Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2016 15:27 - ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ С ПАХИПОДИУМА
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 1563 Коментари: 0 Гласове:
1



image
Пахиподиумът (Pachypodium lameri) или Мадагаскарската палма е типичен представител на сукулентните растения и произхожда от засушливите райони на Африка и Мадагаскар. Сукулентните растения са издръжливи на всякакви условия, особено на високи температури и силно слънце, затова са подходящ избор за онези, които нямат много познания и достатъчно време да се грижат за взискателни цветя.
Растението оформя дебело сочно стъбло, осеяно с множество бодли.
image
Родът на пахиподиума е малоброен - обхваща около 20 вида растения, всичките с декоративна стойност. Сред тях се срещат гиганти с височина до 10 метра, а други са съвсем дребни и през засушливите топли дни, когато листата опадат, приличат на купчинка камъчета. Растенията в по-млада възраст са облистени изцяло с удължени ланцентни листа, тъмнозелени на цвят, груби, достигащи до 20 см дължина. В по-напреднала възраст листа остават само на върха, събрани във вид на корона. Цветовете са изключително красиви, жълти на цвят, приличащи на звезди, но за жалост при нашите условия рядко се срещат. При нараняване растенията отделят отровен сок, който не трябва да се пипа с голи ръце.
Как да отглеждаме тези цветя в домашни условия:
Растението е топлолюбиво и се развива добре при температура около 30оС през лятото, а през зимата не по-ниска от 15 градуса. Понася добре сухия въздух и не страда  от парното отопление. Пахиподиумът обича добре осветените слънчеви места и през зимата е добре да се поставя на южните прозорци, а през лятото да се изнася на балкона. Влажността на почвата трябва да е умерена. Изисква добре аерирани почви и страда при преовлажняване. През пролетта и лятото (от май до септември) поливките са чести, с малки количества вода и почвата трябва да се поддържа нормално влажна, за да не опадат листата. Нискостъблените форми не изискват толкова поливки (развиват се добре и при оскъдно поливане). При окапване на листата поливките се преустановяват. Не е нужно подхранване на растенията повече от един път на месец (през лятото), като се използва течен тор за кактуси, който се поставя във водата за поливане. Важно е от време на време растенията да се почистват от прах с влажна кърпа, като се внимава за нараняване от бодлите. В някои случаи (при много сух въздух в помещенията) пахиподиумите се нападат от акари или трипс. Ако се забележат паяжинки по растенията е добре  да се третират с инсектициди и акаридици, но  не  в помещение където има хора.
Пресаждането на растенията се извършва напролет в рохкава  слабокисела почва в съотношение 1 част листовка, 1 част торф, 1 част градинска почва, 1 част пясък. Може да се използва и готова смес за кактуси от цветарските магазини. Дренажът е задължителен. Пресаждането се прави всяка година при младите растения (до 5-та - 6-та година) и на 3 години при възрастните. Ико искате пахиподиумът да заприлича на този от снимката още в по-млада възраст, то наранете връхчето му.
Размножаването става със семена, но при нашите условия това е почти невъзможно, затова си го закупете от цветарски магазин.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 855216
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi