тестиси) и на имунната система, като помагат за повторното настройване, нормализирането и подсилването на функциите им.
Биолечителите отдавна знаят, че адаптогените действат. Използването на адаптогенни растения с добри качества, приготвянето на добре изработени екстракти от тези растения и прилагането на подходящи дози са гаранция за значителни терапевтични ползи.
Рой Ъптън преподавател по лечебните растения, лекар-клиницист, лицензиран акупунктурист, билколечител и редактор казва: "Всеки, който се грижи за здравето си и иска да се противопостави на стреса на който сме подложени в съвременната цивилизация, както и на химическите вещества в околната среда, би трябвало да взема адаптогени".



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 854957
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi