Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2018 11:58 - АЛПИНЕУМ ИЛИ СКАЛЕН КЪТ
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 864 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Идеята за създаване на скална градина на хълмист терен, около вилите и къщите, е предизвикателство за любителите градинари. Изработването на композиции, групирането на растенията по цвят, време на цъфтеж, форма на листата, избор на подходящ фон и разполагането на камъни в цветните площи са решения, които старателно се обмислят и изработват предварително.
Алпинеумите се изграждат на слънчеви, проветриви и отцедливи места, с цел приближаване до условията в планината.
Скалният кът може да се изгражда както на слънчево, така и на сенчесто място. В него се използват много по-широк кръг от растения в сравнение с алпинеума.
Ако наклонът е доста голям, желателно е да се терасира. По-лесно е когато няма опасност от ерозия на почвата. Тогава чрез засаждането на подходящи треви, храсти и дървета, както и поставянето на камъни с различна големина, се решава проблема с измиването на почвата. 
Предварително се изработва простичка схема на градината, като се посочват видовете растения и тяхното разположение. Набавят се и камъни с куполообразна и заоблена форма, неутрално сиви или бели на цвят. На този фон растенията с яркозелени листа и тъмни цветове изглеждат превъзходно.
Отдава се голямо значение на подреждането на камъните. Експертите отбелязват, че те играят не по-малка роля в оформянето на цветната градина, отколкото растенията. По размер камъните се разделят на три групи:
- доминиращи - със средна големина около 10-20 см (за създаване на фон и за ограничаване на композициите);
- малки (5-10 см) - като допълнение към ниските цветя;
- големи (25-35 см или по-големи) - те са малко на брой, но са възлови елементи, които премаехват впечатлението  за монотонност.
Камъните се вкопават в почвата на една трета от височината им. Почвата се натъпква добре между тях, за да не се измива от водата. Между камъните често се засаждат ароматни карамфили. Пътеките се павират с гранит.
Втората фаза включва  засаждане на растенията. Те трябва да отговарят на определени изисквания: - да не са претенциозни към климатичните условия и почвата, да са с подходяща височина, да са с определена  окраска и дълъг срок на цъфтеж. За предпочитане са растения, които  добре закрепват почвата с корените си или образуват туфи, които предпазват от ерозия. Има различни стилове алпинеуми, но най-пъстър е европейският, който позволява фантазиране на воля.
В алпинеума най-многобройни са цветните - храсти, перенни и едногодишни растения. Ето някои от тях: билки - лавандула, риган, мащерка, равнец, очеболец; почвопокривни - алпийска роза, флокс, лизимахия, власатка, тлъстига, седум, рожец; планински цветя - камбанка, еделвайс, незабравка, астра, омайниче, лобелия, иглика, ерика, маргаритка, и др.
Вечнозелени растения са боровете, клекове и хвойни. Най-често се използват джуджевидните им форми. Важно място заемат и листнодекоративните и  плачещи форми на широколистните дървета -  бук, габър, явор и бреза.
При скалния  кът всички цветя, дървета и храсти от алпинеума се вписват чудесно. Тук обаче се използват и много градински растения: туи, магнолия, японска върба, плачеща върба, смрадлика, кисел трън,спирея, вайгела, сантолина, лоницера, хебе, евонимус, хвойна, азалия, рододендрон, божур, ралица, кандилка, карамфил, рози, хризантеми,тис, акуба, лавровишня, илекс, хоста, здравец азалия хиперикус папрат, бегония и циганче и др.
-




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 850946
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi