Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2016 13:16 - МОЖЕМ ЛИ ДА СМЕ КАТО ШВЕЙЦАРИЯ?....
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 1023 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2016 13:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо не? Имаме си красиви планини и реки, лазурно море и плодородни равнини... И все пак не сме Швейцария?!!.. Няма и да бъдем, защото ги няма швейцарците. Всичко опира до нас хората, до нашето съзнание, разбиране и начин на живот. Там е причината. Колкото и закони да създадем, колкото и полицаи да назначим, ние сме си ние - българите, на които не им пука за нищо, винаги мрънкащи  в повечето случаи неоснователно, без да си даваме сметка какво  сме направили  ние за обществото.
За какво става дума?...
Всеки ден минаваме по мръсните улици и не се замисляме защо не са чисти. Кой ги чисти? Кой следи за почистването? Защо куп хора с метли си правят часове наред лаф по улиците? Един чисти, пет го наблюдават и му дават съвети. Кога тези хора излизат на работа и кога почиват? По колко време ядат банички по пейките и по колко време се излежават на тях? Вероятно отговорните чиновници или се скатават в канцелариите или си пазаруват по това време. Пък и кой знае какво друго вършат. Ще кажете, че започвам с най-дребните неща и с най-онеправданите хора. Не, не е така. Малките камъчета обръщат колата.
Същото е и с ремонтите. Едно ремонтираме - пет неща унищожаваме.
Преди няколко месеца ремонтираха градинката между блоковете. Направиха чудна детска площадка. Но какво се случи?... За пренасяне на материалите по строежа, с машините изпочупиха наоколо всички плочки. Минаха няколко месеца и сега започнаха да ги ремонтират. Настаниха един голям фургон (обърнете внимание) на тревните площи, извадиха всички счупени и несчупени плочки и ги нахвърлиха върху тревата, а машината с която работеха, изпотроши сумати храсти. Е сега ще чакаме месеци да оправят пък тревните площи, защото се досещате на какво заприличаха. Значи едно правим - пет разваляме. След някой месец пък ще се разбере, че трябва да се ремонтира някое подземно съоръжение и отново ще се копае. Как искаме да ни стигат парите?!.... На пук на това, бъркащите по кофите всеки ден се настаняват по пейките с бутилка бира, цигари и слънчоглед и си представете какво става. Покрай тях обикалят бездомни кучета и си вършат ежедневните нужди. Голяма идилия... Деца, кучета, изпражнения и пияни, които се излежават върху измъкнатите от кофите за боклук кашони. След това тези боклуци се разпиляват от вятъра и трябват още пари за почистването им. А къде е общинската полиция?!... Никаква я няма. Пък и не зная какво прави.
Същото е и с поставянето на новите навеси на спирките. Красиви, удобни. Само, че месеци наред минават докато плочките под тях отново си дойдат на мястото. През това време мачкаме калта и ругаем на ум. Толкова ли е трудно това веднага да се направи? Нужни са само няколко плочки. А когато започне ремонта на улиците се наслаждаваме на уникални шедьоври. Все нещо не е изкусурено, все нещо е изкривено или зее и застрашава нормалното ни движение, и все нещо наскоро се разваля. Защо свикнахме да не ни дразни грозотата?... Или просто си казваме - не е моя работа. На мен не е работа, на теб не е работа и затова е такава цялата ни работа. Пилеем, чупим, не пазим и живеем ден за ден.
Изпочупиха вече стъклата и на новите навеси на градския транспорт. Кой ги чупи?... Защо?.... Къде са тези хулигани?... Получават ли си заслуженото?.... А щом споменахме за транспорта, нека отбележа и за нелепите заповеди. Климатиците се включват след 10 часа сутринта, независимо от температурата. И 50 градуса да е в автобуса - климатикът не работи. Затова пък в студените дни сме като в хладилник. Има-няма нужда те се включват и заприличаш на шушулка. Не знаят ли, че климатиците са за охлаждане и за затопляне на пътуващите хора?... За нормално пътуване. За какви часове става въпрос?!.... Опак работа.
Е дойде време  да кажа  и за специалистите от "Паркове и градини". Тревните площи се косят така както е изгодно за косачите. Тук окосено, там неокосено. Пък и кой да ги проверява?!... А какво да кажа за издънките. Ами така си стоят.  До оградата на близката детска градина бяха образували гора от шубраци за развъждане на гущери, змии и кърлежи. Това явно не прави впечатление и на директорката на градината щом не реагира. Ще чакаме някое дете да пострада, за да вземем мерки. До езиковата гимназия пък тревата по тротоарите изкласява и изобщо не се коси. Цветя не се засаждат вече с години, за тях напомнят само издълбаните цветни алеи, потънали в плевели. Такава е картинката при нас. Само се питам защо плащаме толкова данъци?!... Явно нещо е сбъркано. За да е сбъркано сме виновни всички.  И стигаме пак до контрола.
Ако искаме да приличаме на Швейцария, трябва да сме като швейцарците. Всеки трабвя да си заработва парите, всеки трябва да се санкционира при нередност, независимо от поста му. Така ще се научим да не шикалкавим, да не крадем, да работим, да бъдем изрядни навсякъде и по всяко време. Така ще създадем нормални условия за нас, за децата ни, за хората които посещават нашата страна, които летуват у нас и които ще правят бизнес тук. А Швейцария е близо. Стига само да имаме желание да заживеем по швейцарски.


Тагове:   общество,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 854733
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi