Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2015 13:38 - "КЪДЕ Е КИРО НА КИРИЯ"
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 2395 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 15.08.2015 13:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Нашата администрация е като хищник, с нея оправяне няма. Ако решите да продавате някое парченце земя останало на село от Вашите баба и дядо тежко Ви и горко. Лошо е да нямаш нищо, но лошо е и да имаш и да няма какво да го правиш. Ето една съвсем истинска история:

Решила женицата, че не може да се справи с няколкото нивички на село и трябва да ги продаде. Години наред някой заграбвал парчетата земя, които нищо не й носили като доход. Някой все ги използвал, но никой не се сещал, че трябва да си плати за това. И така решено - сторено. Ще се продават. Но нали знаете какво е необходимо, за да се продаде един селскостопански имот? Трябва да изкарате от общината където е имота решение (нотариален акт) и трябва да платите за всяко парченце по 2,50 лева, независимо то 100 квадрата ли е или декар, второ - да ви снимат скиците, които са валидни 6 месеца, за което плащате  по 5 лева на всяка скица, трето - да си изкарате акт за наследници - 10 лева за един брой, четвърто - да получите данъчна оценка за имота - по 30 лева за всяко парче земя. Може да има и пето, но за сега не се сещам, а да не говорим и за това колко пъти трябва да посетите всички тези служби от администрацията, трябва да пътувате и да плащате пътни, вместо с едно натискане на компютъра всичко това да бъде предоставено. Хората затова са измислили компютрите, за да заместват труда на хората, но при нас е обратното – вместо да се намаляват служителите – те се увеличават. И започват мъките: - ще дойдете след две седмици, за това са нужни еди колко си дни…. и т.н. и т.н. Да имаш търпение, нерви и разбира се пари. За всяко нещо попълваш един куп документи, изкарваш на ксерокс за което следва пак да платиш, а погледът ти  помръква щом погледнеш към някой от служителите. Така надменно те посрещат сякаш ти си нищожество и живота ти зависи от тях. Е не се научиха, че те са там и получават заплати, които ние обикновените хора плащаме. И най-лошото е, че след всичкото това ходене по мъките,   разбираш в крайна сметка колко не си е струвало да го правиш. Агенциите които изкупуват земя ти предлагат (например за Велинград) по 130 лв на декар за имоти, където са хмелниците. Е всички можем да смятаме….. Нали си направихте сметката каква ще е печалбата? …….

„Къде е Киро на кирия” – хубава българска поговорка…. Добре, че си имаме за всичко поне поговорки. То за другото все нещо не ни достига – я закони, я недооглеждане, я корупция, я нещо друго ……. До кога ли?!......



Тагове:   земя,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 855206
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. hobi