Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2017 13:04 - СЛУЧАЙНО ДОЧУТ РАЗГОВОР
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 640 Коментари: 0 Гласове:
2



Може би щях по-лесно да се отърва от дочутото ако напоследък гаврата с пенсионерите не надмина всички граници. Като че тези хора са някакви нехранимайковци, които наготово чакат някой да им поднесе милостиня. Понякога случайно дочут разговор или дума те карат да се замислиш за много неща - за живота, за любовто, за природата, за храната, за модата, за кармата и ред други.... Оценяваш това което си чул, отхвърляш го с един замах, казвайки си, че това не те засяга или то се загнездва така дълбоко в теб, че не можеш да го отминеш.
И така - тихият разговор между две възрастни жени ме впечатли така, че вече  два месеца не мога да се отърся от чутото. Явно и двете бяха обезпокоени, но  не показваха ярост или грубост, не ругаеха, не се възмущаваха от бездушието на служителките в пощата. Не им бяха изплатили пенсиите, защото по разписание трябвало да ги получат на следващия ден. Безпокойството им се дължеше на това, че ще им спрат тока и че ще им отрежат интернета, който беше единственият начин да се свържат с близките си хора в чужбина. Все неща, които притесняваха възрастните хора свикнали да гладуват, но да си плащат сметките навреме. Това са нашите майки и баби, работили цял живот, отгледали деца и внуци, градили и възпитавали, лекували и строили.
Какво могат да направят възрастните хора с пенсии от 150-300 лв?... Да си платят сметките и данъците, да си купят лекарствата, да си платят потребителските такси на лекарите, да си купят очилата или бастуна и да треперят да не им отрежат интернета, за да се свържат с децата си?.... Колко им остава за храна и облекло?... Почти нищо. Ежедневно са принудени да следят къде има промоции и в кой магазин "втора употреба" има по-евтини дрехи и обувки. Могат ли да си позволят да отидат на театър, опера или кино, да си купят книга?....И къде са техните социални контакти?... Малки пенсии, които се получават на дати несъобразени с тези за плащане на ток, вода, парно, телефон и др., плащайки ги с лихви, за да не се наруши графика. Не мога да подмина с мълчание случващото се, защото  десетте гишета работеха, като на половината от тях нямаше клиенти, т.е. служителките стояха без работа. Обясниха ми, че парите нямало да стигнат, в което много се съмнявам. Всеки пенсионер оставя почти половината от пенсията си за сметки именно тук. Освен това тук останалите хора  заплащат сметките си постоянно. Къде са тези пари? Всичко може, само че ни трябват интелигентни служители, на които да им е ясно, че ако ги няма пенсионерите и тези хора със сметките, няма да ги има и тях.
Остава огорчението, с което си тръгват възрастните  хора, клатейки се по заледената улица. Студ, глад и унижение, което никой не трябва да ни го прости, на нас по-младите. Ние, които днес не си задаваме въпроса "какво ни чака", защото мислим, че това няма да ни се случи. Само, че това се случва. "Каквото посееш, такова ще пожънеш". А сега ние сеем неуважение към възрастните хора. Това виждат децата ни, които утре ще постъпват и те така с нас.  



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 850838
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi